Αυτή είναι η νέα γέφυρα 840 μέτρων που συνδέει Ελλάδα με Τουρκία – Πού θα φτιαχτεί;
Ένα σημαντικό έργο υποδομής ξεκινά στη βόρεια Ελλάδα, με την κατασκευή μιας κύριας κεντρικής καλωδιωτής γέφυρας που θα συνδέσει τη χώρα μας με τη γειτονική Τουρκία.
- -
- -
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κομοτηνή, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε λόγο για τα μεγάλα έργα που υλοποιούνται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Ανάμεσα σε αυτά είναι και η Οδική Σύνδεση της Ελλάδας με την Τουρκία. Όπως ανέφερε ο υπουργός, η συμφωνία με τη γειτονική χώρα για την κατασκευή μιας νέας συνοριακής οδικής γέφυρας, προχωρά κανονικά. Η γέφυρα θα κατασκευαστεί στο πέρασμα Κήποι – Ύψαλα, με στόχο την εξυπηρέτηση της αυξανόμενης ζήτησης εμπορικής κυκλοφορίας και της ανάγκης ενίσχυσης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στη διασυνοριακή περιοχή.
Τη μελέτη της οδικής γέφυρας, συνολικού μήκους περίπου 840 μέτρων, έχει αναλάβει για λογαριασμό του υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών η «Εγνατία Οδός Α.Ε.». Η κατασκευή της κύριας κεντρικής καλωδιωτής γέφυρας θα γίνει με δύο διαφορετικές δημοπρατήσεις, μία από την ελληνική και μία από την τουρκική πλευρά, για το τμήμα της γέφυρας που αφορά στην εκάστοτε επικράτεια, και αντίστοιχα η κατασκευή από δύο αναδόχους, έναν για κάθε πλευρά.
2 λωρίδες κυκλοφορίας σε κάθε ρεύμα
Η οριστική μελέτη της γέφυρας θα παραδοθεί μέσα στον Ιούνιο του 2024, και θα ακολουθήσει, άμεσα, η σύνταξη κοινών τευχών δημοπράτησης και η δημοπράτηση του έργου. Η χρηματοδότηση των μελετών έχει εξασφαλισθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα, η νέα γέφυρα θα παραδοθεί το 2026.
Δείτε ακόμη: Τέλος ο δρόμος καρμανιόλα στην Πελοπόννησο - Αυτός είναι ο νέος [video]
Η γέφυρα θα είναι καλωδιωτή με το μήκος της να ανέρχεται σε 840 μέτρα. Από αυτά, τα 350 περίπου μέτρα θα βρίσκονται εντός της επικράτειας της χώρας μας και τα υπόλοιπα στην τουρκική πλευρά. Αν και η μελέτη θα κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών, θεωρείται βέβαιο πως η οδική γέφυρα θα έχει δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση αλλά και πεζοδρόμιο στο πλάι κάθε ρεύματος.