Οι κάμερες που σαρώνουν τους οδηγούς - 1.000 κλήσεις σε 40 μέρες
Από τις κάμερες ταχύτητας Deployable 250 δε ξεφεύγει κανείς. Ή τουλάχιστον όσοι παραβαίνουν το νόμο…
- -
- -
Οι αρχές στην πόλη Σάντμπερι, στα προάστια του Οντάριο στον Καναδά, είχαν να αντιμετωπίσουν τα τελευταία χρόνια έναν μεγάλο βραχνά. Οι κάτοικοι αλλά και αρκετοί επισκέπτες της πόλης δεν ήταν και οι πιο «τυπικοί» σε ότι αφορά τα επιτρεπτά όρια ταχύτητας.
Και το γεγονός αυτό για τη πολυπληθέστερη πόλη στο Βόρειο Οντάριο και την πέμπτη μεγαλύτερη σε έκταση σε ολόκληρη τη χώρα ήταν πρόβλημα. Μεγάλο, καθώς οι αστυνομικές αρχές δε μπορούσαν να επιβάλλουν το νόμο ή να βρίσκονται «παντού», 24/7.
Τη λύση έδωσε η τεχνολογία
Οι αρχές της πόλης αποφάσισαν να τοποθετήσουν λοιπόν έξι αυτοματοποιημένες κάμερες σε σημεία κλειδιά του οδικού δικτύου όπου παρατηρούνταν οι περισσότερες παραβάσεις. Θα σκεφτείτε και σωστά «καλά δεν είχαν κάμερες τόσο καιρό;».
Κάμερες προφανώς και είχαν αλλά όπως αποδείχθηκε, δεν έκαναν τόσο καλά τη δουλειά τους όσο οι συγκεκριμένες. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και στη γλώσσα των αριθμών ή καλύτερα… των κλήσεων.
Από τις 22 Μαρτίου λοιπόν που έγινε η πρώτη τοποθέτηση τους έως και τις 30 Απριλίου οι έξι αυτοματοποιημένες κάμερες ελέγχου ταχύτητας (Deployable 250) «έκοψαν» περισσότερες από χίλιες κλήσεις!
Μάλιστα, η τροχαία της πόλης εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιούσε τους πολίτες τα αποτελέσματα αυτών των παραβάσεων. Για παράδειγμα, η μία από τις 6 κάμερες είχε τοποθετηθεί στη ζώνη με ανώτατο όριο ταχύτητας τα 30 km/h, και «έδειξε» ότι η μέση ταχύτητα κίνησης των οδηγών στην περιοχή ήταν τα 48 km/h, τιμή, που ισοδυναμεί με πρόστιμο 140,42 $. Αντίστοιχα, στη ζώνη των 60 km/h, η μέση ταχύτητα ήταν 80 km/h και το πρόστιμο 164,16 $.
Σύμφωνα με τις Αρχές, οι οδηγοί έχουν αρχίσει ήδη να μειώνουν την ταχύτητά τους στους δρόμους της πόλης, τηρώντας σε πολύ μεγάλο βαθμό τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια ταχύτητας.
Δε θα μπορούσαν άλλωστε να κάνουν κι αλλιώς, καθώς οι εν λόγω κάμερες μεταφέρουν αυτόματα τη φωτογραφία του οχήματος σε κεντρικές μονάδες της Τροχαίας και το πρόστιμο περνά απευθείας στο μητρώο του παραβάτη, ασχέτως εάν οδηγεί ο ίδιος το αυτοκίνητο ή όχι!
Στελέχη του Δήμου έχουν τονίσει επανειλημμένα ότι δεν ενδιαφέρονται για τα έσοδα που μπαίνουν στα ταμεία τους από τις εκατοντάδες παραβάσεις αλλά για την ασφάλεια των οδηγών αλλά και όλων των χρηστών του οδικού δικτύου.
Δείτε ακόμα: Κάμερες με τεχνολογία AI εντοπίζουν οδηγούς με κινητό
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει οι βανδαλισμοί στις εν λόγω «επιδαπέδιες» κάμερες και αυτό είναι ένα ακόμη πρόβλημα που καλείται ο Δήμος να βρει λύση το ταχύτερο δυνατό!