Η Volvo φέρνει το πρώτο αυτοκίνητο με ψηφιακό διαβατήριο –Πότε έρχεται Ελλάδα

Το ψηφιακό διαβατήριο θα είναι υποχρεωτικό για όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα πωλούνται στην ΕΕ!

  • -
  • -

Τα ψηφιακό διαβατήριο μπαταριών θα περιγράφει λεπτομερώς την προέλευση, την κατάσταση, τα υλικά, τους προμηθευτές, τα πάντα όλα, αναφορικά με την μπαταρία του ηλεκτρικού σας αυτοκίνητου.

Τα… διαβατήρια μπαταριών θα είναι υποχρεωτικά για όλα τα ηλεκτρικά οχήματα που θα πωλούνται επί ευρωπαϊκού εδάφους από τον Φεβρουάριο του 2027 και έπειτα. Το ψηφιακό αυτό έγγραφο θα συνδέεται με το VIN του αυτοκινήτου και θα αποκαλύπτει με κάθε λεπτομέρεια πληροφορίες σχετικές με τις μπαταρίες του ηλεκτρικού οχήματος.

Από τα υλικά που χρησιμοποιούνται, τον κατασκευαστή, την χωρητικότητά τους, την ημερομηνία παραγωγής, το ποσοστό ανακύκλωσης τους κ.α. Η κίνηση αυτή, αποτελεί μέρος του νέου κανονισμού για τις μπαταρίες που έχει εκπονήσει η ΕΕ και στοχεύει στο να παρέχει μεγαλύτερη διαφάνεια, προστασία και έλεγχο, στις μπαταρίες που εφοδιάζουν κάθε ηλεκτρικό μοντέλο που θα παράγεται ή θα εισάγεται στην ΕΕ.

Την αρχή κάνει η Volvo

Η Volvo Cars ανακοίνωσε ότι η ναυαρχίδα των SUV της, το EX90, θα είναι το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο στον κόσμο που θα φέρει με κάθε επισημότητα το ψηφιακό αυτό διαβατήριο για τις μπαταρίες του.

Το εν λόγω διαβατήριο αναπτύχθηκε από τη Volvo, σε συνεργασία με τη βρετανική startup Circulor, η οποία χρησιμοποιεί τεχνολογία blockchain και χρειάστηκε πάνω από πέντε χρόνια έρευνας και ανάπτυξης.

Η επικεφαλής της παγκόσμιας βιωσιμότητας της Volvo, Vanessa Butani, δήλωσε στο Reuters ότι «Η προθήκη αυτού του διαβατηρίου σε ένα μοντέλο μαζικής παραγωγής της εταιρείας μας σχεδόν τρία χρόνια πριν από την επίσημη έναρξη αυτού του μέτρου αποδεικνύει το πόσο προσηλωμένη είναι η φίρμα μας στο όραμα της για ένα πλήρες ηλεκτρικό πορτφόλιο έως το 2030. Είναι πραγματικά σημαντικό για εμάς να είμαστε πρωτοπόροι και ηγέτες σε αυτήν την αγορά», τόνισε χαρακτηριστικά η Vanessa Butani.

Δείτε ακόμα: Τι είναι οι μπαταρίες Tetris και ποια εταιρεία θα τις κατασκευάσει;

Το EX90 θα ξεκινήσει την παραγωγή του άμεσα στο εργοστάσιο της Volvo στο Charleston, της Νότιας Καρολίνα και θα παραδοθεί ταυτόχρονα σε πελάτες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Οι ιδιοκτήτες του EX90 θα έχουν πρόσβαση σε μια απλοποιημένη έκδοση του διαβατηρίου χρησιμοποιώντας απλώς ένα κωδικό QR στο εσωτερικό της πόρτας του οδηγού, ενώ το κόστος του θα ανέρχεται σε περίπου 10 δολάρια ή 9 ευρώ...

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...