Ελλάδα: Το νησί με τη μεγαλύτερη πέτρινη γέφυρα - Η θρυλική ιστορία του

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες πέτρινές γέφυρες της χώρας με μήκος 110 μέτρα. Χτίστηκε πριν από σχεδόν 200 χρόνια και βρίσκεται σε ένα φημισμένο ελληνικό νησί.

  • -
  • -

Με ιστορία που βαστά τουλάχιστον 5.000 χρόνια, αποτυπώματα από τον Μινωικό Πολιτισμό, τους Ρωμαίους και κυρίως τους Βενετούς, τα Κύθηρα είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νησιά της Ελλάδας.

Απευθύνεται σε αυτούς που επιθυμούν πιο χαλαρωτικές διακοπές, έχοντας μια πανέμορφη χώρα, γραφικά χωριά και παραλίες με πεντακάθαρα νερά. Στα Κύθηρα λοιπόν, οι επισκέπτες, μεταξύ όλων των άλλων, έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν μια από τις μεγαλύτερες πέτρινες γέφυρες.

gefira

Πρόκειται για τη γέφυρα του Κατουνίου, η οποία έχει μήκος 110 μέτρα, πλάτος 6μ. και ανώτατο ύψος 15μ. Η γέφυρα χτίστηκε το 1826, επί εποχής Αγγλοκρατίας. Ήταν το πιο φιλόδοξο έργο των Άγγλων στο νησί και στόχος τους ήταν να ενώσουν την πρωτεύουσα των Κυθήρων με το λιμάνι του Αγίου Νικολάου, τον γνωστό πλέον και ως Αβλέμονα.

Δείτε ακόμη: Η No1 γέφυρα του κόσμου βρίσκεται στην Ελλάδα - Τι ξεχωριστό έχει;

gefira

Την κατασκευή ανέλαβε ο Άγγλος διοικητής και μηχανικός Μακφέιλ σε σχέδια και μελέτη του Εβαρίστο ντε Κίρικο. Η γέφυρας στηρίχθηκε σε 13 τόξα σε απόλυτη συμμετρία και περιέχει 12 κυλινδρικές θυρίδες. Αν και ο οδικός άξονας δεν ολοκληρώθηκε, αφού οι Άγγλοι αποχώρησαν το 1864 από την Ελλάδα, η γέφυρα στέκει ακόμη εκεί. Διακρίνεται για την εξαιρετική αρχιτεκτονική της και ακόμη και τώρα, είναι ικανή να δεχθεί πολύ μεγαλύτερα φορτία από αυτά που είχε σχεδιαστεί.

Τι λέει ο θρύλος για την γέφυρα του Κατουνίου

Ο θρύλος λέει ο πως Άγγλος διοικητής ερωτεύτηκε παράφορα μια πανέμορφη νέα γυναίκα από τον ομώνυμο οικισμό. Αποφάσισε λοιπόν να κατασκευαστεί η γέφυρα δίπλα στο σπίτι της και κατά την επιτήρηση των έργων να μπορεί να συναντά την κοπέλα καθημερινά.  

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...