Θεσσαλονίκη: Δείτε τα 5 δρομολόγια των ηλεκτρικών λεωφορείων – Πού φορτίζουν
Τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία κινούνται ήδη σε συγκεκριμένες γραμμές στη Θεσσαλονίκη. Δείτε τις γραμμές και τι ισχύει με τα εισιτήρια.
- -
- -
Όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΣΘ, από σήμερα Δευτέρα 27 Μαΐου, προστέθηκε μια ακόμη γραμμή στην πόλη της Θεσσαλονίκης που θα εξυπηρετείται από ηλεκτρικά λεωφορεία. Ειδικότερα, πρόκειται για τη γραμμή 17 που εκτελεί το δρομολόγιο Τριανδρία – Ν. Σ. Σταθμός. Επίσης, από την Τρίτη 28 Μαΐου εντάσσεται στην ηλεκτροκίνηση και η γραμμή 28, η οποία εκτελεί το δρομολόγιο Τ.Σ. Ευκαρπίας - Σκλαβενίτης - Παπαγεωργίου - Πανεπιστήμιο, η οποία θα εξυπηρετείται από 13 ηλεκτρικά λεωφορεία.
Αυτήν τη στιγμή, οι γραμμές που εξυπηρετούνται από ηλεκτρικά λεωφορεία στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας είναι πέντε, καθώς ήδη έχουν ενταχθεί στην ηλεκτροκίνηση οι γραμμές 21, 29 και 20 που εκτελούν τα δρομολόγια Εύοσμος – Αριστοτέλους, Πολίχνη – Αριστοτέλους και Μενεμένη – Αριστοτέλους, αντίστοιχα.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα του ΟΑΣΘ, μέχρι το τέλος Μαΐου θα βρίσκονται στους δρόμους της Θεσσαλονίκης συνολικά 56 οχήματα, ενώ μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα έχουν δρομολογηθεί και τα 110 ηλεκτρικά λεωφορεία που παρελήφθησαν.
Τα ηλεκτρικά λεωφορεία είναι 12μετρα και φιλοξενούν 75 επιβάτες. Διαθέτουν σύστημα κλιματισμού, εξαερισμού, ανακλινόμενα παράθυρα. Έχουν ράμπα για την πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρίες στη μεσαία θύρα και ειδική θέση για αναπηρικό αμαξίδιο.
Πού φορτίζουν τα ηλεκτρικά λεωφορεία
Την ίδια ώρα, με εντατικούς ρυθμούς προχωρά η κατασκευή του σταθμού φόρτισης των λεωφορείων στη Σταυρούπολη, ο οποίος θα ολοκληρωθεί στο σύνολό του μέσα στον Ιούνιο. Ενδιάμεσα, λειτουργούν σταδιακά ομάδες φορτιστών στον ίδιο χώρο, οι οποίοι είναι πολύ υψηλών προδιαγραφών, αντίστοιχων εκείνων των λεωφορείων και είναι απολύτως λειτουργικοί.
Όταν ολοκληρωθεί ο σταθμός της Σταυρούπολης, τα λεωφορεία θα φορτίζουν σε συνολικά 55 φορτιστές. Αυτό σημαίνει πως έχει προβλεφθεί 1 φορτιστής για κάθε 2 λεωφορεία, με τον χρόνο φόρτισης να ανέρχεται στις 3 ώρες.
Τα λεωφορεία σύμφωνα με τις προδιαγραφές έχουν αυτονομία τουλάχιστον 180 χιλιομέτρων. Ωστόσο, στα δοκιμαστικά δρομολόγια απεδείχθη πως η αυτονομία των λεωφορείων ξεπερνά με άνεση τα 300 χιλιόμετρα.
Στη σύμβαση προβλέπεται, η προμήθεια και κινητών μονάδων (συστημάτων συσσωρευτή – ταχυφορτιστή), με κατάλληλη διαμόρφωση και εξοπλισμό για τη φορητή εξυπηρέτηση ηλεκτρικών λεωφορείων, σε περίπτωση ανάγκης επιτόπου φόρτισης.
Πώς βγάζουν εισιτήρια οι επιβάτες
Όσον αφορά στα εισιτήρια, όπως αναφέρει ο ΟΑΣΘ, στα νέα οχήματα δεν έχουν εγκατασταθεί ακόμη τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων, παρά μόνον μηχανήματα επικύρωσης εισιτηρίων. Αυτό αποφασίστηκε διότι τους επόμενους μήνες, ο ΟΑΣΘ θα περάσει σε ένα σύγχρονο σύστημα είσπραξης κομίστρου, στο ηλεκτρονικό εισιτήριο, οπότε ο εξοπλισμός θα είναι νέας τεχνολογίας, εύχρηστος και φιλικός στη χρήση.
Δείτε ακόμη: Αττική: Αυτά είναι τα πρώτα δρομολόγια των ηλεκτρικών λεωφορείων
Μέχρι τότε, για να μετακινηθούν οι επιβάτες με τα ηλεκτρικά λεωφορεία θα πρέπει να διαθέτουν είτε κάρτα απεριορίστων διαδρομών, είτε εισιτήρια, τα οποία μπορούν να προμηθεύονται σε περισσότερα από 800 σημεία πώλησης στη Θεσσαλονίκη.