Porsche Taycan: Το αυτοκίνητο που υφαίνει όνειρα

Ποτέ άλλοτε ένα αυτοκίνητο και δη ηλεκτρικό δεν προσέφερε τη χαρά της απόλαυσης, της πρωτοπορίας και του πάθους όσο η Taycan. H Porsche κατάφερε για μια ακόμη φορά κάτι μοναδικό. Έδωσε την ευκαιρία στους ανθρώπους να ονειρεύονται.

  • -
  • -

Αν υπάρχει μια μάρκα που υφαίνει όνειρα, αντλώντας έμπνευση από κάθε στοιχείο και κυρίως από τη χαρά της οδήγησης, αυτή είναι η Porsche. Η γερμανική εταιρεία, στην πλούσια και γεμάτη τεχνολογικές καινοτομίες ιστορία της, έχει καθιερωθεί ως ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές σπορ αυτοκινήτων στον κόσμο, προσφέροντας στο κοινό τα πλέον εμβληματικά μοντέλα, με κορυφαίο όλων την απαστράπτουσα 911.

Με την έλευση της Taycan το 2019, εγκαινίασε μια νέα εποχή στον κόσμο των τεσσάρων τροχών και της ηλεκτροκίνησης. Η επιδέξια και ταλαντούχα ομάδα της Porsche δημιούργησε ένα ξεχωριστό αυτοκίνητο, το απόλυτο όχημα στην κατηγορία των luxury sport car, ένα πρότυπο καινοτομίας και απόλαυσης, την ταχύτερη Porsche παραγωγής.

Ποίημα κίνησης

Η Taycan δεν είναι απλά το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο του γερμανικού κολοσσού. Είναι το απαύγασμα της τεχνολογικής σοφίας της. Μια εξαίσια κατασκευή, που αποδεικνύει την διαρκή εξέλιξη και την έμφυτη ροπή της φίρμας να πρωτοπορεί. Μια φαντασμαγορική φιγούρα που εκτοξεύει τις αισθήσεις της ακοής και της όρασης υπό τον ήχο του ρεύματος.

taycan

Στην αναβαθμισμένη εκδοχή της, η Taycan είναι ένα ποίημα κίνησης, ένας ύμνος στην ταχύτητα και την ακρίβεια. Καθώς κυλά πάνω στην άσφαλτο, η σιλουέτα της, με τις κομψές γραμμές και την αεροδυναμική της αρμονία, θυμίζει έργο τέχνης που αναπνέει και ζει, αναδεικνύοντας την ουσία της σχεδιαστικής τελειότητας.

Η Porsche για μια ακόμη φορά άγγιξε το ανώτερο. Κατάφερε, τον θόρυβο των κινητήρων, που κάποτε κυριαρχούσε στους δρόμους, να τον αντικαταστήσει από έναν σχεδόν υπερφυσικό ψίθυρο. Είναι ο ψίθυρος της εξέλιξης, της απόλυτης ηρεμίας που κρύβει μέσα της την αδάμαστη δύναμη των 952 ίππων. Με μια επιτάχυνση που αγγίζει την τελειότητα, η Taycan εκτοξεύεται από στάση στα 100 km/h σε μόλις 2,8 δευτερόλεπτα, σαν να ανυψώνεται προς το άπειρο, αφήνοντας πίσω της μόνο την ηχώ του ανέμου.

taycan

Στο εσωτερικό της, η τεχνολογία και η πολυτέλεια θαρρείς και συνυπάρχουν σε έναν χώρο απόλυτης αρμονίας. Οι οθόνες αφής, οι ψηφιακές ενδείξεις και τα δερμάτινα καθίσματα προσφέρουν μια εμπειρία οδήγησης που φαντάζει σχεδόν ονειρική. Οι λεπτομέρειες είναι προσεγμένες με την ακρίβεια ενός ωρολογοποιού, με κάθε στοιχείο να είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να υπηρετεί την τέχνη της οδήγησης.

taycan

Μέσα στην Taycan, είτε στην sports sedan, είτε στην Cross Turismo, είτε στην Sport Turismo, τα πάντα έχουν σχεδιαστεί με θαυμαστή συνέπεια. Η αναβαθμισμένη τεχνολογία Porsche Driver Experience με βελτιωμένη φιλοσοφία οθόνης και συστημάτων χειρισμού, κάνει κάθε χιλιόμετρο να φαντάζει απολαυστικό. Το αυτοκίνητο είναι πλήρως συνδεδεμένο με τον οδηγό, ενσαρκώνοντας το παρόν της ψηφιακής πρωτοπορίας. Μάλιστα, χάρη στο In-Car Video προσφέρει τη δυνατότητα video streaming στην κεντρική οθόνη και στην οθόνη συνοδηγού. Δες εδώ το εκπληκτικό εσωτερικό της νέας Taycan

Φορτίζει σε 18 λεπτά

Σε κάθε πέρασμά της, η Taycan αναδεικνύει το καθαρόαιμο design της Porsche, αυτό που την έκανε ξακουστή σε κάθε γωνιά της γης. Το λογότυπο της μάρκας στη λεντοταινία στο πίσω μέρος του οχήματος διαθέτει τρισδιάστατο σχεδιασμό με εφέ γυαλιού. Οι προβολείς HD Matrix υψηλής ευκρίνειας φωτίζουν το σκοτάδι με τα χαρακτηριστικά της Porsche γραφικά των προβολέων τεσσάρων σημείων, ενώ το νέο χρώμα Turbonite προσδίδει επιπλέον λάμψη στα μοντέλα Turbo και Turbo S.

taycan

Η νέα Taycan δεν επιταχύνει μόνο ταχύτερα, ούτε αναπτύσσει υψηλότερες ταχύτητες. Το βασικότερο είναι πως, ανάλογα την έκδοση του αμαξώματος και τον κινητήρα, η αυτονομία κατά WLTP φτάνει τα έως και 678 km σε ρεαλιστικές συνθήκες.

