Toyota Prius Plug-in Hybrid: Η επιτομή του υβριδισμού

Η Toyota έχει συνδέσει το όνομα της με την υβριδική τεχνολογία. Και το νέο Prius Plug-in Hybrid αποτελεί απόσταγμα της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας της ιαπωνικής εταιρείας.

  • -
  • -

Το 1997 η Toyota κατάφερε να επαναπροσδιορίσει τον όρο «αυτοκίνητο φιλικό προς το περιβάλλον». Σε μία εποχή που ο υβριδισμός έμοιαζε με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία αποκάλυψε το Prius. Το πρώτο εξηλεκτρισμένο αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής. Με αυτόν τον τρόπο, η Toyota συνέδεσε το όνομα της με τον υβριδισμό και θεωρείται πρωτοπόρος σε αυτή την τεχνολογία. Σήμερα, η 5η γενιά του Prius επιστρέφει στο προσκήνιο και συνδυάζοντας την κορυφαία τεχνογνωσία-εμπειρία που έχει στον υβριδισμό με τις αρετές ενός plug-in hybrid, εκτοξεύει το δείκτη αποδοτικότητας. Όμως, το νέο Prius δεν προσφέρει μόνο απαράμιλλη οικονομία και επιδόσεις, αλλά πολλά περισσότερα που ουσιαστικά το καθιστούν ως μία από τις πιο ολοκληρωμένες προτάσεις στην αγορά.  

Πιο δυναμικό από ποτέ!

Στο παρελθόν η σχεδίαση του αμαξώματος ήταν εστιασμένη στην ανάδειξη της οικογενειακής και πρακτικής πλευράς της προσωπικότητα του. Σήμερα, το Prius είναι πιο σπορ και δυναμικό ποτέ! Δεν είναι τυχαίο ότι κατέκτησε τον τίτλο «Best Design of the Year» στο θεσμό του World Car Of The Year για το 2024! Το σφηνοειδές σχήμα, με το μεγάλο επιβλητικό καπό και την κουπέ σιλουέτα, δημιουργούν ένα σύνολο που προκαλεί έντονα συναισθήματα. Η εικόνα του είναι πρωτόγνωρα σπορτίφ για τα δεδομένα του, με το αεροδυναμικό σχήμα να το διαφοροποιεί σε σχέση με τα υπόλοιπα μοντέλα της κατηγορίας. Φυσικά, ακολουθεί τη νεότερη σχεδιαστική φιλοσοφία της Toyota, με τα ιδιαίτερα λεπτά και επιθετικά φωτιστικά σώματα, αλλά διατηρώντας στο ακέραιο τη δική του ταυτότητα.m

Ακόμα πιο οικονομικό, αλλά ισχυρό!

Ο φιλικός προς το περιβάλλον χαρακτήρας και η υβριδική τεχνολογία της Toyota είναι τα δύο στοιχεία που παραδοσιακά χαρακτήριζαν όλες τις γενιές του Prius. Σήμερα, η ιαπωνική μάρκα αλλάζει τις ισορροπίες στις κατασκευές του είδους «παντρεύοντας» την υβριδική και την plug-in hybrid τεχνολογία. Η συνύπαρξη τους καθιστά το ιαπωνικό μοντέλο εξαιρετικά αποδοτικό και είναι χαρακτηριστικό πως στη φετινή αξιολόγηση του ACEEE (American Council for an Energy Efficient Economy) για τα πιο «πράσινα» αυτοκίνητα στον κόσμο (GreenerCars), κατάφερε να αναδειχθεί το καλύτερο, όντας πιο φιλικό προς το περιβάλλον και από αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα! Η συγκεκριμένη αξιολόγηση, δεν αφορά μόνο τις εκπομπές ρύπων, αλλά ολόκληρο τον κύκλο ζωής τους. Από την παραγωγή, τη χρήση, τις εκπομπές που παράγονται κατά την εξόρυξη και την επεξεργασία των ορυκτών για τις μπαταρίες έως και την απόρριψη τους (ανακύκλωση) μετά το πέρας της ζωής τους.

Ο 2λιτρος κινητήρας πετυχαίνει θερμικό απόδοση που αγγίζει το 41% και με την ενίσχυση ενός ηλεκτροκινητήρα αποδίδει συνδυαστικά 223 ίππους! Αυτό σημαίνει ότι είναι το ισχυρότερο Prius που έχει κατασκευαστεί ποτέ, καταφέρνοντας να σημειώσει το… σπριντ του 0-100 km/h σε μόλις 6,8 sec! Οι κορυφαίες επιδόσεις είναι η μία πλευρά του νομίσματος, αφού εκτός από εξαιρετικά γρήγορο είναι και αντίστοιχα οικονομικό. Η συνδυαστική λειτουργία του συστήματος μειώνει την κατανάλωση στα 0,7 lt/100 km, θέτοντας νέα στάνταρ αποδοτικότητας. Επιπλέον, η μεγαλύτερη κατά 50% μπαταρία ιόντων λιθίου των 13,6 kWh, επιτρέπει στο νέο Prius να κινηθεί για 86 kmαποκλειστικά με τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας. Χιλιόμετρα που είναι υπεραρκετά για τις καθημερινές μετακινήσεις στην πόλη. Ενώ, αν αδειάσει η μπαταρία, μόλις 4,5 ώρες είναι αρκετές για να ανακτήσει πλήρως την ενέργεια της.

