Στην εθνική οδό ο πρώτος υβριδικός σταθμός φόρτισης στην Ελλάδα [video]
Ο καλύτερος τρόπος να φορτίσεις ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι με ενέργεια από ΑΠΕ. Σήμερα υπάρχει ένα ΣΕΑ που το ρεύμα έρχεται κατευθείαν από φωτοβολταϊκά πάνελ.
- -
- -
Ταξίδι στην εθνική οδό με μηδενική ρύπανση του περιβάλλοντος. Αυτό εξασφαλίζει το ΣΕΑ Σείριος στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, σε όλους τους κατόχους ηλεκτρικών αυτοκινήτων, χάρη στην τοποθέτηση πληθώρας φωτοβολταϊκών πάνελ.
Η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συνδυάζεται με τέσσερις φορτιστές των 120 kW (δύο σε κάθε κατεύθυνση της εθνικής οδού). Με αυτόν τον τρόπο, στο ΣΕΑ Σείριος μπορούν να φορτίζουν πολλαπλά ηλεκτρικά αυτοκίνητα ταυτόχρονα, ενώ εξασφαλίζεται ότι την ίδια στιγμή η επιβάρυνση του περιβάλλοντος είναι μηδενική.
Ο πρώτος υβριδικός σταθμός φόρτισης στην Ελλάδα
Ο συνδυασμός των φωτοβολταϊκών πάνελ με τους φορτιστές δημιουργούν τον πρώτο υβριδικό σταθμό φόρτισης στην Ελλάδα. Η υλοποίησή του έγινε με τη συνεργασία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που είναι ο παραχωρησιούχος του αυτοκινητόδρομου που φέρει την ονομασία Νέα Οδός και της εταιρείας EasyPower, η οποία εξειδικεύεται σε έργα σχετικά με την ενέργεια.
Δείτε ακόμα: Πόσο συχνά παίρνουν φωτιά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;
Πράσινη ενέργεια, όχι μόνο για τη φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Η καθαρή ενέργεια των φωτοβολταϊκών δεν προορίζεται μόνο για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Όση δεν πηγαίνει στους φορτιστές χρησιμοποιείται για να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτρισμού που έχει το ΣΕΑ Σείριος. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται ακόμα περισσότερο το ενεργειακό αποτύπωμα του Σταθμού Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας.
Όλα τα παραπάνω συνδυάζονται και με μπαταρίες. Σκοπός των μπαταριών είναι να αποδεσμεύουν ενέργεια όταν υπάρχει απότομη αύξηση των αναγκών σε ρεύμα, ώστε να μην περνάει αυτή η επιβάρυνση στο δίκτυο ηλεκτρισμού.
Χρειαζόμαστε κι άλλες μονάδες όπως αυτή στο ΣΕΑ Σείριος
Στην Ελλάδα χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις όπως αυτή στο ΣΕΑ Σείριος. Με το δυναμικό σε ήλιο και αέρα να είναι πολύ μεγάλα στην χώρα μας, είναι κρίμα να αφήνουμε την ευκαιρία για «πράσινο» ρεύμα να πηγαίνει χαμένη. Άλλωστε η ηλεκτροκίνηση από μόνη της δεν αρκεί. Πρέπει να συνδυάζεται με στροφή σε καθαρές μορφές ενέργειας προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το θετικό της αποτέλεσμα.