Θεσσαλονίκη: Τα Ηλεκτρικά Λεωφορεία έφτασαν– Δεν μπορούν να φορτίσουν όμως! [video]

Τα πολυδιαφημισμένα ηλεκτρικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, αλλά χωρίς σταθμό φόρτισης θα μείνουν ακινητοποιημένα για περίπου 3 μήνες.

  • -
  • -

Ο στόλος του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης αναβαθμίστηκε, με τα 110 ηλεκτρικά λεωφορεία να βρίσκονται ήδη στην πόλη. Ωστόσο, υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα: Δεν υπάρχει σταθμός φόρτισης για να αναπληρώσουν τη χαμένη ενέργεια οι μπαταρίες τους προκειμένου, να κινηθούν!

Όπως αναφέρει το parallaxi.gr, τα λεωφορεία θα παραμείνουν ακινητοποιημένα για αρκετό διάστημα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Στους δρόμους θα βγουν αν όλα πάνε καλά μέσα στον Μάιο, αφού ο σταθμός που θα φορτίζουν δεν έχει καν ξεκινήσει να κατασκευάζεται.

leoforeia

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Οργανισμό, η σύμβαση για την κατασκευή του νέου αμαξοστασίου έχει υπογραφεί στις 19 Φεβρουαρίου και το έργο θα πρέπει να παραδοθεί εντός τριών μηνών. Το αμαξοστάσιο κατασκευάζεται στην Σταυρόπουλη, όπου θα λειτουργεί υποσταθμός της ΔΕΗ και θα τοποθετηθούν φορτιστές για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το νέο αμαξοστάσιο ωστόσο, αλλά και ο σταθμός φόρτισης δεν θα είναι έτοιμα τόσο σύντομα ώστε να υποστηρίξουν το συγκοινωνιακό έργο των νέων λεωφορείων.

Γιατί δεν φτιάχτηκε νωρίτερα ο σταθμός φόρτισης

Με βάση το αρχικό πλάνο, ο σταθμός θα κατασκευάζονταν στο αμαξοστάσιο του Φοίνικα. Εκεί όμως, δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για να καλυφθούν οι ανάγκες φόρτισης των ηλεκτρικών λεωφορείων. Έτσι, αποφασίστηκε να εγκατασταθούν στην Σταυρούπολη.

ev

Σχεδιασμός και μελέτη όμως δεν είχαν γίνει έγκαιρα, κάτι που σημαίνει ότι τα κινεζικά λεωφορεία μπορεί να ήρθαν μετά βαΐων και κλάδων, αλλά στην πρίζα δεν θα μπουν. Και τα 110 οχήματα θα παραμείνουν παρκαρισμένα έως ότου ολοκληρωθεί η εγκατάσταση και μπορούν να φορτίσουν τις μπαταρίες τους.

Φυσικά, πριν αναλάβουν δράση στην πόλη της Θεσσαλονίκης, απαιτείται να γίνουν και οι απαραίτητες δοκιμές. Τα λεωφορεία είναι απαραίτητο να τεσταριστούν σε πραγματικές συνθήκες, ώστε οι οδηγοί να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα για το πόσα χιλιόμετρα μπορούν να καλύψουν ρεαλιστικά.

ev

Εδώ, αξίζει να σημειώσουμε πως, τα οχήματα που είναι της Yutong και διαθέτουν μπαταρίες που εξασφαλίζουν έως και 180 χιλιόμετρα αυτονομίας εντός πόλης. Έχουν μήκος 12 μέτρων και κάθε ένα, κόστισε 440.720 € πλέον ΦΠΑ.

Δείτε ακόμη: Έφτασε το πρώτο ηλεκτρικό λεωφορείο στην Αθήνα - Ξεκίνησαν οι δοκιμές

Στη σύμβαση προβλέπεται, η προμήθεια ανεξάρτητων σταθερών φορτιστών αργής φόρτισης, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στα αμαξοστάσια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, καθώς και επτά (7) κινητών μονάδων (συστημάτων συσσωρευτή – ταχυφορτιστή), με κατάλληλη διαμόρφωση και εξοπλισμό για τη φορητή εξυπηρέτηση ηλεκτρικών λεωφορείων, σε περίπτωση ανάγκης επιτόπου φόρτισης.

πηγή: parallaxi.gr

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...