Γέμισαν με σακιά άμμου τα νέα λεωφορεία στην Ελλάδα – Δείτε γιατί [video]
Με σακιά άμμου περίπου 2,5 τόνων κάνουν δρομολόγια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία. Ο λόγος είναι απλός.
- -
- -
Μέσα στον Μάιο, αναμένεται να τεθούν στη διάθεση του κοινού τα νέα κινεζικά ηλεκτρικά λεωφορεία που παρέλαβε η χώρα μας. Τα λεωφορεία της Yutong πραγματοποιούν αυτήν την περίοδο τα απαιτούμενα δοκιμαστικά δρομολόγια, προκειμένου οδηγοί και υπεύθυνοι να διαπιστώσουν ποια είναι πραγματικά η αυτονομία των οχημάτων σε πραγματικές συνθήκες.
Τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη, τα λεωφορεία κυκλοφορούν στους δρόμους φορτωμένα με σακιά άμμου. Στόχος είναι να κάνουν 5.000 δοκιμαστικά χιλιόμετρα πριν ξεκινήσουν τα δρομολόγια. Τα 6 ηλεκτρικά λεωφορεία που χρησιμοποιούνται για τις δοκιμές είναι φορτωμένα στο εσωτερικό με σακιά άμμου, βάρους 2,5 τόνων, όπως βλέπουμε στο video που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΑΣΘ. Το βάρος αυτό αντιστοιχεί σε ένα μισογεμάτο λεωφορείο και θα μεταφέρεται καθ’ όλη τη διάρκεια των δοκιμών. Τα έξι λεωφορεία που κάνουν τα δοκιμαστικά φορτίζονται από δύο φορτιστές, οι οποίοι τοποθετήθηκαν προσωρινά στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ, στη Σταυρούπολη.
«Είναι εντελώς αθόρυβο, έχει μηδενικούς ρύπους, ενώ διαθέτει εξαιρετική οδηγική συμπεριφορά», επισήμανε ο οδηγός του ηλεκτρικού λεωφορείου της δοκιμαστικής αυτής διαδρομής, επί 20 χρόνια εργαζόμενος στον ΟΑΣΘ, Χάρης Βανάβας, που εκτελεί το δρομολόγιο στη γραμμή 30 Τριανδρία- Ντεπώ.
Πότε ξεκινούν τα κανονικά δρομολόγια
Αφού ολοκληρωθούν οι δοκιμές και κάθε ένα λεωφορείο διανύσει 5.000 χιλιόμετρα, στη συνέχεια θα παραληφθούν από το Ελληνικό Δημόσιο και θα δοθούν στον ΟΑΣΘ. Στη διάθεση του κοινού αναμένεται να δοθούν μέσα στον Μάιο.
Επίσης, έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση της τηλεματικής και των μηχανημάτων επικύρωσης εισιτηρίων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία για την εγκατάσταση εκδοτικών μηχανημάτων, με σκοπό να εκδίδονται εισιτήρια με ηλεκτρονικές πληρωμές εντός των αστικών.
Τα ηλεκτρικά λεωφορεία είναι 12 μέτρων και χωρητικότητας 75 επιβατών, φορτίζονται σε περίπου τρεις ώρες και βάσει των προδιαγραφών του διαγωνισμού, έχουν αυτονομία τουλάχιστον 180 χιλιομέτρων. Τα έως τώρα δοκιμαστικά δρομολόγια, έχουν δείξει ότι η αυτονομία των λεωφορείων μπορεί να αγγίζει και τα 300 χιλιόμετρα, γεγονός που υπερκαλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού, αφού στις δύο βάρδιες εκτελούνται περί τα 250 χλμ ημερησίως και έτσι υπάρχει και ενέργεια σε απόθεμα προκειμένου να επιστρέψουν στη βάση τους, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συγκοινωνιολόγος, διευθυντής ανάπτυξης στον ΟΑΣΘ, Χρήστος Χατζηγεωργίου.
Δείτε ακόμη: Euro 7: Τι αλλάζει σε φορτηγά και λεωφορεία – Τι είναι το διαβατήριο οχήματος
Επιπλέον, τα ηλεκτρικά λεωφορεία, που είναι εντελώς αθόρυβα, διαθέτουν σύστημα κλιματισμού, εξαερισμού και ανακλινόμενα παράθυρα, έχουν ράμπα για την πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρίες στη μεσαία θύρα και ειδική θέση για αναπηρικό αμαξίδιο, είναι οικολογικά και μηδενικών εκπομπών ρύπων.