Γιατί μπήκε φρένο στον Flyover – Τι λέει η κυβέρνηση

Τα έργα για τον περιφερειακό δρόμο Flyover της Θεσσαλονίκης «πάγωσαν» με απόφαση του ΣτΕ. Σε συναγερμό η κυβέρνηση.

  • -
  • -

Τα προβλήματα με την κατασκευή του του Flyover περιφερειακού στη Θεσσαλονίκη συνεχίζονται. Το  Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με προσωρινή του διαταγή αναστέλλει την πρόοδο κάθε εργασίας για την κατασκευή, έπειτα από προσφυγές του Συνδέσμου Κατοίκων Κωνσταντινοπουλιτών, του Συλλόγου Προστασίας Σεϊχ Σου και του Συλλόγου Δρομέων Θεσσαλονίκης.

Όλες οι εργασίες που εκτελούνταν στην περιφερειακή της Θεσσαλονίκης για την κατασκευή της υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου «παγώνουν», έως ότου κατατεθεί ο φάκελος από το δημόσιο στο ΣτΕ, με τα έγγραφα που απαιτεί το ΣτΕ.

flyover

Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Αδαμίδης, νομικός εκπρόσωπος των κατοίκων που έχουν προσφύγει κατά του έργου στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, οι εργασίες για τον Flyover αρχικά διαμορφώνουν συνθήκες ανασφάλειας καθώς δυσχεραίνουν την κυκλοφορία όλων των οχημάτων και άρα και των οχημάτων ασφαλείας και άμεσης επέμβασης (ΕΚΑΒ, ΕΛΑΣ, Πυροσβεστική). Επιπλέον, το έργο ξεκίνησε δίχως να έχουν κατατεθεί τρεις απαραίτητες μελέτες (η οριστική κυκλοφοριακή μελέτη, η μελέτη οδοποιίας και η μελέτη στατικότητας).

flyover

Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας της Επιτροπής Προστασίας του Σέιχ Σου, Λευκοθέα Βιζέλη, υπογράμμισε ότι το Flyover «βασίζεται σε μελέτη του 2011 που τροποποιήθηκε το 2020». Έκανε λόγο για ένα «φαραωνικό έργο» το οποίο δημιουργεί μία «απαράδεκτη κατάσταση και δυσχεραίνει την κίνηση των οχημάτων ασφαλείας», ενώ παράλληλα τόνισε ότι «υποτιμούνται 82 στρέμματα δάσους, αίρεται η αναδάσωση για 75 στρέμματα και κατεδαφίζονται οι γέφυρες που ενώνουν το Σέιχ Σου με την πόλη».

Τι λένε οι αρμόδιοι για το «πάγωμα» του Flyover

Η κυβέρνηση έχει έρθει σε δύσκολη θέση, με τον Yφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιο για τις υποδομές, Νίκο Ταχιάο, να δηλώνει: «Θα σεβαστούμε την απόφαση της Δικαιοσύνης. Είμαστε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο εκπροσωπεί το Ελληνικό Δημόσιο στην όλη διαδικασία, ώστε το συντομότερο δυνατόν να κατατεθεί στις δικαστικές αρχές ο πλήρης φάκελος του έργου προκειμένου να προχωρήσει η εκδίκαση της Αίτησης Αναστολής. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει αυτό που είχα επισημάνει στο παρελθόν, ότι οι εκπλήξεις που μπορούν να ανακόψουν την πορεία αυτού του έργου, μπορούν να προκύψουν μόνον από δικαστική εμπλοκή. Θα ήθελα να τονίσω ότι στην παρούσα φάση οι πρόδρομες εργασίες βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση τους και το εργοτάξιο έχει λάβει μη αναστρέψιμη μορφή. Εκκρεμότητες που παρεμποδίζουν την πρόοδο και ολοκλήρωση του έργου, επιδεινώνουν την ταλαιπωρία που υφίσταται η πόλη της Θεσσαλονίκης. Για το λόγο αυτό στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επειγόμαστε να επιλυθεί το πρόβλημα».

flyover

Δείτε ακόμη: Flyover Θεσσαλονίκης: Θα έχει διόδια και ποιο θα είναι το όριο ταχύτητας;

Το γεγονός ότι το μεγάλο αυτό έργο ταλαιπωρεί καθημερινά τους πολίτες, παραδέχθηκε και ο Αντιπεριφειάρχης υποδομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Πάρης Μπίλλιας, αφού είπε πως άπαντες αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα του έργου, υποστήριξε: «Πάντα υπήρχαν αντιδράσεις όταν τα έργα εκτελούνται σε αστικό περιβάλλον, όμως πρέπει να γίνουν για να διευκολυνθεί η καθημερινότητά μας, να διευκολυνθεί η ζωή μας, ο τρόπος με τον οποίο κινούμαστε στην πόλη και βέβαια περιμένουμε να γίνει και το μετρό, για να συμβάλει στη διευκόλυνση των μετακινήσεων».

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...