Θεσσαλονίκη: Αυτός είναι ο νέος τεράστιος σταθμός φόρτισης - Φορτίζει 55 οχήματα συγχρόνως

Έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς φόρτισης στην Ελλάδα διαθέτει η Θεσσαλονίκη, με τον χώρο να προσφέρει την δυνατότητα να φορτίζουν ταυτόχρονα μέχρι και 55 οχήματα.

  • -
  • -

Η φόρτιση πολλών ηλεκτρικών σε έναν χώρο, την ίδια στιγμή, συνεπάγεται τεράστιες ανάγκες σε παροχή ρεύματος, ειδικά αν πρόκειται για βαρέου τύπου οχήματα τα οποία έχουν και ανάλογα μεγάλες μπαταρίες.

Αυτή ήταν, ίσως, η μεγαλύτερη πρόκληση που έπρεπε να αντιμετωπιστεί ώστε ο ΟΑΣΘ να αγοράσει τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία, όμως τελικά βρέθηκε ο τρόπος και η απαραίτητη ισχύς.

2-oasth-fortistes-ilektrika-leoforia-ilektriko-leoforio-thessaloniki

Ταυτόχρονη φόρτιση 55 λεωφορείων

Κάπως έτσι, δημιουργήθηκε ένας χώρος με 55 φορτιστές, οι οποίοι μπορούν να λειτουργούν την ίδια στιγμή, φορτίζοντας τα ηλεκτρικά λεωφορεία που έχει ήδη πάρει ο οργανισμός, αλλά και εκείνα που θα έρθουν το επόμενο διάστημα.

Δείτε ακόμα: Αττική: Αυτά είναι τα πρώτα δρομολόγια των ηλεκτρικών λεωφορείων

Ο τελικός αριθμός των ηλεκτρικών λεωφορείων που προβλέπει η τρέχουσα σύμβαση για την Θεσσαλονίκη είναι 110. Αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή θα μπορούν να είναι συνδεδεμένα στους φορτιστές τα μισά ηλεκτρικά λεωφορεία της πόλης.

3-oasth-fortistes-ilektrika-leoforia-ilektriko-leoforio-thessaloniki

Απαραίτητη προϋπόθεση η έγκαιρη φόρτιση

Η έγκαιρη φόρτιση των ηλεκτρικών λεωφορείων είναι εξαιρετικά σημαντική, προκειμένου να εξυπηρετούνται απρόσκοπτα οι μεταφορικές ανάγκες της Θεσσαλονίκης και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στα δρομολόγια.

Οι φορτιστές που έχουν μπει στον σταθμό φόρτισης του ΟΑΣΘ έχουν ισχύ 90 kW ο καθένας. Με αυτήν την ισχύ η φόρτιση ενός ηλεκτρικού λεωφορείου μπορεί να γίνει μόλις σε 3-4 ώρες. Η χωρητικότητα των μπαταριών των ηλεκτρικών λεωφορείων της Yutong που αγόρασε η Ελλάδα έχουν χωρητικότητα 300 kWh.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/81502a3ee73282ac8bde4caeefe3af77.jpg

Βέβαια, όπως σε κάθε ηλεκτρικό όχημα έτσι και στα λεωφορεία, καλό είναι η μπαταρία να μην πέφτει συχνά κάτω από το 10%, ενώ συνιστάται επίσης να αποφεύγεται η τακτική φόρτιση πάνω από το 90%.

Αν οι υπεύθυνοι του ΟΑΣΘ φροντίζουν να λειτουργούν τις μπαταρίες στα παραπάνω «παράθυρο», η φόρτιση θα μπορεί να γίνεται ακόμα πιο γρήγορα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...