Xpeng: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κινεζική μάρκα που έρχεται στην Ελλάδα

Δυναμική είναι η είσοδος της Xpeng στην ελληνική αγορά, μιας κορυφαίας εταιρείας αυτοκινήτων από την Κίνα με εντυπωσιακά και άκρως ενδιαφέροντα ηλεκτρικά μοντέλα, όπως τα SUV, G6 και G9, αλλά και το sedan, P7.

  • -
  • -

Η Xpeng αντιπροσωπεύει μια νέα γενιά στην κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία και έχει καθιερωθεί ως μια από τις πιο καινοτόμες και φιλόδοξες εταιρείες στον κλάδο της. Η ιστορία της ξεκίνησε το 2014 με την ίδρυσή της, όμως πολύ γρήγορα αναπτύχθηκε, καταφέρνοντας να ξεκινήσει την έναρξη παραδόσεων του SUV G3 μέχρι το 2018.

To 2020 ήταν επίσης μια σημαντική χρονιά καθώς μπήκε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ το 2021 μπήκε και στο αντίστοιχο του Honk Kong, με πολύ δυνατή μετοχή και προοπτικές. Μόνο τυχαίο δεν είναι που ο όμιλος Volkswagen πλήρωσε 700 εκατομμύρια δολάρια για το 4,99% της εταιρείας…

Δείτε επίσης: Αυτή είναι η πρώτη έκθεση της Xpeng στην Ελλάδα – Πού βρίσκεται

Με μια στρατηγική εστίαση στην αυτόνομη οδήγηση, την βιώσιμη κινητικότητα και την αειφόρο ανάπτυξη, η Xpeng ξεδιπλώνει το πολυεπίπεδο πλάνο της φέρνοντας τα εξελιγμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητά της στην Ευρώπη και βέβαια, πραγματοποιεί δυναμική είσοδο στην Ελλάδα, συνοδευόμενη από τον όμιλο Βασιλάκη. Έχοντας πολύ μεγάλη εμπειρία στο χώρο του αυτοκινήτου, αλλά και ένα ισχυρό βιογραφικό επιτυχιών με νέες μάρκες που εξελίχθηκαν και στη συνέχεια, γιγαντώθηκαν στην εγχώρια αγορά, ο Όμιλος Βασιλάκη έχει το know-how και το απαραίτητο δίκτυο υποστήριξης ώστε να δημιουργηθεί κλίμα σιγουριάς που αναζητά κάθε ιδιοκτήτης.

Αδιαπραγμάτευτη ασφάλεια και τεχνολογία

Η Xpeng είναι μια εταιρεία που δεν επενδύει απλώς στην ασφάλεια, αλλά τη θέτει ως κορυφαία προτεραιότητα. Γι' αυτό εξοπλίζει τα μοντέλα της με ό,τι νεότερο έχει να επιδείξει ο χώρος της αυτοκίνησης, όπως ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) με τεχνολογία AI και Machine Learning, που δίνουν τη δυνατότητα στο αυτοκίνητο να «εκπαιδεύεται» στις συνήθεις διαδρομές του οδηγού και να ανταποκρίνεται πιο αποτελεσματικά στις πραγματικές συνθήκες. Παράλληλα, με τον αισθητήρα LiDAR, τα ηλεκτρονικά συστήματα βλέπουν τον κόσμο γύρω από το όχημα και λειτουργούν υποδειγματικά ακόμη και σε αχαρτογράφητες περιοχές. Κάπως έτσι, η Xpeng κατακτά πολύ σημαντικά επιτεύγματα όπως:

  • Η πιο έτοιμη μάρκα για αυτόνομη οδήγηση - Χάρη στα ADAS με AI που προσαρμόζονται στις συνθήκες
  • Η πιο έτοιμη μάρκα για το μέλλον της κινητικότητας ή αλλιώς, future mobility beyond cars - Με το ιπτάμενο αυτοκίνητο AeroHT
  • Η μάρκα που λειτουργεί αυτόνομα - Κατασκευάζοντας in-house την κορυφαία τεχνολογία ADAS

