Ποια χώρα κέρδισε το βραβείο οδικής ασφάλειας στην Ευρώπη; Δεν είναι η Ελλάδα

Πρόκειται για μια χώρα που έχει λάβει πάρα πολλά μέτρα προκειμένου οι οδηγοί να ακολουθούν κατά γράμμα τον ΚΟΚ και ως αποτέλεσμα, να περιοριστούν τα σημαντικά τροχαία ατυχήματα.

  • -
  • -

Όλοι γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα, το κομμάτι της οδικής ασφάλειας είναι… πονεμένο. Για αυτό και θα πρέπει να παραδειγματιστούμε ως χώρα από την Φινλανδία, η οποία κατάφερε να πάρει το Βραβείο Οδικής Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών, γνωστό και ως ETSC. Η Φινλανδία κατάφερε με πολύ στοχευμένες κινήσεις να περιορίσει τα σοβαρά τροχαία στους δρόμους της, τοποθετώντας κάμερες ελέγχου της ταχύτητας σε πάρα πολλά σημεία του οδικού δικτύου και κατεβάζοντας το όριο ταχύτητας εντός των αστικών περιοχών. Παράλληλα, αναβάθμισε τους δρόμους στρώνοντας καλής ποιότητας άσφαλτο και έφτιαξε πολλούς πεζόδρομους!

Ποια είναι η εικόνα της Ευρώπης στα ατυχήματα;

Αυτό που κατάφερε η Φινλανδία με τις σημαντικές κινήσεις της, ήταν να περιορίσει τους θανάτους από τροχαία ατυχήματα κατά 29% τη δεκαετία 2013-2023. Πρόκειται για ένα πάρα πολύ καλό νούμερο, αν αναλογιστούμε ότι ο μέσος όρος μείωσης νεκρών στα τροχαία της Ευρώπης ήταν στο 16%, για το ίδιο διάστημα. Το 2023 όμως τα πράγματα δεν βελτιώθηκαν όσο εκτιμούσαν οι αρχικές προβλέψεις. Συγκεκριμένα, είχαμε 20.418 θανάτους στους δρόμους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, νούμερο μειωμένο μόλις 1% συγκριτικά με το 2022.

Δείτε ακόμη: Οδήγηση σε καύσωνα - 7+1 συμβουλές που πρέπει να γνωρίζετε

Για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι και το 2030, θα πρέπει σε ετήσια βάση να παρουσιάζεται βελτίωση κατά 6,1 %. Για αυτό και στις συζητήσεις υπάρχει η ίδρυση μιας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας που θα ασχολείται αποκλειστικά με την οδική ασφάλεια, τους στόχους και τις προϋποθέσεις για να επιτυγχάνονται. Το ETSC λέει ότι δεν είναι δυνατό να υπάρχει αρμόδια υπηρεσία για κάθε κλάδο μεταφορών, από τις αεροπορικές μέχρι τις σιδηροδρομικές και τις θαλάσσιες, χωρίς να υπάρχει κάτι αντίστοιχο για τις οδικές μεταφορές που όλοι μας, καθημερινά χρησιμοποιούμε.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...