H Κίνα έκανε το deal του αιώνα στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα – Αντίπαλο δέος μόνο η Toyota

Η Κίνα δημιούργησε τη μεγαλύτερη και ισχυρότερη κοινοπραξία εταιρειών κατασκευής μπαταριών στερεάς κατάστασης, διαλύοντας με μια μόνο κίνηση των ανταγωνισμό.

  • -
  • -

Η Κίνα, ούτως ή άλλως, ηγούνταν σε όλους τους τομείς στη νέα ηλεκτρική εποχή της αυτοκινητοβιομηχανίας και πλέον, με την κίνηση της αυτή, βάζει ένα πρόωρο τέλος σε όλους όσους πίστευαν ότι μπορούν με κάποιο τρόπο να την ανταγωνιστούν.

Οι 6 από τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως

Η κοινοπραξία που συστάθηκε για την δημιουργία, κατασκευή αλλά και παραγωγή μπαταριών στερεάς κατάστασης ονομάζεται China All-Solid-State Battery Collaborative Innovation Platform (CASIP) και περιλαμβάνει τις 6 από τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες του είδους σε παγκόσμιο επίπεδο!

Αυτές είναι οι CATL, FinDreams Battery (θυγατρική της BYD), CALB, Svolt Energy Technology, EVE Energy και Gotion High-Τech. Στη δε κοινοπραξία θα έχουν ενεργό ρόλο και δυο αυτοκινητοβιομηχανίες, η BYD αλλά και η Nio, ενώ την υψηλή εποπτεία σε αυτήν την συμμαχία θα έχει η κινεζική κυβέρνηση με τα υπουργεία Βιομηχανίας, Τεχνολογίας, Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων και Ενέργειας να συμβάλλουν με όποιον τρόπο χρειαστεί, ώστε το αργότερο έως το 2030, να υπάρχουν σε μαζική παραγωγή μπαταρίες στερεάς κατάστασης.

Μιλώντας σε εκδήλωση με αφορμή τον εορτασμό της έναρξης αυτής της κοινοπραξίας, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της κινεζικής κυβέρνησης, Miao Wei, δήλωσε τα εξής: «Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι περισσότερα από τα μισά σε επίπεδο πωλήσεων έως το 2026. Θα πρέπει να ηγηθούμε αυτής της αλλαγής δημιουργώντας μια νέα γενιά μπαταριών στερεάς κατάστασης».

Μοναδικός αντίπαλος η Toyota

Η dream team που δημιουργήθηκε από τους Κινέζους έχει ουσιαστικά να αντιμετωπίσει μόνο την Toyota. Η ιαπωνική φίρμα φέρεται να έχει περισσότερες από 1.300 πατέντες έτοιμες για μπαταρίες στερεάς κατάστασης, ενώ οι κινεζικές εταιρείες έχουν λιγότερες από 100 όλες μαζί.

Δείτε ακόμα: Με αυτονομία 1.200 km και φόρτιση σε 10’ οι νέες μπαταρίες Toyota

Η Toyota έχει θέσει ως στόχο της το 2027 ή το αργότερο το 2028 να παρουσιάσει τις μπαταρίες αυτής της τεχνολογίας σε μοντέλα μαζικής παραγωγής της, προσφέροντας ουσιαστικά τη λύση στο πρόβλημα της φόρτισης, της αυτονομίας, του βάρους και του όγκου των μπαταριών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η μάχη αναμένεται σκληρή και μένει να δούμε ποιος από τους Κινέζους ή την Toyota, θα κόψει πρώτος το νήμα.

 

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...