Ελλάδα: Η ξακουστή κρεμαστή γέφυρα των 210 μέτρων που κατέρρευσε - Ποιος θα την φτιάξει;

Η συγκεκριμένη γέφυρα αποτελεί σημείο αναφοράς στα Τέμπη. Έχει συνολικό μήκος 210 μέτρα και πλάτος 14 μέτρα.

  • -
  • -

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην περιοχή της Θεσσαλίας σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel, με τις «πληγές» σε διάφορες υποδομές της περιοχής να είναι ακόμη και τώρα μεγάλες.

Μεταξύ αυτών που υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ήταν και η γέφυρα των Τεμπών στην Αγία Παρασκευή. Τα ορμητικά νερά του Πηνείου, παρέσυραν το ευμεγέθες μεταλλικό τμήμα της γέφυρας και από τότε η κρεμαστή πεζογέφυρα χρήζει αποκατάστασης.

Πότε θα φτιαχτεί η γέφυρα;

Ο ακριβής χρόνος αποκατάστασης της γέφυρας δεν έχει γίνει επίσημα γνωστός. Ωστόσο, οι διαδικασίες για την ανακατασκευή της ξεκίνησαν. Η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου προέβη σε δωρεά για τη χρηματοδότηση της μελέτης ανακατασκευής της πεζογέφυρας Τεμπών.

pezogefira

Με την πρωτοβουλία της χρηματοδότησης της μελέτης για την ανακατασκευή της πεζογέφυρας, η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου επιθυμεί να συνδράμει από την πλευρά της στην επίλυση του ζητήματος και να διασφαλίσει ότι οι επισκέπτες του προσκυνήματος της Αγίας Παρασκευής θα έχουν και πάλι πρόσβαση σ’ αυτό για πολλά χρόνια ακόμη.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης & Τυρνάβου κ.κ. Ιερώνυμο, να χρηματοδοτήσουμε τη μελέτη ανακατασκευής της πεζογέφυρας των Τεμπών ως μέρος της εταιρικής κοινωνικής μας ευθύνης και της δέσμευσής μας για βιώσιμη ανάπτυξη και χαιρόμαστε ιδιαιτέρως που συμβάλλουμε στην προσπάθεια για την αποκατάσταση αυτού του ιδιαίτερα σημαντικού τοπόσημου», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Δημήτριος Γκατσώνης.

pezogefira

Από την πλευρά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος εξέφρασε την ικανοποίηση και τη χαρά του από την αίσια έκβαση της συνεργασίας της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε. με την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, προκειμένου ως τοπικοί φορείς να συμβάλουν ουσιαστικά στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας και μάλιστα με την προσφορά στο αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών έτοιμης της μελέτης επισκευής της πεζογέφυρας της Αγίας Παρασκευής Τεμπών, για να επισπευσθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών στην κοιλάδα των Τεμπών και μάλιστα στην πεζογέφυρα που αποτελεί το σύμβολο της καταστροφής όλης της Θεσσαλίας από τη θεομηνία Daniel.

Η ιστορία της γέφυρας

Σημειώνεται πως η έναρξη της κατασκευής της πεζογέφυρας έγινε το 1959 και η ολοκλήρωσή της το 1960. Το κατάστρωμα της γέφυρας βρίσκεται σε ύψος 18 μέτρων από τα ύδατα, οδηγεί προς το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, έχει συνολικό μήκος 210 μέτρων και πλάτος 14 μέτρα.

Δείτε ακόμη: Η πιο ξεχωριστή γέφυρα της Ελλάδας - Η άγνωστη ιστορία

Τα εγκαίνιά της πραγματοποιήθηκαν στις 3 Σεπτεμβρίου 1960. Στη συγκεκριμένη περιοχή ο μύθος λέει ότι ο Απόλλωνας κυνηγούσε τη νύμφη Δάφνη, κόρη του ποταμού Πηνειού, προσπαθώντας να την κατακτήσει.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...