Επιτρέπεται τα Ταξί να σταματάνε δεξιά του δρόμου ή όχι; Τι λέει ο νόμος

Πολλές φορές βλέπουμε τα Ταξί να σταματούν κυριολεκτικά όπου θέλουν, παρακωλύοντας την κυκλοφορία. Είναι όμως νόμιμο αυτό;

  • -
  • -

Τα Ταξί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εικόνας που μπορεί να έχουμε στο μυαλό μας για την Αθήνα. Κοιτώντας μία οποιαδήποτε φωτογραφία που έχει τραβηχτεί σε κάποια αθηναϊκή οδό, είναι αδύνατο να μην υπάρχει μέσα σε αυτή και τουλάχιστον ένα επαγγελματικό όχημα κίτρινου χρώματος, που είτε περιμένει επιβάτες, είτε πραγματοποιεί "κούρσα".

Κάπως έτσι λοιπόν καταλαβαίνουμε ότι μιλάμε για μία μεγάλη μερίδα οχημάτων που κυκλοφορούν στην πόλη καθημερινά και το πως αυτά κινούνται προφανώς επηρεάζει ολόκληρη την κυκλοφορία.

Φυσικά αναφερόμαστε στο γνωστό φαινόμενο, όπου ένας οδηγός Ταξί αποφάσισε πως είναι καλή επιλογή να σταματήσει πάνω στη λωρίδα κυκλοφορίας ώστε να επιβιβαστεί ή να αποβιβαστεί ο πελάτης. Όταν η κίνηση δεν είναι πυκνή, τότε μικρό το κακό, αλλά πότε ισχύει κάτι τέτοιο για ένα δρόμο της Αθήνας. Θα πρέπει να είναι είτε πολύ αργά το βράδυ ή περίοδος διακοπών (βλέπε Δεκαπενταύγουστο) που αδειάζει όλη η Αττική.

Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, το πιο πιθανό είναι να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο, προκαλώντας τον εκνευρισμό σε όσους ακολουθούν. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να αναφέρουμε την επικινδυνότητα του φαινομένου. 

1

Τί ισχύει όμως σύμφωνα με το νόμο; Επιτρέπει ο ΚΟΚ τέτοιου είδους στάσεις ή οι οδηγοί Ταξί παίρνουν την πρωτοβουλία αυθαίρετα, με την κλήση από την τροχαία να καραδοκεί;

Σύμφωνα με το Άρθρο 5 του Επικαιροποιημένου Κανονισμού Λειτουργίας Ε.Δ.Χ. Ταξί:

1. Η στάση ή η στάθμευση των αυτοκινήτων ταξί για την εξυπηρέτηση του κοινού επιτρέπεται:

α) Σε ειδικά γι’ αυτό το σκοπό καθοριζόμενους χώρους στάσης ή στάθμευσης (πιάτσες). Για τον καθορισμό των χώρων αυτών ακολουθούνται όσα ορίζονται από τις σχετικές διατάξεις του ΚΟΚ και λαμβάνονται υπόψη η γνώμη οικείας Υπηρεσίας Τροχαίας, της οικείας Αρχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΟΑΣ, των επαγγελματικών οργανώσεων ιδιοκτητών και οδηγών ΕΔΧ αυτοκινήτων καθώς και εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

β) Σε σημεία οδοστρώματος ή πλατειών που επιτρέπεται η στάση ή στάθμευση και εφόσον τα σημεία αυτά απέχουν από ορατό σταθμό αυτοκινήτων ταξί (πιάτσα) απόσταση μεγαλύτερη των πενήντα (50) μέτρων.

2

Δείτε ακόμη: Η εφαρμογή που έδωσε 506.917 € tips στους οδηγούς της

Επίσης, η επιβίβαση και αποβίβαση των επιβατών σύμφωνα με το Άρθρο 6 οφείλει να γίνεται μόνο:

  1. Με υπόδειξή τους, στον οδηγό, του σημείου προορισμού που επιθυμεί εφ' όσον στο σημείο αυτό επιτρέπεται η στάση ή η στάθμευση. Σε αντίθετη περίπτωση η αποβίβαση γίνεται στο πλησιέστερο επιτρεπόμενο σημείο.
  2. Η επιβίβαση και η αποβίβαση γίνεται μόνον όταν το αυτοκίνητο ταξί βρίσκεται σε πλήρη στάση και κατά τρόπο που να μην παρεμποδίζεται η κυκλοφορία των λοιπών οχημάτων καθώς και των πεζών.

Με απλά λόγια, η νομοθεσία δεν επιτρέπει την αυθαίρετη ακινητοποιήση των οχημάτων Ταξί. Οι οδηγοί δεν επιτρέπεται να σταματούν όπου τους βολεύει, ούτε να παρακωλύουν την κυκλοφορία των άλλων οχημάτων. 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...