Τι καλύτερο έχει το Μετρό Θεσσαλονίκης από αυτό της Αθήνας; Το καινοτόμο σύστημα

Το Μετρό Θεσσαλονίκης δεν θα είναι απλά καλύτερο από αυτό της Αθήνας, αλλά κι ένα από τα σύγχρονα της Ευρώπης. Διαθέτει μάλιστα ένα καινοτόμο σύστημα ασφάλειας.

  • -
  • -

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης. Τον Νοέμβριο του 2024, αν όλα πάνε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι πολίτες και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, θα έχουν στη διάθεσή τους ένα από τα καλύτερα Μετρό της Ευρώπης.

Στα τέλη του 2024 λοιπόν, θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια της πρώτης γραμμής, μήκους 9,6 χλμ., με 13 σύγχρονους σταθμούς: Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός, Πλατεία Δημοκρατίας, Βενιζέλου, Αγίας Σοφίας, Συντριβάνι, Πανεπιστήμιο, Παπάφη, Ευκλείδης, Φλέμινγκ, Ανάληψη, 25ης Μαρτίου, Βούλγαρη, Νέα Ελβετία.

metro

Το Μετρό της Θεσσαλονίκης διαθέτει τα πλέον καινοτόμα συστήματα και τις πιο απαιτητικές προδιαγραφές ποιότητας, λειτουργικότητας και ασφάλειας, εξυπηρετώντας καθημερινά 191.000 επιβάτες, διαμορφώνοντας νέες συγκοινωνιακές συνθήκες στην πόλη.

Συγχρόνως, ολοκληρώνεται το έργο της επέκτασης προς την Καλαμαριά, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί το 2ο εξάμηνο του 2025, με 5 επιπλέον σταθμούς, εξυπηρετώντας επιπρόσθετους 95.000 επιβάτες.

Τι διαφορετικό έχει το Μετρό Θεσσαλονίκης

Όταν ξεκινήσει η λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης, θα λειτουργήσουν αρχικά οι 18 συρμοί που ήδη βρίσκονται στο Αμαξοστάσιο της Πυλαίας και στη συνέχεια σταδιακά θα προστεθούν και οι υπόλοιποι για να δημιουργηθεί ένας συνολικός στόλος 33 οχημάτων.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/1451d27e07719d2af1171f4c1e112b7c.jpg

Οι υφιστάμενοι συρμοί είναι Ιταλικής κατασκευής από την εταιρεία Hitachi/Ansaldobreda. Πρόκειται για τρένα τα οποία λειτουργούν χωρίς οδηγό αλλά μέσω ενός υπεραυτόματου συστήματος που έχει εγκατασταθεί στο Αμαξοστάσιο Πυλαίας και από εκεί μέσω του Κέντρου Ελέγχου θα διεξάγεται όλο το πλάνο των ημερήσιων δρομολογίων.

Δείτε ακόμη: Τέλος τα εισιτήρια σε Μετρό και λεωφορεία - Δείτε πως πληρώνουμε από σήμερα

Το διαφορετικό που έχει το Μετρό Θεσσαλονίκης σε σχέση με αυτό της Αθήνας, είναι το σύστημα Platform Screen Doors. Χάρη σε αυτή την τεχνολογία, μόλις φθάνει ο συρμός στον σταθμό, οι θύρες θα ανοίγουν όλες μαζί σε προκαθορισμένο σημείο, μην επιτρέποντας στους επιβάτες που περιμένουν να επιβιβαστούν να πλησιάσουν κοντά στην αποβάθρα.
https://cdn.gcdata.gr/data/photos/4f3391bc0e89f79305307b71069babc9.jpg

Ουσιαστικά, το σύστημα PSD απομονώνει τις σήραγγες σε όλο το μήκος της αποβάθρας, εμποδίζοντας την πρόσβαση στις ράγες και στον χώρο που κινούνται οι συρμοί. Με αυτό τον τρόπο, θα εξυπηρετούνται καλύτερα οι επιβάτες και φυσικά με απόλυτη ασφάλεια, όταν ανοίγουν οι πόρτες για την επιβίβαση και αποβίβαση.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...