Διόδια στην Ελλάδα: Ο μόνος δρόμος με Hybrid σύστημα – Σε χρεώνει με τα χιλιόμετρα

Σε κάθε αυτοκινητόδρομο της χώρας υπάρχουν σταθμοί διοδίων. Ένας μόνο δρόμος όμως, προσφέρει χιλιομετρική χρέωση χάρη στο σύστημα Hybrid. Πώς λειτουργεί;

  • -
  • -

Κάθε οδηγός που μετακινείται εκτός πόλης είναι υποχρεωμένος κατά τη διαδρομή να πληρώσει για κάθε διαδρομή που κάνει. Είτε οδεύεις προς Θεσσαλονίκη, είτε προς Πελοπόννησο, είτε πως δυτική Ελλάδα, στον δρόμο σου θα συναντήσεις σταθμούς διοδίων που καλείσαι να καταβάλλεις το ανάλογο αντίτιμο.

Το λεκανοπέδιο της Αττικής και το μοναδικό που διαθέτει αυτοκινητόδρομο εντός αστικού ιστού, οπότε και εκεί πληρώνεις διόδια.

diodia

Στην πλειονότητα των αυτοκινητόδρομων, υπάρχει σταθερή τιμή σε κάθε σταθμό διοδίων, ανεξάρτητα αν πληρώνεις στο γκισέ ή περνάς με το e-pass. Ένας δρόμος ωστόσο, χρησιμοποιεί εδώ και αρκετό διάστημα το σύστημα Hybrid, δηλαδή υιοθετεί τη χιλιομετρική χρέωση.

Πληρώνεις ανάλογα τα χιλιόμετρα που έχεις κάνει

Ο μοναδικός αυτοκινητόδρομος που χρεώνει τους οδηγούς με χιλιομετρική χρέωση είναι αυτός της Ολυμπίας Οδού, που συνδέει τρεις μεγάλες Περιφέρειες (Αττικής, Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας).

Πρόκειται για έναν ευρωπαϊκών προδιαγραφών δρόμο μήκους 202 χιλιομέτρων, συμπεριλαμβανομένης της περιφερειακής Πατρών. Με την ολοκλήρωση της Πατρών-Πύργου, ο δρόμος θα φτάσει συνολικά τα 277 χλμ. και θα γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος της χώρας, φέρνοντας πιο κοντά την Αθήνα με έναν από τους σημαντικότερους τόπους της Ιστορίας, την Αρχαία Ολυμπία.

diodia

Σε όλη την Ολυμπία Οδό, χρησιμοποιείται εδώ και καιρό το καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα σύστημα Hybrid, χρεώνοντας τους οδηγούς ανάλογα τα χιλιόμετρα που διανύουν.

Δείτε ακόμη: Διακοπές με αυτοκίνητο - Σε ποιο νησί πηγαίνεις με 82 ευρώ

Το σύστημα διοδίων Hybrid παρέχεται αυτόματα με την απόκτηση πομποδέκτη ΟΛΥΜΠΙΑ PASS. Εγκατεστημένο στις εισόδους και τις εξόδους του αυτοκινητόδρομου, το σύστημα υπολογίζει τα χιλιόμετρα που  διανύει ο οδηγός και επιστρέφει αυτόματα τη διαφορά.

diodia

Για παράδειγμα, αν περάσεις από τα διόδια Ελευσίνας, θα χρεωθείς κανονικά τα 2,30 ευρώ του αντιτίμου. Αν βγει όμως σε έξοδο νωρίτερα, η ειδική αντένα που υπάρχει στις ειδικές κατασκευές για τις πινακίδες κατεύθυνσης θα αναγνωρίσει τον πομποδέκτη και θα σου επιστρέψει πίσω κάποιο ποσό, το οποίο έχει υπολογιστεί με βάση τα χιλιόμετρα που διένυσες στην Ολυμπία Οδό.

Το σύστημα διοδίων Hybrid αφορά οχήματα όλων των κατηγοριών πλην των δίκυκλων.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...