Πόσα σπίτια έχουν δικό τους parking στην Ελλάδα;

Όσοι έχουν θέση στάθμευσης στην Ελλάδα θεωρούνται τυχεροί, καθώς έχουν ένα άγχος λιγότερο κάθε μέρα. Πόσα είναι αυτά τα νοικοκυριά, όμως;

  • -
  • -

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Ελλάδα για τους οδηγούς είναι η εύρεση parking, ιδιαίτερα στις πόλεις. Λόγω της κακής πολεοδομικής ανάπτυξης, υπάρχουν συνοικίες όπου ο χώρος στάθμευσης θεωρείται... είδος προς εξαφάνιση. 

Φυσικά το παραπάνω πρόβλημα είναι λυμένο για όσους οδηγούς διαθέτουν δική τους θέση στάθμευσης στο σπίτι, είτε αναφερόμαστε σε μονοκατοικίες, είτε σε υπόγεια πολυκατοικιών, είτε σε πυλωτές. 

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/d6f0bb90073a6c6f5c0e82e73d16034f.jpg

Είναι μειοψηφία τα νοικοκυριά με parking στην Ελλάδα;

Η γενικότερη πεποίθηση θέλει αυτές τις περιπτώσεις να αποτελούν ισχνή μειοψηφία και εξαίρεση στον κανόνα. Ο μοναδικός τρόπος να βρούμε την αλήθεια είναι να κοιτάξουμε τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (ΕΛληνική ΣΤΑΤιστική αρχή).

Δείτε ακόμα: Airbnb για parking στην Ελλάδα - Ενοικιάζεις τη θέση στάθμευσης και πληρώνεσαι

Ψάχνοντας στα αρχεία της ΕΛΣΤΑΤ βρήκαμε ότι έχει γίνει η σχετική έρευνα από τους κρατικούς υπαλλήλους, με τα νούμερα που προέκυψαν από αυτήν τη διαδικασία να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. https://cdn.gcdata.gr/data/photos/3ce866e3ca0510682403c724dfa13d90.jpg

Πόσα νοικοκυριά έχουν δικό τους parking στην Ελλάδα;

Αυτό που αναφέρουν οι επίσημες πηγές λοιπόν, είναι ότι «το 46,9% των νοικοκυριών που έχει ένα ή περισσότερα αυτοκίνητα διαθέτει τουλάχιστον μία θέση στάθμευσης».

Η ύπαρξη έσης στάθμευσης αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα και για όσους σκέφτονται να αποκτήσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο, καθώς έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν φορτιστή ή έστω μία απλή πρίζα schuko, αφού διαθέτουν τον απαραίτητο χώρο.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/f6449e5cf56f535be73cb05c39ffab7c.jpeg

Τα επόμενα χρόνια θα ανέβει το ποσοστό των ιδιωτικών parking στην Ελλάδα

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως όσο περνάνε τα χρόνια η κατάσταση στην Ελλάδα θα γίνεται ακόμα καλύτερη, καθώς ο οικοδομικός κανονισμός υποχρεώνει τα νέα κτίρια να έχουν θέσεις στάθμευσης, αν και σε διαφορετικά ποσοστά ανάλογα με το πόσο πυκνοκατοικημένη είναι μία περιοχή.

Ταυτόχρονα η οικοδομική δραστηριότητα στην χώρα έχει αυξηθεί, οπότε στο κτιριακό απόθεμα προστίθενται συνεχώς νέες κατασκευές οι οποίες έχουν parking, με αποτέλεσμα τα στατιστικά να βελτιώνονται.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/74305ae10cf234ca251426ba2a80ea77.jpg

Διαφορετικά ποσοστά ανάμεσα στην επαρχία και τις πόλεις της Ελλάδας

Βέβαια, το παραπάνω ποσοστό δεν είναι σταθερό σε όλη τη χώρα. Στην επαρχία η μερίδα των νοικοκυριών που έχουν δική τους θέση στάθμευσης είναι αυξημένη, ενώ στις πόλεις τα αντίστοιχα ποσοστά είναι πιο χαμηλά.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που παραθέτουμε είναι από το 2011, καθώς αυτά είναι τα τελευταία που έχει δημοσιεύσει η υπηρεσία. Αναμένουμε την στιγμή που θα βγουν τα επόμενα στοιχεία, τα οποία αναμένεται να αφορούν το 2021, ώστε να δούμε πόσο διαφορετική θα είναι η εικόνα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...