E-PASS: Όλα τα δικαιολογητικά για να πάρεις πομποδέκτη διοδίων

Τα διόδια στην Ελλάδα, εκτός από επιπλέον χρηματικό κόστος, «στοιχίζουν» και σε χρόνο. Οι ηλεκτρονικοί πομποδέκτες είναι η καλύτερη λύση για να γλιτώσεις πολύτιμα λεπτά.

  • -
  • -

Πραγματοποιώντας ένα ταξίδι στην Ελλάδα, δύο πράγματα κάνουν εντύπωση: το πανέμορφο φυσικό τοπίο και τα… διόδια, κάθε λίγα χιλιόμετρα. Πλέον είναι τόσοι πολλοί οι σταθμοί που πρέπει να σταματήσεις και να πληρώσεις, πολλές φορές περιμένοντας και ουρά, που εξελίσσονται σε αρκετά υπολογίσιμο χρόνο μέσα στη διαδρομή. Παραμερίζοντας το… μεγάλο κεφάλαιο του κόστους, υπάρχει μια λύση για τις χρονικές επιπτώσεις που συνεπάγονται τα διόδια. Το e-PASS ή αλλιώς, ο ηλεκτρονικός πομποδέκτης διοδίων. Πλέον κάθε συσκευή, από κάθε αυτοκινητόδρομο, λειτουργεί σε όλους τους σταθμούς διοδίων της χώρας. Άρα η διέλευση γίνεται πολύ πιο εύκολη σε όλη την Ελλάδα! Τι χρειάζεται όμως για να αποκτήσει κάποιος ένα e-PASS;

Είναι όλα τα… “Pass” ίδια;

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι ως “e-PASS” αναφέρεται η Αττική Οδός στο δικό της πρόγραμμα με ηλεκτρονικό πομποδέκτη. Κάθε αυτοκινητόδρομος της χώρας έχει τέτοιο πρόγραμμα (EgnatiaPass της Εγνατίας Οδού, Fast Pass της Νέας Οδού, Olympia Pass της Ολυμπίας Οδού κ.ά.) οπότε κάθε οδηγός, καλό θα είναι να ενταχθεί στο πρόγραμμα του αυτοκινητόδρομου που χρησιμοποιεί περισσότερο καθώς συνήθως, προβλέπονται μικρές εκπτώσεις στο αντίτιμο των σταθμών. Στους σταθμούς των άλλων αυτοκινητόδρομων δεν υπάρχουν εκπτώσεις, όμως ο πομποδέκτης λειτουργεί κανονικά.

Όλα τα δικαιολογητικά που θα χρειαστείς

Σύμφωνα με το επίσημο site της Αττικής Οδού, τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοση του e-PASS είναι:

Ιδιώτες

  • Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο
  • Έγγραφο που να πιστοποιεί τον ΑΦΜ και τη διεύθυνση κατοικίας (άνω τμήμα εκκαθαριστικού εφορίας ή απόδειξη πληρωμής τελών κυκλοφορίας ή πρόσφατο λογαριασμό ΔΕΚΟ)
  • Άδεια κυκλοφορίας οχήματος/ων

*Σε περίπτωση εγγραφής Ιδιώτη ή Ελεύθερου Επαγγελματία από τρίτο πρόσωπο, είναι απαραίτητη η εξουσιοδότηση, είτε θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής ή μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης gov.gr.

Ελεύθεροι Επαγγελματίες

Ό,τι προβλέπεται και αναφέρεται ως άνω για τους ιδιώτες (ταυτότητα, ΑΦΜ, άδεια κτλ.) συν ένα (1) εκ των παρακάτω εγγράφων που επιβεβαιώνουν την επαγγελματική σας ιδιότητα (βεβαίωση έναρξης εργασιών φυσικού προσώπου ή επιτηδευματία ή αποδεικτικό θεώρησης βιβλίου Εσόδων/Εξόδων ή Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών με σφραγίδα ή βεβαίωση ασφαλιστικού Οργανισμού).

*Σε περίπτωση εγγραφής Ιδιώτη ή Ελεύθερου Επαγγελματία από τρίτο πρόσωπο, είναι απαραίτητη η εξουσιοδότηση, είτε θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής ή μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης gov.gr.

Εταιρείες

Εξουσιοδότηση από τον νόμιμο εκπρόσωπο σε επιστολόχαρτο της εταιρείας, αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο του εξουσιοδοτούμενου ή του Νόμιμου Εκπροσώπου αν προσέλθει ο ίδιος, αναλυτικά στοιχεία της εταιρείας όπως αποτυπώνονται σε μια σφραγίδα (ΑΦΜ, έδρα, τηλέφωνο, ΑΡ. ΓΕΜΗ κτλ.) καθώς και φωτοτυπία της/των άδειας/ών κυκλοφορίας του/των οχήματος/ων.

Δείτε ακόμη: Ποιοι χρήστες της Αττικής Οδού δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν e-PASS;

Είναι απαραίτητη η επίσκεψη στα γραφεία της Αττικής Οδού;

Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν ότι ο ενδιαφερόμενος, θα επισκεφθεί ένα από τα 12 Σ.Ε.Σ. (Σημεία Εξυπηρέτησης Συνδρομητών) της Αττικής Οδού, του αυτοκινητόδρομου Μορέα (Ε.Ο. Κορίνθου-Τριπόλεως-Καλαμάτας), ένα κατάστημα ΚΤΕΟ Auteco ή τις εγκαταστάσεις του «I. KTEO Κόμβος Αμαρουσίου» (Γρανικού 2 & Χειμάρρας, Μαρούσι), για το οποίο δεν απαιτείται είσοδος στην Αττική Οδό. Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής στο πρόγραμμα και τηλεφωνικά.

Με την υπηρεσία Call & Courier, εφόσον κάποιος θέλει να γίνει συνδρομητής αλλά δεν επιθυμεί να επισκεφθεί ένα Σ.Ε.Σ., μπορεί να αιτηθεί με ένα τηλεφώνημα, τη δωρεάν αποστολή του e-PASS με courier στη διεύθυνση που επιθυμεί.

Διαδικασία

  • Καλεί στο 210-6682222 (Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών Αττικής Οδού, Δευτέρα-Σάββατο 08:00-19:00 και Κυριακή 09:00-17:00)
  • Δίνει τηλεφωνικά τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, ΑΦΜ, ΔΟΥ, αριθμό κυκλοφορίας οχήματος & διεύθυνση)
  • Προπληρώνει ηλεκτρονικά το ποσό για τις διελεύσεις του προγράμματος (μέσω της εφαρμογής my e-PASS, Τραπεζικών Δικτύων πληρωμών ή Καρτών)
  • Παραλαμβάνει το e-PASS στον χώρο του με courier, χωρίς επιπλέον χρέωση.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...