Ισθμός: Γκρέμισαν τη γέφυρα και μαζεύουν τα μπάζα – Σε πόσες μέρες θα ανοίξει η εθνική οδός

Τεράστια η ταλαιπωρία για όσους βρέθηκαν στην Αθηνών-Κορίνθου μετά από έκρηξη βυτιοφόρου η οποία έριξε γέφυρα. Πότε θα αποκατασταθεί η κυκλοφορία;

  • -
  • -

Την Παρασκευή 7 Ιουνίου στις 21:00 το βράδυ σημειώθηκε σοβαρό τροχαίο ατύχημα στο 75ο χλμ. του αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα (ύψος Κόμβου Λουτρακίου), όταν βυτιοφόρο τούμπαρε και τυλίχθηκε στις φλόγες στο ρεύμα προς Κόρινθο. Λόγω των εκρήξεων και της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκαν, σημειώθηκαν σοβαρές εκτεταμένες ζημιές στη γέφυρα του κόμβου, σε τμήμα της οποίας από νωρίς σήμερα εκτελούνται εργασίες κατεδάφισης. Στην περιοχή εφαρμόστηκαν ήδη οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

Από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου 08.06.2024, έγινε αποκλεισμός της κυκλοφορίας στην κατεύθυνση προς Κόρινθο στο ύψος της Χ.Θ. 75,2 με ταυτόχρονη εκτροπή της κυκλοφορίας προς δύο εναλλακτικές διαδρομές:

  • προς την έξοδο του κόμβου Λουτρακίου, με κατεύθυνση προς τον Ισθμό Κορίνθου, την ΠΕΟ Αθηνών-Κορίνθου και στη συνεχεία επανείσοδο στον αυτοκινητόδρομο μέσω του κόμβου της Επιδαύρου (Χ.Θ. 76,8).
  • προς την αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας του κλάδου προς Αθήνα, στον οποίο εφαρμόζεται  αμφιδρόμηση από τη Χ.Θ. 75,2 έως Χ.Θ. 76,2.

Η κυκλοφορία προς Αθήνα διεξήχθη από τη δεξιά λωρίδα και τη ΛΕΑ.

1

Πότε θα αποκατασταθεί η κυκλοφορία;

Την Κυριακή 09.06.2024 το μεσημέρι περί τις 12:00, για την εξυπηρέτηση της αναμενόμενης αυξημένης κυκλοφορίας επιστροφής των εκλογέων, θα αρθεί η ανωτέρω αμφιδρόμηση και θα δοθούν στην κυκλοφορία στο ρεύμα προς Αθήνα όλες οι λωρίδες κυκλοφορίας (3 Λωρίδες και ΛΕΑ). Μέχρι την Τέταρτη 12 Ιουνίου 2024 θα συνεχιστούν οι εργασίες κατεδάφισης της γέφυρας και απομάκρυνσης των μπάζων. Από την Πέμπτη το συγκεκριμένο τμήμα θα δοθεί στην κυκλοφορία.

«Μετά την κατεδάφιση πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση του οδοστρώματος και είναι σαφές ότι η αποκατάσταση θα πάρει περισσότερες ημέρες.», δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μέσα στην εβδομάδα θα σχεδιαστεί από τους αρμόδιους φορείς πώς θα αποκατασταθεί η γέφυρα. Η διαδικασία προφανώς και θα πάρει μήνες, αλλά στόχος είναι να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα.

Αυτήν τη στιγμή η κίνηση των οχημάτων έχει ομαλοποιηθεί σύμφωνα με την Τροχαία, με τις καθυστερήσεις να έχουν μειωθεί σημαντικά. Τα διόδια της Κορίνθου έχουν ανοίξει, με τη διέλευση να γίνεται χωρίς χρέωση, ενώ οι εργαζόμενοι εκεί προσφέρουν νερά στα διερχόμενα οχήματα.

1

Να σημειωθεί ότι έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία των φορτηγών μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από τη χιλιομετρική θέση 26,5 (ύψος διοδίων Ελευσίνας) έως χιλιομετρική θέση 84,5 (κόμβος Μορέα) σήμερα 08 Ιουνίου 2024 από τις 10:30 το πρωί έως τις 23:00 και αύριο 09 Ιουνίου 2024 από τις 05:00 το πρωί έως τις 05:00 το πρωί της Δευτέρας 10 Ιουνίου 2024 και στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα:

  • της Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου – Πατρών από 142,85ο χλμ έως 59,8ο χλμ
  • του Αυτοκινητόδρομου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα, από το 242,8ο χλμ έως το 85,2ο χλμ
  • από τον Κλάδο Λεύκτρο – Σπάρτης έως το 45,53ο χλμ.

Από την προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας εξαιρούνται όλα τα οχήματα έκτακτης ανάγκης, τα οχήματα οδικής βοήθειας και τα φορτηγά οχήματα που συνδράμουν στον καθαρισμό του Εθνικού Οδικού Δικτύου.

Πώς έγινε το ατύχημα; - Τι δήλωσε ο οδηγός τους βυτιοφόρου;
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο οδηγός του βυτιοφόρου στους άνδρες της Πυροσβεστικής, το ατύχημα προκλήθηκε από άγνωστο αντικείμενο το οποίο πάτησε, με αποτέλεσμα να σκάσει το λάστιχο.

Συγκεκριμένα ο ίδιος δήλωσε: «Πάτησε ένα από τα μπροστινά λάστιχα σε κάποιο αντικείμενο στο οδόστρωμα με αποτέλεσμα να σκάσει και έτσι να χάσω τον έλεγχο του οχήματος και να ανατραπεί.»

Λόγω τραυματισμών που υπέστη στο τροχαίο, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Κορίνθου. Τυπικά συνελήφθη και ενημερώθηκε ο εισαγγελέας, ο οποίος στη συνέχεια έδωσε προφορική εντολή να αφεθεί ελεύθερος. Η Τροχαία διενεργεί την προανάκριση και έχει ορίσει ειδικό πραγματογνώμονα ο οποίος θα γνωματεύσει εάν όντως η εκτροπή του βυτιοφόρου και ανατροπή του έγινε λόγω σκασμένου ελαστικού.

Δείτε στο video του korinthostv που ακολουθεί τη στιγμή της έκρηξης

Πηγή φωτογραφιών: Πρώτο Θέμα

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...