Πόσοι κάτοχοι ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα επέστρεφαν στη βενζίνη; Τι έδειξε η έρευνα

Μια νέα παγκόσμια έρευνα της McKinsey διαπίστωσε ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό κατόχων ηλεκτρικών αυτοκινήτων σήμερα, θα επέστρεφαν… στη βενζίνη.

  • -
  • -

Φαίνεται τελικά πως η ιδιοκτησία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου δεν είναι εξίσου συναρπαστική εμπειρία για όλους τους κατόχους. Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών, όπως απέδειξε η έρευνα της McKinsey, επιθυμεί να επιστρέψει σε οχήματα με θερμικά συστήματα κίνησης.

29% παγκοσμίως, 46% στις Η.Π.Α.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα της McKinsey, η οποία διήρκησε δυο έτη, «πήρε» δεδομένα από 15 διεθνείς αγορές (αντιπροσωπεύουν το 80% του παγκόσμιου όγκου πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων ) σε δείγμα μεγαλύτερο των 30.000 ερωτηθέντων, διαπιστώθηκε ότι, το 29% των κατόχων ηλεκτρικών μοντέλων παγκοσμίως, εξετάζει σοβαρά το επόμενο του αυτοκίνητο να χρησιμοποιεί ένα θερμικό σύστημα κίνησης, ενώ στην αγορά των Η.Π.Α, το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 46%!

Επιπλέον, το 21% απάντησε ότι δεν επιθυμεί να αποκτήσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον, ωστόσο, το 38% των κατόχων αυτοκινήτων με θερμικά συστήματα κίνησης δήλωσε ότι θα εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο το επόμενο του αυτοκίνητο να είναι PHEV.

Η αιτία του προβλήματος

Η μεγαλύτερη ανησυχία για όσους σχεδιάζουν να αποχωριστούν το ηλεκτρικό τους αυτοκίνητο είναι η ανεπαρκής δημόσια υποδομή φόρτισης, ακολουθούμενη από το υψηλό κόστος απόκτησης ενός ηλεκτρικού οχήματος και φυσικά, το άγχος της αυτονομίας σε μεγαλύτερες διαδρομές, πέραν του αστικού ιστού.

Στην πραγματικότητα, μόλις το 9% των συμμετεχόντων στην έρευνα είναι ευχαριστημένοι από τις υποδομές φόρτισης, με την πλειονότητα να επιθυμεί όχι μόνο περισσότερους «σταθμούς» αλλά και ισχυρότερους.

Ο Δρ. Philipp Kampshoff, επικεφαλής στον τομέα «Η Κινητικότητα του Μέλλοντος» στην McKinsey τονίζει μάλιστα, ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν, καθώς η επόμενη γενιά αγοραστών ηλεκτρικών οχημάτων «θέτει ως πρώτη της προτεραιότητα την ύπαρξη ενός σύγχρονου δικτύου δημόσιας φόρτισης»!

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια της έρευνας έχει να κάνει με το γεγονός, ότι οι απαιτήσεις των κατόχων ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε ότι αφορά την αυτονομία του μοντέλου τους, αυξήθηκαν από τα 435 km το 2022, σε 469 km το 2024.

Δείτε ακόμα: Πόσα km κάνουν με 0% μπαταρία τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Τέλος, σύμφωνα με τον Kevin Laczkowski, συνιδρυτή της McKinsey Automotive & Assembly Practice, «κυβερνήσεις και κατασκευαστές πρέπει αυτή τη στιγμή να επενδύσουν στην ταχύτερη ανάπτυξη του δικτύου φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων, με νέες σύγχρονες τεχνολογίες, ώστε να ανατρέψουν το κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...