10 πράγματα που απαγορεύεται να έχετε στο αυτοκίνητο με τον καύσωνα

Ακόμα και τις πιο δροσερές ημέρες η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να βλάψει το εσωτερικό του αυτοκινήτου σας και το περιεχόμενου αυτού. Αντιλαμβάνεστε φυσικά τι μπορεί να συμβεί όταν η εξωτερική θερμοκρασία υπερβαίνει του 40 βαθμούς Κελσίου…

  • -
  • -

Ακόμη και με χαμηλότερες εξωτερικές θερμοκρασίες από αυτές που διάγουμε τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας, το εσωτερικό ενός αυτοκινήτου, μπορεί να μετατραπεί σε ένα φούρνο μικροκυμάτων ειδικά, εάν είναι σταθμευμένο στον ήλιο.

Τα 10 αντικείμενα που ακολουθούν απαγορεύεται δια ροπάλου να τα ξεχάσετε μέσα στην καμπίνα ενός… «φλεγόμενου» από τον καύσωνα αυτοκινήτου. Δεν τίθεται λόγος φυσικά για ανθρώπους, μικρά παιδιά και ζωάκια. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.

Τρόφιμα και ποτά

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Το να αφήσετε ένα σάντουιτς, έναν καφέ στο εσωτερικό του αυτοκινήτου σας, μπορεί να συμβεί. Και το κακό είναι μικρό. Ωστόσο, εάν αφήσετε ευπαθή προϊόντα που ενδεχομένως να αποκτήσατε ελάχιστο χρονικό διάστημα πιο πριν, όπως για παράδειγμα τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ είναι τεράστιο φάουλ.

Η υπερβολική ζέστη θα προκαλέσει την ολική καταστροφή αυτών των προϊόντων. Ακόμα και αυτών που δε χρειάζονται ψύξη. Ή έστω των περισσοτέρων από αυτών.

Φάρμακα

Συνταγογραφημένα ή μη, τα φάρμακα ή οι βιταμίνες, είναι βέβαιο πως θα απωλέσουν την αποτελεσματικότητά τους και θα γίνουν επικίνδυνα για την υγεία σας, σε περίπτωση κατά την οποία εκτεθούν στον ήλιο και σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες. Άλλωστε, κάθε φάρμακο από μια απλή ασπιρίνη έως τα πιο «ειδικά», αναγράφουν ρητά στις οδηγίες τους ότι πρέπει να διατηρούνται πάντα σε δροσερό και ξηρό μέρος.

Κινητά τηλέφωνα – Ηλεκτρονικές συσκευές

Το πολύτιμο gadget σας, η προέκταση του χεριού για πολλούς ανθρώπους, το έξυπνο κινητό τηλέφωνο δηλαδή, άπαξ και μείνει για λίγα λεπτά της ώρας εκτεθειμένο στον ήλιο και στις υψηλές θερμοκρασίες… ξεχάστε το. Το ίδιο ισχύει και για τα tablet αλλά και τους φορητούς υπολογιστές.

Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε έκρηξη της μπαταρίας και δυσλειτουργία της οθόνης, που συνεπάγεται στην καλύτερη των περιπτώσεων απώλεια των  δεδομένων που είχατε αποθηκευμένα σε αυτές τις συσκευές.

Συσκευές με μπαταρίες

Συσκευές που λειτουργούν με μπαταρίες, όπως οι φακοί για παράδειγμα, κινδυνεύουν επίσης αρκετά σε ένα τόσο ζεστό περιβάλλον. Η υπερβολική θερμότητα μπορεί να προκαλέσει διαρροή ή έκρηξη των μπαταριών και σε ακραίες περιπτώσεις έως και πυρκαγιά.

Γυαλιά ηλίου/οράσεως

Τα γυαλιά ηλίου μπορούν να παραμορφωθούν ή ακόμα και να λιώσουν εάν παραμείνουν για ώρα μέσα σε ένα ζεστό αυτοκίνητο. Μπορούν επίσης όμως να προκαλέσουν φθορά και στο αυτοκίνητο σας σε περίπτωση που τα έχετε ξεχάσει πάνω στο υφασμάτινο κάθισμα του. Εάν δε θέλετε να τα φορέσετε, βάλτε τα στο ντουλαπάκι.

Δοχεία με συμπιεσμένο αέρα

Μην αφήνετε ποτέ δοχεία με συμπιεσμένο αέρα στην καμπίνα του αυτοκινήτου σας. Μια «λακ» για τα μαλλιά των γυναικών, ένα σπρέι για την κακοσμία από τον ιδρώτα, μπορούν πολύ εύκολα να δημιουργήσουν μια ιδιαιτέρως επικίνδυνη κατάσταση εάν «σκάσουν».

Αναπτήρα

Οι αναπτήρες μπορούν να γίνουν εύφλεκτοι όταν εκτεθούν για ώρα σε υψηλές θερμοκρασίες ή ηλιακή ακτινοβολία. Σε ένα ζεστό περιβάλλον όπως αυτό της καμπίνας ενός αυτοκινήτου στον καύσωνα, το αέριο μέσα στον αναπτήρα διαστέλλεται και μπορεί να αναφλεγεί.

Κραγιόν και άλλα είδη καλλωπισμού

Πόσες και πόσες φορές πολλοί οδηγοί, κυρίως βέβαια του ωραίου φύλου, δεν φρεσκάρουν την εικόνα τους, μέσα στο αυτοκίνητό τους, λίγο πριν πάνε στις δουλειές τους. Ένα κραγιόν, μια πούδρα είναι οι τελευταίες πινελιές στην εμφάνισή σας. Εάν όμως δε θυμηθείτε όλα αυτά τα καλλυντικά να τα απομακρύνετε από την καμπίνα του αυτοκινήτου σας όταν αποχωρίσετε από αυτήν, έχετε στην άκρη του μυαλού σας ότι μετά θα χρειαστείτε σίγουρα καινούργια…

Δείτε ακόμα: Οδήγηση σε καύσωνα, οι 7+1 βασικές συμβουλές

Αθλητικός εξοπλισμός

Αθλητικός εξοπλισμός όπως ρακέτες τένις, «χαλάκια» γιόγκα ότι τέλος πάντως είναι κατασκευασμένο από συνθετικά υλικά με βάση το πλαστικό μπορεί να παραμορφωθεί ή και να καταστραφεί εντελώς όταν εκτεθεί στην ηλιακή ακτινοβολία και σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες.

Φυτά

Μερικά φυτά, ειδικά εκείνα που είναι ευαίσθητα στις αλλαγές θερμοκρασίας, μπορεί να μαραθούν και να «πεθάνουν» αν αφεθούν σε ένα ζεστό αυτοκίνητο. Δώστε στους πράσινους φίλους σας τις συνθήκες που χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...