Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία για το Air Condition στο αυτοκίνητο;

Το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες, δοκιμάζει τις αντοχές των ανθρώπων και των αυτοκινήτων. Ποια είναι η ιδανική επιλογή στο σύστημα κλιματισμού;

  • -
  • -

Στην Ελλάδα, ο καιρός το καλοκαίρι… δεν αστειεύεται. Η θερμοκρασία φτάνει και συχνά ξεπερνάει τους 40 βαθμούς Κελσίου, ειδικά το μεσημέρι και σε πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα με πολλή κίνηση. Αν τύχει και σε έναν μποτιλιαρισμένο δρόμο ανοίξει κάποιος το παράθυρο, τότε θα καταλάβει τι σημαίνει καυτός αέρας, με τη ζέστη από τις μηχανές και την άσφαλτο να τερματίζουν το κοντέρ! Ο κλιματισμός είναι ο μοναδικός σύμμαχος του οδηγού και των επιβατών στις αντίξοες αυτές συνθήκες, οπότε θα πρέπει να τον προστατεύουμε και εμείς με τον τρόπο μας, για να λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα!

Η ιδανική θερμοκρασία για τον κλιματισμό

Για τα αυτοκίνητα με αυτόματο κλιματισμό, δηλαδή το σύστημα που απλώς επιλέγεις την επιθυμητή θερμοκρασία και εκείνο λειτουργεί μόνο του για να τη φτάσει, η καλύτερη λύση το καλοκαίρι είναι να το ρυθμίζεις στους 21 βαθμούς Κελσίου. Σε εκείνο το σημείο το σύστημα φέρνει διαρκώς δροσερό αέρα για να συγκρατεί τη θερμοκρασία στο επιθυμητό επίπεδο, χωρίς όμως να πραγματοποιείται υπερπροσπάθεια από τον συμπιεστή. Στην περίπτωση που ο οδηγός διαλέξει μια πολύ χαμηλή θερμοκρασία, όπως για παράδειγμα 16 βαθμούς Κελσίου, δεν θα επιτευχθεί ποτέ και το σύστημα θα λειτουργεί συνεχώς στα όριά του, ανεβάζοντας εκθετικά τον βαθμό φθοράς του.

Δείτε ακόμη: Πόσο παραπάνω καίει το αυτοκίνητο με το Air Contition ενεργοποιημένο;

Τι γίνεται στα αυτοκίνητα με χειροκίνητο κλιματισμό;

Αν το αυτοκίνητο δεν διαθέτει αυτόματο κλιματισμό αλλά τον κλασικό χειροκίνητο, στρίψτε το περιστροφικό χειριστήριο ελέγχου της θερμοκρασίας λίγο πιο πάνω από το χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, για τον ίδιο λόγο! Αν ζητάτε συνεχώς το μέγιστο, τότε το κύκλωμα φθείρεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Για αυτό αφήστε ένα περιθώριο ασφαλείας, το οποίο δεν επηρεάζει ιδιαίτερα την απόδοση του κλιματιστικού, αλλά βοηθάει σημαντικά στη μακροζωία του.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...