Εξελιγμένο στη λεπτομέρεια!

Στην Toyota δεν περιορίστηκαν στην τοποθέτηση ενός ισχυρού υβριδικού συνόλου κάτω από το αμάξωμα. Αντιθέτως, το σχεδίασαν και το εξέλιξαν με μεγάλη λεπτομέρεια, έχοντας στόχο την ανάδειξη των δυναμικών του χαρακτηριστικών. Βασίζεται στη νέα πλατφόρμα GA-C και ουσιαστικά στη φιλοσοφία TNGA (Toyota New Global Architecture). Με αυτό τον τρόπο, το Prius έχει καλύτερη και πιο σπορ οδική συμπεριφορά, ακόμα πιο βελτιωμένη ποιότητα κύλισης, στοιχεία που προκύπτουν και από το χαμηλό βάρος, τη βελτιωμένη κατανομή, αλλά και την αυξημένη στρεπτική ακαμψία! Όλα αυτά, συνθέτουν μία πιο ευχάριστη οδηγική εμπειρία πίσω από το τιμόνι του. 

Ποιοτικό, ευρύχωρο και αξιόπιστο

Τα συγκεκριμένα δύο χαρακτηριστικά, συνοδεύουν παραδοσιακά όλα τα μοντέλα της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Το νέο Prius φυσικά και δεν αποτελεί εξαίρεση τον κανόνα, με την Toyota να εγγυάται την αξιοπιστία σε βάθος χρόνου. Η επιλογή των υλικών έχει γίνει με ιδιαίτερη προσοχή, χαρίζοντας μία premium αύρα στην καμπίνα των επιβατών. Φυσικά, τον πρώτο λόγο έχει η τεχνολογία με μία οθόνη 7 ιντσών στο οπτικό πεδίο του οδηγού να έχει το ρόλο του πίνακα οργάνων. Βέβαια, τις εντυπώσεις και τα βλέμματα κλέβει η κεντρική οθόνη αφής των 12,3’’, που περιλαμβάνεται στο βασικό εξοπλισμό και φιλοξενεί το σύστημα πολυμέσων. Το ίδιο ισχύει και για την ομπρέλα συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης του οδηγού Toyota Smart Sense 3, η οποία είναι υπερπλήρης και καθιστά τις μετακινήσεις με το Prius απόλυτα ασφαλείς. Mπορεί το Prius να είναι ισχυρότερο και πιο δυναμικό από ποτέ, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως εξακολουθεί να αποτελεί το ιδανικό μοντέλο για μία οικογένεια. Η χωροταξική ευρυχωρία που το διακρίνει συνδυάζεται με πληθώρα αποθηκευτικών θηκών που εκτοξεύουν το επίπεδο πρακτικότητας. Επιπλέον, μεγαλύτερος είναι και ο χώρος των αποσκευών σε σχέση με το παρελθόν, αγγίζοντας σήμερα τα 284 lt. 

Οδηγός στη νέα εποχή

Η Toyota ήταν και παραμένει πρωτοπόρος στην εξηλεκτρισμένη εποχή της αυτοκίνησης. Σχεδόν πριν από τρεις δεκαετίες, το καινοτόμο Prius άνοιξε το δρόμο που οι υπόλοιποι ακολουθούν σήμερα. Σήμερα, με τη νεότερη γενιά του ιαπωνικού μοντέλου θέτει νέα στάνταρ στην κατηγορία. Καταφέρνει να εξιτάρει τις αισθήσεις, σχεδιαστικά και οδηγικά, δημιουργώντας νέα δεδομένα σε επίπεδο αποδοτικότητας. Με κάτω από ένα λίτρο ανά 100 km και έως 86 km ηλεκτρικής αυτονομίας, αλλάζει την ιστορία στην οικονομία καυσίμου σε συνδυασμό με τα δυναμικά χαρακτηριστικά, προσφέροντας μία νέα εμπειρία οδήγησης.

Μπες και εσύ στον κόσμο της υβριδικής τεχνολογίας και μάθε περισσότερα για το νέο Toyota Prius Plug-in Hybrid. Και μη χάσεις την ευκαιρία να το δεις από κοντά σε μία από τις εκθέσεις της Toyota, για να διαπιστώσεις ο ίδιος τη γοητεία της νέας εποχής της αυτοκίνησης.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...