Έρχεται ο Big Brother στα αυτοκίνητα – Θα γνωρίζει κάθε στιγμή πού είστε και τι κάνετε

Οκτώ αυτοκινητοβιομηχανίες φέρεται να δήλωσαν ότι προτίθενται να δίνουν ευαίσθητες πληροφορίες από τα οχήματά τους χωρίς δικαστική εντολή!

  • -
  • -

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι γεμάτα… τεχνολογία. Για την ακρίβεια, τα συστήματα τους είναι τόσο προηγμένα τεχνολογικά, που μπορούν ανά πάσα ώρα και στιγμή να μεταφέρουν, εφόσον τους ζητηθεί, ευαίσθητες πληροφορίες σε τρίτους.

Αστυνομία και ασφαλιστικές, τον πρώτο λόγο

Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, οκτώ κατασκευαστές και συγκεκριμένα, η Toyota, η Subaru, η Mazda, η Nissan, η Kia, η BMW, η Mercedes-Benz και η Volkswagen, φέρεται να δήλωσαν σε αρμόδια επιτροπή στο Κογκρέσο ότι είναι πρόθυμες, να δώσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των αυτοκινήτων τους, εφόσον χρειαστεί, χωρίς δικαστική απόφαση!

Οι καταναλωτές βέβαια έχουν και άλλους λόγους να ανησυχούν: Οι μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες των Η.Π.Α πιέζουν με νύχια και με δόντια προς αυτήν την κατεύθυνση γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την έννοια του απόρρητου και των προσωπικών δεδομένων.

Πολλοί ωστόσο υποστηρίζουν ότι αυτό συμβαίνει ήδη στις Η.Π.Α! Πλήθος δεδομένων και «συμπεριφορών» των οδηγών, «πωλείται» ή διαβιβάζεται στην Αστυνομία και τις ασφαλιστικές εταιρείες παρά την υπόσχεση-υποχρέωση των κατασκευαστών ότι δε θα προβούν ποτέ σε μια τέτοια κίνηση.

Άλλωστε, όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν υπογράψει από το 2014 σχετικά έγγραφα με τα οποία δεσμεύονται να προστατέψουν τα προσωπικά δεδομένα των καταναλωτών-πελατών τους.

Οι κατασκευαστές, είχαν υπογράψει πριν από μια δεκαετία, ότι δε θα «παραδώσουν» ποτέ  προσωπικά δεδομένα σε τρίτους, όπως το στίγμα της τοποθεσίας των οδηγών, στοιχεία από τον τρόπο οδήγησης του κάθε οδηγού-ιδιοκτήτη κ.α., σε τρίτους, χωρίς την έγκριση του!

Υπήρχε ωστόσο ένα μικρό νομικό παραθυράκι σε αυτήν την περίφημη συμφωνία. Εάν ζητηθούν αυτά τα προσωπικά δεδομένα ή περαιτέρω στοιχεία από την Αστυνομία, πάντα όμως με δικαστική εντολή, μπορούν να διαβιβαστούν!

«Οι αυτοκινητοβιομηχανίες όχι μόνο έχουν κρατήσει τους καταναλωτές στο σκοτάδι σχετικά με τις πραγματικές πρακτικές τους, αλλά πολλές εταιρείες παραπλάνησαν τους καταναλωτές για πάνω από μια δεκαετία αποτυγχάνοντας να τηρήσουν τις αρχές της βιομηχανίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής», φέρεται να δήλωσαν οι γερουσιαστές Ron Wyden και Ed Markey στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου.

Δείτε ακόμα: Τι κακό κάνει η τεχνητή νοημοσύνη στην αυτοκινητοβιομηχανία;

Αυτό σημαίνει ότι ένα σύγχρονο αυτοκίνητο είναι πανεύκολο να παρακολουθείται ανά πάσα ώρα και στιγμή, εφόσον, οι κατασκευάστριες εταιρείες δώσουν το «Ok». Από την άλλη όμως χρειάζεται να παρακολουθεί κανείς το αυτοκίνητο μας όταν μπορεί πολύ πιο εύκολα να μας «ελέγχει» μέσω του smartphone μας; Τροφή για σκέψη…

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...