Τι είναι οι «σιωπηλοί δολοφόνοι» στους δρόμους; Πώς ευθύνονται για 500.000 θανάτους στην Ευρώπη
Έρευνες έδειξαν ότι το 98% των Ευρωπαίων ζει σε περιοχές μεγάλης επιβάρυνσης από μικροσκοπικά σωματίδια γνωστά ως PM 2,5, που ευθύνονται για ποικίλες παθήσεις και θανάτους.
- -
- -
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, το 2021 στην Ελλάδα έχασαν τη ζωή τους 9.990 συνάνθρωποι μας, εξαιτίας των μικροσκοπικών φονικών σωματιδίων που κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα, ενώ ο συνολικός αριθμός στην Ευρώπη, υπερβαίνει τους 500.000!
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχει χαρακτηρίσει μάλιστα τα βλαβερά αυτά σωματίδια ως «σιωπηλούς δολοφόνους»! Βάσει ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί, έχουν χάσει τη ζωή τους από τη δεκαετία του 1990 πάνω από 7.000.000 άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο.
Εκτός από τις καρδιοπάθειες και τα αναπνευστικά προβλήματα, τα μικροσωματίδια, θεωρούνται υπεύθυνα για την εμφάνιση διαβήτη, νόσο του Αλτσχάιμερ, ενώ δημιουργούν τεράστια προβλήματα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Νέφος και αιθαλομίχλη
Το νέφος και η αιθαλομίχλη είναι το αποτέλεσμα μιας ποικιλόμορφης ανθρωπογενούς δραστηριότητας (αυτοκίνητα, βιομηχανίες, τζάκια κ.α.). Η ανατολική Ασία είναι όπως αποδεικνύεται η πιο επιβαρυμένη περιοχή του πλανήτη σε ότι αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση, με τους περισσότερους από τους μισούς θανάτους παγκοσμίως να λαμβάνουν χώρα στα εδάφη της, ενώ η Ευρώπη καταγράφει ένα ποσοστό της τάξεως του 12%.
Αυτό που προκύπτει από τα δεδομένα, είναι ότι αρκεί να εκτεθεί ο ανθρώπινος οργανισμός για λίγες ώρες έως και λίγες ημέρες στην ατμοσφαιρική ρύπανση ώστε να του δημιουργήσει χρόνια προβλήματα υγείας έως και πρόωρο θάνατο. Αναμενόμενο, ότι σχεδόν τα 2/5 των θανάτων λαμβάνουν χώρα σε αστικές περιοχές.
Η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη στην Ευρώπη είναι η Βόρεια Μακεδονία (Σκόπια). Σχεδόν τα δύο τρίτα των κατοίκων της ζουν σε περιοχές με περισσότερες από τέσσερις φορές υψηλότερα από τα επιτρεπτά όρια, ενώ τέσσερις περιοχές βρέθηκαν να έχουν σχεδόν εξαπλάσια ατμοσφαιρική ρύπανση!
Σε ότι αφορά τα «δικά μας», στο λιμάνι του Πειραιά, το σημαντικότερο λιμάνι της χώρας, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια στον κόσμο και το δεύτερο μεγαλύτερο μετά το λιμάνι της Βαλένθια στη Μεσόγειο θάλασσα, οι μετρήσεις των ατμοσφαιρικών παραμέτρων ποιότητας αέρα κοντά στις εισόδους του λιμανιού επιβεβαίωσαν την αρκετά επιβαρυμμένη κατάσταση του αέρα.
Δείτε ακόμα: Προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση εγκεφαλικά επεισόδια;
Έτσι, για την παράμετρο PM 2,5 οι μέγιστες τιμές που σημειώθηκαν είναι 140 μg/m3 (Ακτή Καλλιμασιώτη) και 65 μg/m3 (Πλατεία Οδησσού). Ακόμα και οι ελάχιστες τιμές που σημειώθηκαν και η μέση τιμή ήταν πάνω από το ανώτατο ημερήσιο επιτρεπτό όριο (5 μg/ m3).