Τι είναι ο κανόνας των 3/4 που επιβάλλεται στα αυτοκίνητα; Πού τον εφαρμόζουν;

Οι αρχές της Σιγκαπούρης πατούν πάνω σε ένα τελωνειακό νόμο του 1960 και επιβάλλουν ένα μέτρο που έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στους πολίτες-οδηγούς.

  • -
  • -

Η Δημοκρατία της Σιγκαπούρης είναι νησιωτικό ανεξάρτητο κρατίδιο της νοτιοανατολικής Ασίας που αποτελείται από το ομώνυμο νησί, με μήκος 37 περίπου χλμ. από την ανατολική μέχρι τη δυτική του άκρη (πλάτος 22 χλμ.), ενώ διαθέτει και άλλες 58 νησίδες, που βρίσκονται κάτω από τη νότια Μαλαϊκή χερσόνησο.

Τα πιο σημαντικά από αυτά τα 58 νησιά είναι τα Παλάου Τεκόνγκ και Παλάου Ουμπίν, στα βορειοδυτικά, και το νησί Μπλακάνγκ Μάτι στα νότια. Η συνολική έκταση του κρατιδίου ανέρχεται σε 692,7 τ. χλμ. (ειδικότερα η νήσος Σιγκαπούρη έχει έκταση 544 τ. χλμ.) και ο πληθυσμός του το 2022 εκτιμήθηκε στα 5,6 εκατ. κατοίκους.

Το κρατίδιο χωρίζεται από τη Μαλαισία, που περιβάλλει τις βόρειες ακτές του κράτους της Σιγκαπούρης, με το στενό πορθμό Τζοχόρ. Μια οδική αρτηρία και μια σιδηροδρομική γραμμή, που είναι χτισμένες πάνω σε μια τεχνητή λωρίδα στεριάς στον πορθμό Τζοχόρ, ενώνει τις ακτές της βόρειας Σιγκαπούρης με τη δυτική Μαλαισία. Στα νοτιοδυτικά το νησί χωρίζεται από την ινδονησιακή Σουμάτρα με τον πορθμό της Μαλάκας.

Ο κανόνας των 3/4

Σύμφωνα λοιπόν με ένα τελωνειακό νόμο του 1960, τα οχήματα που έχουν ταξινομηθεί στη Σιγκαπούρη απαιτείται να διαθέτουν ως ελάχιστη ποσότητα καυσίμου στα ρεζερβουάρ τους, τα 3/4 της χωρητικότητας αυτών, όταν επιθυμούν να περάσουν από τα χερσαία σύνορα της χώρας!

Δείτε ακόμα: Οι πιο παράξενοι νόμοι του ΚΟΚ παγκοσμίως

Ο κανόνας των τριών τετάρτων του ρεζερβουάρ εφαρμόζεται σε όλα τα οχήματα που κινούνται με βενζίνη, ντίζελ ή φυσικό αέριο (CNG). Οι αρχές, έφεραν στην επιφάνεια αυτό το νόμο ξανά, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να βάλουν ένα τέλος στο φαινόμενο που είχε παρατηρηθεί τελευταία και ήθελε από τους πολίτες-οδηγούς της Σιγκαπούρης, να μεταβαίνουν στη Μαλαισία ούτως ώστε να φουλάρουν τα ντεπόζιτα των αυτοκινήτων τους με φθηνότερα καύσιμα. Και όλα αυτά στη Σιγκαπούρη σε ένα κράτος δηλαδή που έχει ένα από τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν εισοδήματα στον κόσμο.

Πρόστιμα και δικαστήρια

Οι οδηγοί που δε θα συμμορφωθούν με το εν λόγω μέτρο στην καλύτερη περίπτωση θα τους ζητηθεί από την Αστυνομία να κάνουν αναστροφή στα σύνορα και να επιστρέψουν εάν το επιθυμούν με 3/4 καυσίμου στο ρεζερβουάρ τους ή θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο έως και 500 $, ενώ θα δώσουν και τις απαραίτητες εξηγήσεις στις δικαστικές αρχές εάν συλληφθούν με παραποιημένες συσκευές που σα σκοπό θα έχουν να «ξεγελάσουν» το δείκτη βενζίνης.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...