Η άγνωστη πλάκα της Θεσσαλονίκης - Τι συμβολίζει;
Βρίσκεται στον Βαρδάρη και η σημασία της είναι πολύ πιο μεγάλη από ότι νομίζει κάποιος όταν την αντικρίσει, αφού καθορίζει κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο!
- -
- -
Στην καθημερινότητά μας υπάρχουν κάποια «εργαλεία» που χρησιμοποιούμε και αντιλαμβανόμαστε τη σημασία τους, όμως δεν γνωρίζουμε τι κρύβεται από πίσω. Σκεφτείτε για παράδειγμα τη χιλιομετρική μέτρηση στον αυτοκινητόδρομο. Οι περισσότεροι, ξέρουμε ότι αυτές οι μικρές πινακίδες μας λένε την απόσταση από το κέντρο της Αθήνας ή από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, όμως δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το «σημείο μηδέν». Και στη Θεσσαλονίκη, αυτό το σημείο είναι η μαρμάρινη πλάκα που βλέπουμε στις φωτογραφίες, η οποία εκ πρώτης όψεως θυμίζει κάποιο μνημείο.
Πού βρίσκεται το «σημείο μηδέν» της Θεσσαλονίκης;
Η πλάκα που σηματοδοτεί την έναρξη της χιλιομέτρησης βρίσκεται στην πλατεία Δημοκρατίας, γνωστή και ως πλατεία του Βαρδάρη στη δυτική είσοδο της πόλης. Δίπλα της βρίσκεται ένα μεγάλο άγαλμα του βασιλιά Κωνσταντίνου Α’ και δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι το «σημείο μηδέν» βρίσκεται στη… σκιά του, αφού αυτό είναι και το κυρίαρχο αξιοθέατο του σημείου. Μάλιστα για πολλά χρόνια η μαρμάρινη πλάκα ήταν οριακά κρυμμένη από κάποιες αντιαισθητικές λαμαρίνες, οι οποίες είχαν τοποθετηθεί για να καλύψουν το εργοτάξιο για τον σταθμό του μετρό. Οπότε, σε αντίθεση με ότι πιστεύουν οι περισσότεροι, το «σημείο μηδέν» της Θεσσαλονίκης δεν είναι η πλατεία Αριστοτέλους ή ο Λευκός Πύργος, αλλά η συγκεκριμένη πλάκα.
Και λίγη… ιστορία!
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την περίοδο της δικτατορίας, η συγκεκριμένη πλατεία είχε ονομαστεί «πλατεία Μεταξά» προς τιμήν του δικτάτορα Μεταξά. Οι πολίτες είχαν ισχυρή… άρνηση απέναντι σε αυτή την ονομασία και όλοι συνέχιζαν να την αποκαλούν «πλατεία Βαρδάρη», εκτός από υπαλλήλους των συγκοινωνιών που είχαν υποχρεωθεί να αναφέρονται σε αυτή με το επίσημο όνομά της. Πλέον, για να «αντισταθμιστεί» το παρελθόν με την ονομασία του δικτάτορα, το επίσημο όνομα της πλατείας είναι «πλατεία Δημοκρατίας». Άσχετα που οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς συνεχίζουν να την αποκαλούν «πλατεία Βαρδάρη».