Ασφάλεια VIP προσώπων: Επιτρέπεται να έχουν φάρο στο αυτοκίνητο;

Πολλές φορές βλέπουμε αυτοκίνητα συνοδείας να έχουν αναμμένους φάρους, όπως τα υπηρεσιακά οχήματα. Επιτρέπεται κάτι τέτοιο ή είναι εντελώς… παράνομο;

  • -
  • -

Στους δρόμους της Ελλάδας, είναι αρκετά συνηθισμένο να βλέπουμε αυτοκίνητα συνοδείας VIP προσώπων και επιφανών επιχειρηματιών. Πρόκειται συνήθως για πολυτελή αυτοκίνητα, SUV ή και μοτοσυκλέτες, που ακολουθούν πιστά το προπορευόμενο όχημα στο οποίο παρευρίσκεται το υψηλά ιστάμενο πρόσωπο. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που τα βλέπουμε να χρησιμοποιούν κόκκινους-μπλε φάρους και σειρήνες, παρόμοια με εκείνα που συναντάμε στα κρατικά οχήματα ή τα υπηρεσιακά, όπως τα περιπολικά χωρίς διακριτικά (ασφαλίτικα), τα συμβατικά περιπολικά κλπ.

Επιτρέπεται η χρήση φάρων στα αυτοκίνητα της ασφάλειας;

Ο νόμος απαγορεύει ρητά τη χρήση φάρων, σειρηνών και πάσης φύσεως εξοπλισμού που ομοιάζει με εκείνα των αυτοκινήτων της αστυνομίας, για κάθε πολίτη της χώρας. Προφανώς δεν γίνεται καμία σχετική πρόβλεψη για τα αυτοκίνητα της ασφάλειας του εκάστοτε επιχειρηματία, ούτε υπάρχει διαδικασία αδειοδότησης για κατ’ εξαίρεση χρήση. Αυτό σημαίνει ότι ο εξοπλισμός είναι παράνομος και απαγορεύεται η χρήση του, ακριβώς όπως συμβαίνει και στο όχημα κάθε πολίτη. Τώρα, το αν θα βεβαιωθεί ποτέ παράβαση για τη συγκεκριμένη παρανομία, είναι μια άλλη (και μεγάλη) κουβέντα.

Δείτε ακόμη: Η μεγάλη μπίζνα στη Διεύθυνση Μεταφορών: Τα φακελάκια με τα 1.000 ευρώ και οι χρυσές λίρες

Πότε είναι νόμιμη η χρήση φάρων;

Τα μοναδικά οχήματα που μπορούν να χρησιμοποιούν κανονικά φάρο, σειρήνα και γενικότερα, τέτοιου είδους εξοπλισμό, είναι τα υπηρεσιακά. Άρα, αν πρόκειται για κρατική ασφάλεια (πχ στην αυτοκινητοπομπή του πρωθυπουργού, τη συνοδεία διάφορων πολιτικών προσώπων, εισαγγελέων κλπ) τότε μιλάμε για κάτι απολύτως νόμιμο και τα οχήματα μπορούν να χρησιμοποιούν κανονικά τα φωτεινά και ηχητικά μέσα για να προειδοποιούν τους άλλους οδηγούς. Προφανώς και δεν χρειάζεται να είναι περιπολικό με διακριτικά. Πολλές φορές η κρατική ασφάλεια που συνοδεύει τα αντίστοιχα οχήματα κάνει χρήση οχημάτων δίχως διακριτικά, άρα δεν ξεχωρίζουν από τα συμβατικά οχήματα στους δρόμους.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...