Πως η Αθήνα θα γλιτώσει από 53.000 αυτοκίνητα ημερησίως
Το πιο μεγάλο έργο το οποίο εκτελείται αυτή τη στιγμή στην Αττική, θα «απομακρύνει» από τους Αθηναϊκούς δρόμους 53.000 αυτοκίνητα ημερησίως!
- -
- -
Τα εργοτάξια Φρέαρ ΤΒΜ Κατεχάκη και Φρέαρ ΤΒΜ Βεΐκου της Νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας έχουν πιάσει δουλειά προκειμένου να φέρουν εις πέρας ένα από τα πιο νευραλγικά για την πρωτεύουσα έργα, και πιθανότατα το πιο μεγάλο δημόσιο έργο που εκτελείται σήμερα στην Ελλάδα.
340.000 επιβάτες, 53.000 λιγότερα αυτοκίνητα
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών επισκέφθηκε σήμερα τα εν λόγω εργοτάξια προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την πορεία των έργων. Ήδη το πρώτο ΤΒΜ στο Φρέαρ Κατεχάκη έχει διανοίξει και κατασκευάσει 800 μέτρα σήραγγας και το δεύτερο ΤΒΜ στο Φρέαρ Βεΐκου έχει διανύσει τα πρώτα μέτρα.
Οι δυο μετροπόντικες, Αθηνά και Νίκη, έχουν ξεκινήσει τη διάνοιξη των σηράγγων, με την «Αθηνά» να εκκινεί από την Κατεχάκη προς τον Ευαγγελισμό και έχει ήδη σκάψει 840 μέτρα. Αναμένεται το επόμενο διάστημα να λειτουργήσει με ακόμη μεγαλύτερο ρυθμό, έτσι ώστε στα μέσα του 2025 να ολοκληρώσει τα περίπου 5 χιλιάδες μέτρα που έχει να διανοίξει.
Η «Νίκη» συναρμολογήθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου και ξεκινά τη διάνοιξη από τη Βεΐκου, επίσης, προς τον Ευαγγελισμό. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, την άνοιξη του 2026 προβλέπεται να έχει ανοίξει το αντίστοιχο κομμάτι, μήκους περίπου 7,1 χιλιομέτρων.
Με τη λειτουργία της γραμμής 4 του Μετρό (μήκους 13 km, με 15 σταθμούς) θα εξυπηρετηθούν οικιστικές ζώνες στο πυκνοκατοικημένο κεντρικό τμήμα του αστικού ιστού, επιτρέποντας τη σύνδεση του Άλσους Βεΐκου με τα δικαστήρια σε διάστημα 5 λεπτών και με την Πανεπιστημιούπολη σε 14 λεπτά. Τα δρομολόγια θα εκτελούνται από 20 καινούριους συρμούς τελευταίας τεχνολογίας.
Δείτε ακόμα: Η έξυπνη πόλη της Αττικής με τον πρωτοποριακό υπόγειο δρόμο
Με την έναρξη λειτουργίας του Τμήματος Α’ της Νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, η ημερήσια επιβατική κίνηση στο σύνολο του δικτυού Μετρό υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί κατά 340.000 επιβάτες, ενώ παράλληλα η χρήση αυτοκινήτου στην πρωτεύουσα εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά περίπου 53.000 ΙΧ οχήματα, με αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 17.000 τόνους ανά έτος.
Το έργο υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021 – 2027.