Έχεις αυτή τη συσκευή στο αυτοκίνητο; Το πρόστιμο του ΚΟΚ είναι 2.000 ευρώ!
Πρόκειται για μια από τις πιο σοβαρές παραβάσεις, η οποία τιμωρείται με ένα πολύ μεγάλο χρηματικό πρόστιμο, αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων κυκλοφορίας.
- -
- -
Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) έχει δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε τα οχήματα να μπορούν να συνυπάρχουν στους δρόμους με ασφάλεια. Υπεύθυνη για την εφαρμογή του είναι η Τροχαία, η οποία πραγματοποιεί ελέγχους τόσο με τα «πατροπαράδοτα» μπλόκα, όσο και με σύγχρονα τεχνικά μέσα (κάμερες, ραντάρ κλπ). Ωστόσο, στο εμπόριο υπάρχουν μερικές παράνομες συσκευές, οι οποίες ανιχνεύουν την ύπαρξη των ραντάρ της Τροχαίας και ενημερώνουν τον οδηγό, για να προσαρμόσει την ταχύτητά του. Όπως είναι εύκολο να καταλάβουμε, η χρήση αυτών των τεχνικών μέσων απαγορεύεται και μάλιστα, τιμωρείται αυστηρά. Συγκεκριμένα, το Άρθρο 20 του ΚΟΚ, παράγραφος 14, αναφέρει:
Δείτε ακόμη: Το λάθος που κάνουν 8 στους 10 Έλληνες - Τιμωρείται με αφαίρεση διπλώματος 60 ημέρες
«Αυτός που οδηγεί μηχανοκίνητο όχημα με εξοπλισμό εντοπισμού συσκευών μέτρησης ταχύτητας χωρίς να διαθέτει για τον εξοπλισμό αυτόν την κατά νόμο άδεια, καθώς και όποιος οδηγεί μηχανοκίνητο όχημα με εξοπλισμό παρεμπόδισης συσκευών μέτρησης ταχύτητας, τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000,00) ευρώ, με αφαίρεση επιτόπου της άδειας ικανότητας οδηγού για τριάντα (30) ημέρες και επιτόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος για εξήντα (60) ημέρες, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία του άρθρου 103 του παρόντος».
Γιατί είναι τόσο «βαρύ» το πρόστιμο;
Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χάνουν τη ζωή τους από την υπερβολική ταχύτητα. Η παραβίαση των ορίων ταχύτητας δεν είναι επικίνδυνη μόνο για τον οδηγό και τους επιβάτες του οχήματος που το πράττει, αλλά και για τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου. Η Τροχαία χρησιμοποιεί τα μπλόκα και τα φορητά ραντάρ ως μέσο καταστολής της συγκεκριμένης παράβασης, οπότε για αυτό και ο ΚΟΚ στέκεται αμείλικτος απέναντι σε εκείνους που κάνουν χρήση του εν λόγω εξοπλισμού.