Όλα τα παραπάνω, που εντυπωσιάζουν σε θεωρητικό επίπεδο, έρχονται να πιστοποιηθούν απόλυτα και στην πράξη με τον καλύτερο τρόπο. Όλα τα αυτοκίνητα της Xpeng έχουν λάβει την ανώτατη δυνατή διάκριση των 5 αστέρων στα εξαντλητικά crash tests του Euro NCAP, τα οποία μάλιστα έχουν γίνει πολύ πιο αυστηρά στις πρόσφατες αξιολογήσεις, δυσκολεύοντας πάρα πολύ την επίτευξη ενός τέτοιου αποτελέσματος. Παράλληλα, οι επιδόσεις του οχήματος στον τομέα της ενεργητικής ασφάλειας ( εκεί που έχουν μεγαλύτερο ρόλο τα ADAS) αξιολογείται ξεχωριστά και συνυπολογίζεται στο τελικό σκορ, αποτελώντας ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο της διαδικασίας.

Διαβάστε εδώ για το Xpeng G6 το κινεζικό αντιTesla Model Y που έρχεται Ελλάδα

Ένας θαυμαστός, ψηφιακός κόσμος

Τα μοντέλα της Xpeng δεν ακολουθούν απλώς την τεχνολογική τάση της εποχής αλλά διαμορφώνουν τα standards. Για παράδειγμα στο εντυπωσιακό SUV, Xpeng G9, συναντάμε στο εσωτερικό δύο μεγάλες οθόνες των 14,9 ιντσών η καθεμία με εξαιρετικά γρήγορο λειτουργικό σύστημα Xmart OS και σπουδαίο υπόβαθρο λειτουργιών που καλύπτουν όλες τις ανάγκες. Η εμπειρία στο εσωτερικό ολοκληρώνεται με το σύστημα ήχου Dolby Atmos, το οποίο μεταμορφώνει το εσωτερικό του Xpeng G9 σε μουσική σκηνή. Το σύστημα έχει διαμορφωθεί με βάση την καμπίνα λαμβάνοντας υπόψη τη διαμόρφωση και τον χώρο. Η πιστότητα αναπαραγωγής του ήχου είναι ανατριχιαστική και η εμπειρία ακρόασης πλούσια, τονίζοντας τον premium χαρακτήρα του μοντέλου και υπογραμμίζοντας τα προηγμένα χαρακτηριστικά του.

Μάθε τα πάντα για το Xpeng G9: Το απόλυτο ηλεκτρικό SUV με αυτονομία 570 km 

Ωστόσο, αυτά αποτελούν μόνο τη… βάση ψυχαγωγίας. Η Xpeng οραματίζεται ένα νέο τρόπο συμβίωσης με το αυτοκίνητο, στον οποίο το όχημα είναι πολλά περισσότερα από ένα μεταφορικό μέσο. Αξιοποιώντας τις δυνατότητές του, ο ιδιοκτήτης του θα μπει σε έναν μοναδικό κόσμο δυνατοτήτων, διασκέδασης και χρηστικότητας, που δεν είχε ούτε φανταστεί. Για παράδειγμα, υπάρχουν τα:

  • X-Sleep - Χώρος ξεκούρασης με διαμόρφωση της καμπίνας ως υπνοδωμάτιο με στρώμα αέρος
  • X-Play - Χώρος ψυχαγωγίας με προτζέκτορα στην οροφή και εφαρμογές περιεχομένου όπως παιχνίδια και ταινίες
  • X-Go - Ηλιακά πάνελ στην οροφή που προσφέρουν καθαρή ενέργεια, παντού
  • X-DIY - Εφαρμογές χειρισμού εξωτερικών συσκευών όπως για παράδειγμα drones

