H «κουκουβάγια» - Το ηλεκτρικό hypercar που διέλυσε το ρεκόρ ταχύτητας

Το πρωτότυπο Aspark OWL SP600 είναι το ταχύτερο ηλεκτρικό hypercar στον κόσμο.

  • -
  • -

Τον Νοέμβριο του 2022, η Rimac Automobili, είχε «ανεβάσει» ένα βίντεο στους προσωπικούς της λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου έδειχνε το ηλεκτρικό της hypercar της, το Nevera, να κινείται με ταχύτητα 412 km/h στην πίστα δοκιμών της εταιρείας, στο Papenburg της  Γερμανίας. Με αυτόν τον τρόπο, η κροατική φίρμα, πιστοποιούσε πως το Nevera, είναι και με τη βούλα το ταχύτερο ηλεκτρικό αυτοκίνητο στον κόσμο.

Τα ρεκόρ είναι για να σπάνε

Ο τίτλος του ταχύτερου ηλεκτρικού αυτοκινήτου στον κόσμο, έμεινε στην τροπαιοθήκη της Rimac για σχεδόν δυο χρόνια. Έως τη στιγμή δηλαδή που εμφανίσθηκε το Aspark OWL SP600. Το ηλεκτρικό hypercar «έγραψε» στο κοντέρ του 438,7 km/h!

Πριν προχωρήσουμε περαιτέρω πρέπει να αναφέρουμε ότι η Aspark είναι ιαπωνική εταιρεία υπεύθυνη για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη του μοντέλου, ενώ η Manifattura Automobili Torino, έχει αναλάβει την παραγωγή του τετρακινητήριου ηλεκτρικού οχήματος στην Ιταλία.

Κλείνει η σύντομη παρένθεση και περνάμε… στις κόντρες. Οι φανατικοί της Rimac υποστηρίζουν ότι το πρωτότυπο όχημα της Aspark δε θα έχει σχέση με τη έκδοση παραγωγής καθώς πολλές εξωτερικές αλλά και εσωτερικές λεπτομέρειες του δεν είναι εφικτό να περάσουν στην έκδοση δρόμου.

Στον αντίποδα όμως, το SP600 περιγράφεται από την Aspark ως «πρωτότυπο παραγωγής» και όχι ως αυτοκίνητο παραγωγής. Η ιαπωνική φίρμα δηλώνει βέβαια ότι οι μονάδες που θα παραχθούν, και έχουν ήδη βρει τους ιδιοκτήτες τους έναντι 3 εκατ. ευρώ όπως φημολογείται, ελάχιστες διαφορές θα έχουν από το εν λόγω πρωτότυπο που έσπασε το ρεκόρ ταχύτητας.  

Δείτε ακόμα: Αυτή είναι η ακριβότερη κλήση για ταχύτητα!

Βέβαια, όσο «γρήγορα» κι αν είναι τόσο το Nevera της Rimac όσο και το Owl SP600 της Aspark, κανένα εκ των δυο δεν έχει προσεγγίσει καν τα 490,484 km/h της Chiron Super Sport με τον μπρουτάλ, quad-turbo W16 κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Ωστόσο, η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία (η οποία ανήκει εδώ και καιρό στη Rimac), έχει επίσημα σταματήσει να κυνηγάει τα όποια ρεκόρ ταχύτητας. Το υπεραυτοκίνητο μάλιστα που θα αντικαταστήσει την Chiron, εστιάζει κατά κύριο λόγο στο χειρισμό και στο συναίσθημα παρά στην απόλυτη ταχύτητα. Γι’ αυτό και επιλέχθηκε ένας ατμοσφαιρικός V16 με σοβαρή υβριδική υποβοήθηση, έναντι του old time classic 8.0 lt quad-turbo W16…

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...