Αυτό που θα εκτιμήσουν οι ιδιοκτήτες της ανανεωμένης Taycan, είναι πως το αυτοκίνητο απαιτεί λιγότερες στάσεις για φόρτιση και το κυριότερο γρήγορες επαναφορτίσεις. Χάρη στην προηγμένη αρχιτεκτονική 800 V, φορτίζεται με έως και 320 kW. Παρά τη μεγαλύτερη μικτή χωρητικότητα της μπαταρίας (105 kWh), η αναπλήρωση της ενέργειας ολοκληρώνεται από το 10 στο 80% σε μόλις 18 λεπτά. Προφανώς, οι εκπομπές CO2 είναι μηδενικές και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του γερμανικού μοντέλου το βέλτιστο.

taycan

Παράλληλα, η μέγιστη ικανότητα ανάκτησης ενέργειας κατά την επιβράδυνση από μεγάλες ταχύτητες πέρασε από τα 290 στα 400 kW, που αντιστοιχεί σε αύξηση άνω του 30%.

Η ταχύτερη Porsche της ιστορίας

Και οι τρεις εκδόσεις αμαξώματος, η Taycan sports sedan, η Taycan Cross Turismo με πακέτο off-road, και η σπορ αλλά ταυτόχρονα πρακτική Taycan Sport Turismo, διαθέτουν όλες τις βελτιώσεις από την πρώτη ημέρα της διάθεσής τους στην αγορά. Για κάθε τύπο αμαξώματος προτείνονται τέσσερις επιλογές συστήματος μετάδοσης κίνησης, με επιλογές πίσω κίνησης ή τετρακίνησης.

taycan

Η «απλή» Taycan, η οποία χρειάζεται 4,8’’ για τα πρώτα 0-100 km/h από στάση, εξασφαλίζει αυτονομία από 503 έως 678 km. Ακολούθως, βρίσκεται η Taycan Turbo S, η οποία ρίχνει την επιτάχυνση από στάση έως τα 100 km/h σε 2,6’’, ενώ προσφέρει αυτονομία κίνησης από 558 έως 630 km.  

Με τη νέα λειτουργία push-to-pass, στο πακέτο Sport Chrono, η μέγιστη ισχύς των μονάδων κίνησης αυξάνεται έως και 70 kW, ανάλογα για 10’’ πατώντας απλώς ένα κουμπί… Για παράδειγμα, η έκδοση Taycan αποδίδει επιπλέον 60 kW σε σχέση με πριν, ενώ η Turbo S προσφέρει επιπλέον 140 kW με ενεργοποιημένο το Launch Control, που σημαίνει στην πράξη ότι η ισχύς της συγκεκριμένης έκδοσης φθάνει στα 700 kW, δηλαδή στους 952 ίππους, όντας η ισχυρότερη Porsche παραγωγής, πιο «δυνατή» ακόμα και από την 918 Spyder!

taycan

Κάθε μία έκδοση προσφέρεται στάνταρ με τροχούς βελτιστοποιημένης αεροδυναμικής και ελαστικά μειωμένης αντίστασης κύλισης. Ειδικά για τον σκοπό αυτό σχεδιάστηκαν νέοι τροχοί και ελαστικά 21 ιντσών. Στον βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνεται και η προσαρμοζόμενη αερανάρτηση, με τη νέα ανάρτηση Porsche Active Ride να διατίθεται ως έξτρα στις τετρακίνητες εκδόσεις. Η συγκεκριμένα ανάρτηση κάνει θαύματα στον δρόμο, αφού διατηρεί μονίμως επίπεδο το αμάξωμα της Taycan.

taycan

Σε ήρεμη οδήγηση το σύστημα μειώνει σχεδόν πλήρως τους κραδασμούς, ενώ σε συνθήκες δυναμικής οδήγησης, εγγυάται σχεδόν απόλυτη πρόσφυση στο οδόστρωμα χάρη στην ισόρροπη κατανομή των φορτίων στους τροχούς. Την ίδια στιγμή αντισταθμίζει τις κλίσεις του αμαξώματος ως προς τον εγκάρσιο και τον διαμήκη άξονα μειώνοντας έτσι τις δυνάμεις επιτάχυνσης που ασκούνται στους επιβάτες.

Αλλάζει τις ισορροπίες

Η Porsche για μια ακόμη φορά, απέδειξε γιατί θεωρείται ο κορυφαίος κατασκευαστής σπορ αυτοκινήτων. Η Taycan, με κάθε στροφή του τιμονιού, με κάθε πάτημα του πεντάλ, ψιθυρίζει ιστορίες για τις δυνατότητες του αύριο. Ισορροπεί μαεστρικά μεταξύ ενός φιλικού sedan και ενός υπερυψωμένου supercar.

Δεν είναι απλά ένα διακεκριμένο αυτοκίνητο με υψηλό πρεστίζ, αλλά το απόλυτο ηλεκτρικό. Το όχημα που θα σου χαρίσει ανεπανάληπτες στιγμές σε κάθε χιλιόμετρο και μια διηνεκή χαρά. Μπες εδώ για να διαμορφώσεις τη δική σου Taycan

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...