Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Τι διαφορά έχουν στα υγρά φρένων;
Σε αρκετά συστήματα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα διαφέρουν συγκριτικά με τα μοντέλα που χρησιμοποιούν θερμικούς κινητήρες. Τι αλλάζει στα φρένα τους;
- -
- -
Είναι προφανές ότι η αυτοκινητοβιομηχανία γνωρίζει μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην ιστορία της. Η μετάβαση από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, έχει ήδη ξεκινήσει και πλέον βλέπουμε δεκάδες ηλεκτρικά μοντέλα να φέρνουν τα πάνω-κάτω στην αγορά. Ωστόσο οι διαφορές στα συγκεκριμένα δεν περιορίζονται αποκλειστικά στην ύπαρξη μιας μπαταρίας στο πάτωμα και τους κινητήρες. Πρόκειται για μια τεχνολογία με τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, στοιχεία που προκαλούν μικρές διαφοροποιήσεις συγκριτικά με τα μοντέλα θερμικών κινητήρων. Τι ισχύει για τα υγρά φρένων;
Ο «αόρατος» σύμμαχος του οδηγού
Αν και οι περισσότεροι οδηγοί δεν τα έχουν δει ποτέ, τα υγρά φρένων στα αυτοκίνητα αποτελούν έναν από τους πιο πολύτιμους συμμάχους τους. Ουσιαστικά επιτρέπουν τη λειτουργία του υδραυλικού συστήματος πέδησης και συνδέουν το πεντάλ με τη δαγκάνα. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα φρενάρουν με δύο τρόπους. Ο ένας είναι ο κλασικός με τα φρένα τριβής και ο δεύτερος, είναι μέσω της αναγεννητικής πέδησης. Όταν αφήσει το γκάζι ο οδηγός, ο ηλεκτροκινητήρας δημιουργεί αντίσταση και ουσιαστικά, δημιουργεί ενέργεια, η οποία επιστρέφει στην μπαταρία. Φυσικά ο συγκεκριμένος τρόπος επιβράδυνσης έχει συγκεκριμένη ένταση και τα συμβατικά φρένα αναλαμβάνουν την ακινητοποίηση του οχήματος, αν χρειαστεί πιο δυνατό φρενάρισμα.
Τελευταία, κάποιοι κατασκευαστές έχουν αρχίσει να πειραματίζονται με τα υγρά φρένων των ηλεκτρικών μοντέλων, δοκιμάζοντας διαφορετικές συνθέσεις. Χρησιμοποιούν πρόσθετα που αυξάνουν το σημείο που «βράζουν», για να νικήσουν την πρόκληση που δημιουργεί το μεγαλύτερο βάρος των συγκεκριμένων αυτοκινήτων. Για παράδειγμα κάποιοι κατασκευαστές του είδους ανακοινώνουν ως σημείο «βρασμού» τους 270 βαθμούς Κελσίου όταν είναι καινούργια (αναφέρεται ως “Dry”) και τους 180 βαθμούς Κελσίου όταν απορροφήσουν υγρασία στο 3,7% του όγκου τους (αναφέρεται ως “Wet”), θερμοκρασίες αρκετά υψηλότερες συγκριτικά με τα απλά υγρά φρένων του εμπορίου (DOT 3 και DOT 4).
Επιπλέον, η σύσταση των υγρών φρένων που εξελίσσονται για τα ηλεκτρικά, περιλαμβάνουν και άλλα πρόσθετα που προστατεύουν το κύκλωμα από τη διάβρωση, λόγω της περιορισμένης χρήσης των φρένων συγκριτικά με τα «απλά» θερμικά μοντέλα, ενώ εξετάζουν και την καλύτερη απόδοση στις χαμηλές θερμοκρασίες, ώστε το κύκλωμα των φρένων να είναι πάντα έτοιμο για μια ακαριαία επιβράδυνση πανικού. Φυσικά υπάρχουν πάρα πολλά σημεία που παρατηρούμε διαφορές από τα συμβατικά, στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ελαστικά, αναρτήσεις, φρένα είναι μόνο μερικοί τομείς που προσαρμόζονται, ώστε να καλυφθούν οι ιδιαίτερες απαιτήσεις αυτών των αυτοκινήτων.