Γιατί αναβοσβήνουν τα πίσω φώτα; Τι πρέπει να καταλάβεις;

Έχεις παρατηρήσει πότε αναβοσβήνουν τα πίσω φώτα ή μπαίνουν τα αλάρμ μόνα τους; Αν ναι ξέρεις τι σημαίνει;

  • -
  • -

Σε ένα απότομο φρενάρισμα, οι οδηγοί συχνά παρατηρούν ότι τα πίσω φώτα του αυτοκινήτου τους αναβοσβήνουν έντονα. Αυτή η λειτουργία δεν είναι τυχαία, αλλά αποτελεί μέρος των σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας που έχουν ενσωματωθεί στα αυτοκίνητα. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό και ποια είναι η σχέση με το ABS;

Θυμίζουμε ότι πίσω φώτα φρένων έχουν σχεδιαστεί για να ενημερώνουν τους άλλους οδηγούς ότι το όχημα επιβραδύνει ή σταματά. Σε ένα απότομο φρενάρισμα, το γρήγορο αναβόσβημα των πίσω φώτων είναι ένα πρόσθετο μέτρο ασφαλείας. Αυτή η λειτουργία βοηθά να τραβηχτεί άμεσα η προσοχή των οδηγών πίσω από το όχημα, προειδοποιώντας τους για την ξαφνική αλλαγή ταχύτητας και μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο σύγκρουσης.

Πώς συνδέεται το ABS όμως με τα πίσω φώτα;

Το ABS αποτρέπει το μπλοκάρισμα των τροχών κατά το φρενάρισμα. Όταν αυτό ενεργοποιείται, το σύστημα ελέγχει την πίεση των φρένων για να διατηρήσει την πρόσφυση των ελαστικών με το δρόμο. Σε πολλά σύγχρονα μοντέλα, η ενεργοποίηση του ABS συνδυάζεται με το αναβόσβημα των πίσω φώτων. Όταν οι αισθητήρες του ABS εντοπίσουν ότι το όχημα φρενάρει απότομα και υπάρχει κίνδυνος κλειδώματος των τροχών, το σύστημα στέλνει σήμα για την ενεργοποίηση της εν λόγω λειτουργίας. Έτσι, οι οδηγοί που βρίσκονται από πίσω ενημερώνονται πιο εύκολα για την επικίνδυνη κατάσταση και έχουν περισσότερο χρόνο να αντιδράσουν.

Δείτε ακόμη: Οδήγηση σε καύσωνα – Οι 7+1 βασικές συμβουλές που πρέπει να ξέρεις [video]

Συνδυάζοντας την τεχνολογία του ABS με την ενεργοποίηση των πίσω φώτων, οι κατασκευαστές βοηθούν ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες σύγκρουσης, ακόμη κι αν έχει αποσπαστεί η προσοχή του  οδηγού που ακολουθεί.

Την επόμενη φορά που θα δείτε τα πίσω φώτα ενός αυτοκινήτου να αναβοσβήνουν έντονα λοιπόν, θα γνωρίζετε τι σημαίνει και πως να αντιδράσετε.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...