Το πρώτο αυτόνομο όχημα παραγωγής έρχεται από τη Rimac - Σε 11 πόλεις από το 2026

Η νεοσύστατη εταιρεία Verne, του Mate Rimac, ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το 2026 μια νέα γενιά ρομποτικών ταξί, για δημόσια χρήση, αυτόνομης οδήγησης Επιπέδου 4!

  • -
  • -

Ο Mate Rimac εμπνεύστηκε το όνομα της νέας του εταιρείας από το Γάλλο μυθιστοριογράφο, Ιούλιο Βερν (Jules Verne). Όπως ο διάσημος συγγραφέας μας είχε μεταφέρει μέσα από τα βιβλία του, «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα, Ταξίδι στο κέντρο της Γης κ.α.» σε «τόπους» φανταστικούς, έτσι και η νέα εταιρεία του Κροάτη κατασκευαστή, ευελπιστεί ότι θα φέρει το μέλλον των μετακινήσεων μας στο σήμερα, μέσω των ρομποτικών ταξί που ετοιμάζεται να λανσάρει στην αγορά από το 2026!

Εν αρχή, σε 11 πόλεις

Τα ρομποτικά ταξί της Verne θα μεταφέρουν τους επιβάτες τους από το σημείο Α στο σημείο Β, δίχως την ύπαρξη στο εσωτερικό του οχήματος κάποιου επαγγελματία οδηγού! Όλες οι διαδρομές θα γίνονται με τη βοήθεια της αυτόνομης οδήγησης Επιπέδου 4.

Οι πελάτες, θα μπαίνουν στην ειδική πλατφόρμα Mobileye Drive θα κλείνουν το ραντεβού τους με το αυτόνομο όχημα και επιπλέον, θα μπορούν να ρυθμίσουν -πέρας προφανώς της διαδρομής που επιθυμούν- τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του οχήματος, τον ήχο, τον φωτισμό, την άνεση, την ψυχαγωγία μέχρι και το άρωμα που επιθυμούν να αποπνέει η καμπίνα!

Η εταιρεία σχεδίασε το αυτόνομο όχημα από «μέσα προς τα έξω», μεγιστοποιώντας το χώρο για τα πόδια και την άνεση που θα πρέπει να λαμβάνει το πλήρωμα, με τον Mate Rimac να δηλώνει ότι «ούτε η Rolls-Royce δεν προσφέρει τέτοια ολιστική άνεση στην καμπίνα των αυτοκινήτων της».

Στο εσωτερικό του ρομποτικού ταξί θα επιβαίνουν αποκλειστικά 2 άτομα, διότι έπειτα από έρευνες που έκανε η εταιρεία ανακάλυψε ότι το 90% των μετακινήσεων με ταξί αποτελούνται από ένα ή δύο άτομα μάξιμουμ.

Οι επιβάτες θα κάθονται αναπαυτικά στα καθίσματα και θα έχουν μπροστά τους μια οθόνη 43 ιντσών που θα τους προσφέρει στην κυριολεξία τα πάντα. Σα να έχουν βασικά ένα ευμεγέθες tablet στα χέρια τους…

Δείτε ακόμα: Το Rimac Nevera σπάει τα χρονόμετρα στο «Ρινγκ»

Το όχημα, προφανώς δεν διαθέτει τιμόνι και πεντάλ, αλλά υπάρχει ένας φυσικός διακόπτης μεταξύ των καθισμάτων στον οποίο μπορούν να επέμβουν οι επιβάτες ώστε να ξεκινήσουν ή να σταματήσουν τη διαδρομή με το αυτόνομο μοντέλο τους.

Η Verve στις 11 πρώτες πόλεις που θα δραστηριοποιηθεί αρχικά, θα στήσει και τα λεγόμενα «Mothership», σταθμούς ουσιαστικά που θα εξυπηρετούν επί καθημερινής βάσης τα ρομποτικά ταξί της, επαναφορτίζοντας τα, καθαρίζοντας τα και εν τέλει επιθεωρώντας τα ούτως ώστε να είναι ασφαλή και πάντοτε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση προκειμένου να εξυπηρετήσουν το κοινό.

Τα πρώτα ρομποτικά ταξί θα κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους του Ζάγκρεμπ το 2026, και κατόπιν θα επεκταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Μέση Ανατολή. Στα σχέδια του Mate Rimac είναι η εταιρεία να αναπτυχθεί στις περισσότερες αγορές του κόσμου και κατασκευάζει ήδη την πρώτη μονάδα παραγωγής της στην Κροατία.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...