Το τούνελ θαύμα της Ευρώπης - Θα ενώσει Δανία και Γερμανία σε 7 λεπτά (video)

Η κατασκευή του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου τούνελ του κόσμου μόλις ξεκίνησε. Είναι στην Ευρώπη και συνδέει δύο χώρες σε μόλις 7 λεπτά.

  • -
  • -

Ονομάζεται Fehmarnbelt Tunnel και είναι η μεγαλύτερη υποθαλάσσια σιδηροδρομική και οδική σήραγγα όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά του κόσμου ολόκληρου. Όταν ολοκληρωθεί, το 2029, θα επιτρέπει τη διέλευση από τη Δανία στη Γερμανία σε μόλις 7 λεπτά.

tunel

Έπειτα από τη μελέτη και τον σχεδιασμό που διήρκησε σχεδόν 10 χρόνια, τα συνεργεία εργάζονται για την υλοποίηση του πιο φιλόδοξου και απαιτητικού έργου υποδομών της Γηραιάς Ηπείρου. Την περασμένη εβδομάδα, ο Βασιλιάς της Δανίας, Φρειδερίκος Ι’, εγκαινίασε το πρώτο από τα συνολικά 89 τμήματα της σήραγγας συνολικού μήκους 18 km, που θα συνδέσει το νησί Lolland της Δανίας με το γερμανικό Fehmarn, αλλάζοντας τα δεδομένα στην Κεντρική Ευρώπη.

tunel

Το τούνελ-θαύμα που κατεβαίνει έως και 40 μέτρα κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα αναμένεται να παραδοθεί στην κυκλοφορία το 2029. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής, με προϋπολογισμό άνω των 7 δισ. ευρώ.

Αυτοκινητόδρομος κάτω από τη θάλασσα

Το Fehmarnbelt Tunnel θα αποτελείται από δύο αυτοκινητόδρομους διπλής λωρίδας - που θα χωρίζονται από ένα διάδρομο εξυπηρέτησης - και δύο ηλεκτροκίνητες σιδηροδρομικές γραμμές. Όταν δοθεί στην κυκλοφορία, οι οδηγοί των οχημάτων θα έχουν τη δυνατότητα διάσχισης της Βαλτικής σε 10 λεπτά μέσω των τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας, ενώ τα τρένα θα διανύουν τη διαδρομή σε 7 λεπτά.

tunel

Πάνω από 2.500 άτομα θα εργαστούν για την ολοκλήρωση, με το έργο να κατασκευάζεται με έτοιμα τμήματα σκυροδέματος που βυθίζονται κάτω από το νερό και όχι με διάνοιξη και μηχανήματα, όπως συνηθίζεται. Φυσικά, το τούνελ θα διαθέτει και διόδια, το κόστος των οποίων θα αποφασιστεί πριν τα εγκαίνια.  

tunel

Το προσωρινό λιμάνι που δημιουργήθηκε από την πλευρά της Δανίας λειτουργεί ως εργοτάξιο. Η σήραγγα θα φιλοξενηθεί σε τάφρο όπου εκεί θα ενσωματωθούν τα προκατασκευασμένα στοιχεία σκυροδέματος.

tunel

Κάθε τμήμα θα έχει μήκος 217 μέτρα, πλάτος 42 μέτρα, ύψος 9 μέτρα και θα ζυγίζει 73.000 μετρικούς τόνους. Θα μετακινείται με φορτηγίδες και γερανούς και αφού ευθυγραμμιστεί με τη σήραγγα θα βυθίζεται στη θέση του. Η τοποθέτηση των τμημάτων θα διαρκέσει περίπου τρία χρόνια. Επίσης, ανά 2 km θα υπάρχουν ειδικοί χώροι που θα ελέγχουν τη λειτουργία της σήραγγας.

 

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...