Η Toyota αλλάζει το παιχνίδι - Οι κινητήρες που θα σαρώσουν την αγορά

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι η τάση της εποχής, όμως η Toyota δεν διστάζει να επενδύσει πάνω στους θερμικούς κινητήρες. Τι μεγάλο ετοιμάζει η ιαπωνική μάρκα;

  • -
  • -

Η θέση της Toyota απέναντι στην ηλεκτροκίνηση είναι γνωστή. Αν και έχει μπει στον «χορό» με το bZ4X και περιμένουμε κι άλλα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην γκάμα της, δεν εγκαταλείπει την εξέλιξη των κινητήρων εσωτερικής καύσης, προσπαθώντας να βρει μια λειτουργική και αποδοτική λύση προκειμένου να διατηρηθεί στο προσκήνιο. Και πολύ καλά κάνει, λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλοί άνθρωποι χρειάζονται τα πλεονεκτήματα που συνοδεύει τα θερμικά μοτέρ. Μιλώντας στο Automotive News, ο Chief Technology Officer της ιαπωνικής μάρκας, Hiroki Nakajima, αναφέρθηκε σε μια νέα γενιά κινητήρων που θα φέρει τα πάνω-κάτω.

Η υβριδική τεχνολογία παραμένει ζωντανή

Σχεδιασμένα να λειτουργούν ως μέρος ενός υβριδικού συνόλου, εξελίσσονται δύο νέα μοτέρ χωρητικότητας 1.5 και 2.0 λίτρων, αμφότερα τετρακύλινδρα και με υψηλή θερμοδυναμική απόδοση. Αν και ο CTO ήταν πολύ φειδωλός στις δηλώσεις του, η Toyota ακολουθεί μια συνταγή με μικρότερη διαδρομή και μεγαλύτερη διάμετρο εμβόλου. Οι διαστάσεις του μοτέρ θα είναι πιο συμπαγείς, ενώ η μικρότερη εμπρόσθια επιφάνεια θα επιτρέψει τον πλήρη ανασχεδιασμό του αυτοκινήτου με αποτέλεσμα καλύτερες αεροδυναμικές επιδόσεις.

Δείτε ακόμη: Πού θα επενδύσει 11 δις η Toyota;

Το μειονέκτημα του γενικότερου σχεδιασμού στους νέους κινητήρες θα είναι η απώλεια ισχύος στις χαμηλές στροφές, κάτι όμως που δεν ενδιαφέρει τους τεχνικούς καθώς θα συμπληρώνεται από ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος παρέχει άμεση ροπή, οποιαδήποτε στιγμή, καλύπτοντας το πρόβλημα. Μέχρι στιγμής οι λεπτομέρειες είναι ελάχιστες, ωστόσο αναμένεται ότι η Toyota θα έχει έτοιμη την τεχνολογία μέσα στην επόμενη πενταετία. Παράλληλα, δεν σταματάει η έρευνα και η ανάπτυξη γύρω από το υδρογόνο, τα βιοκαύσιμα, ακόμη και τα συνθετικά καύσιμα.

Η συνεισφορά του υδρογόνου

Αν και το Toyota Mirai, το μοντέλο που χρησιμοποιεί κυψέλες υδρογόνου για να δημιουργήσει ενέργεια, δεν εξελίχθηκε σε εμπορική επιτυχία, η συνεισφορά του στο know-how της μάρκας ήταν μεγάλη. Το τεράστιο μέγεθος της Toyota, της επέτρεψε να λανσάρει στην αγορά ένα αυτοκίνητο που όλοι ήξεραν ότι δεν θα σπάσει τα ταμεία με τη ζήτηση από το κοινό, όμως θα έφερνε πολύτιμα data από τη χρήση στον πραγματικό κόσμο. Έτσι κι έγινε! Η αποστολή του Mirai ήταν πιο πολύ να δοκιμαστεί η τεχνολογία και με τις μελέτες που πραγματοποιήθηκαν, οι τεχνικοί της μάρκας μπόρεσαν να εξελίξουν περεταίρω τον κινητήρα εσωτερικής καύσης. Τα νέα θερμικά μοτέρ 1.5 και 2.0 λίτρων που αναμένεται να παρουσιαστούν, χρησιμοποίησαν δεδομένα σχετικά με τα θερμοδυναμικά φορτία, που συλλέχθηκαν κατά την εξέλιξη του Mirai. 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...