Ηλεκτρικά Πατίνια: 4 στους 10 χρήστες τρακάρουν λόγω αλκοόλ

Από 30% μέχρι 40% των ατυχημάτων σε Σουηδία και Νορβηγία οφείλεται ολοκληρωτικά ή έστω σε μερικό βαθμό στο αλκοόλ.

  • -
  • -

Σχεδόν 10.000 ατυχήματα με ηλεκτρικά πατίνια προκάλεσαν τραυματισμούς στη Σουηδία την τελευταία τετραετία, σύμφωνα με νέα έκθεση του VTI.

Νέοι άνδρες, συχνά μεθυσμένοι, χάνουν τον έλεγχο σε ανωμαλίες του οδοστρώματος ή κοπανάνε σε πεζοδρόμια, με τη συχνότητα των ατυχημάτων να είναι αυξημένη το απόγευμα ή τη νύχτα. Τα χαμηλά ποσοστά χρήσης κράνους και οι προβληματικές υποδομές, επιδεινώνουν την κατάσταση.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/ba96fa8e5487fefd2a049e1ad045d39c.jpg

Το ποσοστό των ατυχημάτων με ηλεκτρικό πατίνι, στα οποία εμπλέκεται αλκοόλ

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, ενώ οι νέοι εμπλέκονται πιο συχνά σε ατυχήματα, αυτό μπορεί να οφείλεται στη μεγαλύτερη χρήση. Είναι ανησυχητικό όμως, ότι το 30% των εμπλεκομένων οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ, όπως και στη Νορβηγία, όπου το ποσοστό φτάνει το 40%.

Δείτε ακόμα: Ασφαλίζονται τα ηλεκτρικά πατίνια;

Ανησυχητική είναι και η αύξηση των ατυχημάτων με παιδιά κάτω των 18 ετών, πιθανώς λόγω της ευκολότερης πρόσβασης σε πατίνια και της επικίνδυνης συνήθειας να τα οδηγούν πολλοί μαζί.

Ακόμα, εξετάζεται το ενδεχόμενο τα ατυχήματα να οφείλονται και στην υπέρβαση του ορίου ταχύτητας από πολλά πατίνια, καθώς και του επιπέδου ισχύος που επιτρέπει ο νόμος.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/334ab5f0eb42166301377e65136be9e9.jpeg

Τα μέτρα για να μειωθούν τα ατυχήματα με ηλεκτρικά πατίνια

Η έκθεση προτείνει αυστηρότερους κανονισμούς, όπως όρια για την κατανάλωση αλκοόλ όπως συμβαίνει και με τα αυτοκίνητα, υποχρεωτική χρήση κράνους και απαγόρευση χρήσης κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση του πατινιού. Επιπλέον, τονίζει την ανάγκη για ενισχυμένη επιβολή του νόμου και αύξηση των μαθημάτων οδικής ασφάλειας στα σχολεία.

Για τη βελτίωση της ασφάλειας των ηλεκτρικών πατινιών στη Σουηδία απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια με αυστηρότερους νόμους, καλύτερη επιτήρηση και εκπαίδευση για τους νέους οδηγούς.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...