Και βέβαια, τεχνολογία V2L, που επιτρέπει στο όχημα να μεταμορφωθεί σε ένα… γιγαντιαίο powerbank. Η μπαταρία του ηλεκτρικού συστήματος τροφοδοτεί με ενέργεια εξωτερικές συσκευές, με τη χρήση ενός ειδικού αντάπτορα. Έτσι, επιτρέπεται η χρήση εξοπλισμού σε κάμπινγκ, η φόρτιση συσκευών και πολλές ακόμη λειτουργίες που αξιοποιούν το μέγιστο από τις δυνατότητες που δίνει το αυτοκίνητο και αναβαθμίζοντας σημαντικά την εμπειρία χρήσης του.

Ηλεκτροκίνηση και οδηγική ευχαρίστηση

Η Xpeng έρχεται στην Ελλάδα με μια γκάμα αυτοκινήτων που περιλαμβάνει δύο αμιγώς ηλεκτρικά SUV και ένα αμιγώς ηλεκτρικό sedan. Τα μοντέλα, αν και διαφορετικά στη φιλοσοφία τους, έχουν ως κοινά χαρακτηριστικά την υψηλή αποδοτικότητα, τις κορυφαίες επιδόσεις και την οδηγική ευχαρίστηση. Για παράδειγμα το sport luxury sedan, Xpeng P7, διαθέτει αυτονομία 705 km και χάρη στους δύο ηλεκτροκινητήρες και την τετρακίνηση… εκτοξεύεται στο 0-100 km/h μέσα σε μόλις 4,5 sec. Παράλληλα όμως, διαθέτει εξελιγμένη ανάρτηση κορυφαίας αρχιτεκτονικής με διπλά ψαλίδια εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω, όπως και φρένα από την Brembo που προσφέρουν ακούραστη, αποτελεσματική πέδηση ακόμη και σε ακραίες συνθήκες.

Στο κομμάτι της αποδοτικότητας, η αυτονομία που ανακοινώνει η Xpeng ξεπερνά και τα 700 km σε αρκετές περιπτώσεις, ενώ η ισχύς της φόρτισης αγγίζει το απίστευτο νούμερο των 400 kW υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Η αστραπιαία πλήρωση της μπαταρίας επιτρέπει την ελαχιστοποίηση των στάσεων κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου ταξιδιού, ενώ η μεγάλη αυτονομία συμβάλλει στην εξάλειψη του range anxiety, του λεγόμενου… άγχους αυτονομίας που συναντάμε συχνά, κυρίως στους νεότερους οδηγούς ηλεκτρικών αυτοκινήτων που ακόμη δεν έχουν προσαρμοστεί πλήρως. Μάλιστα, η Xpeng διαθέτει και δικό της δίκτυο υπερφορτιστών στην Κίνα, με πολύ υψηλή ισχύ και αξιοπιστία, τους οποίους χρησιμοποιούν συστηματικά οι κάτοχοι των μοντέλων της.

Δείτε ακόμη: Xpeng: Τα 3 κορυφαία αυτοκίνητα που λανσάρει στην Ελλάδα

Πότε έρχεται στην Ελλάδα η Xpeng

Τα αυτοκίνητα της Xpeng έρχονται στην ελληνική αγορά και θα είναι διαθέσιμα από τις αρχές καλοκαιριού, δηλαδή άμεσα. Η πρώτη έκθεση ετοιμάζεται και βρίσκεται στη Λ. Κηφισίας, ενώ σύντομα θα είναι live και η ελληνική ιστοσελίδα της εταιρείας, μέσα από την οποία οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να έχουν άμεση πληροφόρηση για τα μοντέλα και τις τεχνολογίες της. Μεταξύ άλλων, τα αυτοκίνητα της Xpeng είναι διαθέσιμα στη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Δανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και προσεχώς, την Ελλάδα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...