Αλβανία: Το κοίτασμα μαμούθ που έγινε θέμα, ακόμα και στο National Geographic

Πρωτοσέλιδο σε όλον τον κόσμο έχει γίνει το κοίτασμα που βρέθηκε στη γειτονική Αλβανία, το οποίο έχει μέγεθος που επηρεάζει την παραγωγή ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο.

  • -
  • -

Ένα νέο κοίτασμα υδρογόνου εντοπίστηκε στα αλβανικά βουνά, ανατρέποντας τα δεδομένα για το πόσο διαδεδομένο μπορεί να είναι αυτό το καύσιμο στην φύση. Η ανακάλυψη έγινε σε ένα απίθανο μέρος: ένα υπόγειο ορυχείο χρωμίου, το οποίο μαστίζονταν εδώ και χρόνια από διαρροές υδρογόνου.

Το υδρογόνο θεωρείται από πολλούς το καύσιμο του μέλλοντος, καθώς καίγεται χωρίς να παράγει εκπομπές άνθρακα. Ωστόσο, η παραγωγή καθαρού υδρογόνου με τεχνητά μέσα είναι μια δαπανηρή διαδικασία. Αυτή η ανακάλυψη στην Αλβανία όμως, φέρνει την ελπίδα ότι το φυσικό υδρογόνο μπορεί να είναι πιο διαδεδομένο απ' όσο πιστεύαμε.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/27d5a4fa4e012c07f6aa5b7b817ec098.jpg

Πόσο υδρογόνο βγαίνει από το κοίτασμα στην Αλβανία;

Το κοίτασμα εντοπίστηκε σε μια υπόγεια λίμνη με ζεστό νερό, σχεδόν 1 χιλιόμετρο κάτω από την επιφάνεια. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι από αυτή τη θερμοπηγή υδρογόνου (την ονόμασα Τζακούζι), απελευθερώνονται κάθε χρόνο 11 τόνοι αερίου με καθαρότητα 84% σε υδρογόνο.

Δείτε ακόμα: Εργοστάσιο υδρογόνου στην Ελλάδα - Σε ποια πόλη θα φτιαχτεί

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, ολόκληρο το ορυχείο πιθανότατα διαρρέει περίπου 200 τόνους υδρογόνου ετησίως. Πρόκειται για ποσότητα 1.000 φορές μεγαλύτερη από αυτή που έχει παρατηρηθεί σε παρόμοια γεωλογικά πετρώματα αλλού στον κόσμο.

Το κοίτασμα υδρογόνου της Αλβανίας δείχνει τον δρόμο για όλον τον κόσμο

Αυτό το εύρημα δίνει ελπίδα ότι το φυσικό υδρογόνο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί εμπορικά. Οι επιστήμονες καλούνται τώρα να ερευνήσουν παρόμοια γεωλογικά πετρώματα, γνωστά ως οφιθιολίτες, σε όλο τον κόσμο για να εντοπίσουν πιθανά κοιτάσματα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/52315fb37dd6b8462ca7b1b48a49b339.jpg

Ενώ είναι ακόμη νωρίς να πούμε αν το φυσικό υδρογόνο μπορεί να γίνει μια σημαντική πηγή ενέργειας, η ανακάλυψη αυτή σίγουρα αλλάζει τα δεδομένα. Άλλωστε, κάποιοι επιστήμονες αμφιβάλλουν ακόμα και τον χαρακτηρισμό του ως μη ανανεώσιμου πόρου, αφού ενδείξεις δείχνουν ότι τα αποθέματά του μπορεί να ανανεώνονται φυσικά.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η ανακάλυψη στην Αλβανία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης φυσικού υδρογόνου ως καυσίμου και η έρευνα σίγουρα θα συνεχιστεί.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...