Μειώσεις τιμών σε 3 διόδια στην Ελλάδα - Δείτε πού είναι

Στην Ελλάδα οι αυτοκινητόδρομοι έχουν διόδια, τα οποία αυξάνονται κάθε χρόνο, συνήθως με βάση το ποσοστό στο οποίο έχει διαμορφωθεί ο πληθωρισμός. Ωστόσο, σε τρία διόδια φέτος πληρώνουμε λιγότερα χρήματα.

  • -
  • -

Τα διόδια είναι συνυφασμένα με τους αυτοκινητόδρομους στην Ελλάδα, καθώς είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις όπου κατασκευάζεται ένας νέος σύγχρονος δρόμος, χωρίς να υπάρχει η ανάλογη χρέωση στους οδηγούς, κατά τη διάρκεια της χρήσης του.

Στις περισσότερες από τις συμβάσεις, προβλέπεται ότι το αντίτιμο των διοδίων θα ανεβαίνει κάθε χρόνο. Το πόσο θα ανέβει η τιμή των διοδίων είναι άμεσα συνδεδεμένο με το ύψος του πληθωρισμού, όμως μερικές φορές υπάρχουν εξαιρέσεις.

plevrika-diodia-lagkada-lagada

Στην Εγνατία Οδό αυξήθηκαν οι τιμές απότομα

Μία ιδιάζουσα περίπτωση είναι η Εγνατία Οδός. Ένας από τους μεγαλύτερους αυτοκινητόδρομους της χώρας πρόσφατα παραχωρήθηκε στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Egis μετά την υπογραφή της σύμβασης με το ΤΑΙΠΕΔ, με τη χρονική διάρκεια της σύμβασης να ορίζεται στα 35 χρόνια.

Δείτε ακόμα: Διακοπές στην Ελλάδα: Όλες οι τιμές διοδίων για το 2024

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι η Εγνατία Οδός δεν διαχειρίζεται μόνο τα διόδια που βρίσκονται πάνω στον αυτοκινητόδρομο, αλλά και αυτά που βρίσκονται σε πιο κοντινές ή πιο μακρινές περιοχές, όπως στην υποθαλάσσια σήραγγα Ακτίου, στον Προμαχώνα και στην Ιεροπηγή (κοντά στον συνοριακό σταθμό Κρυσταλλοπηγής).

diodia-promaxona-promaxwna

Η αλλαγή της διαχείρισης της Εγνατίας Οδού από το δημόσιο, στην ιδιωτική κοινοπραξία, έφερε και αύξηση στις τιμές των διοδίων, σχεδόν σε όλους τους σταθμούς, τόσο τους μετωπικούς όσο και τους πλευρικούς.

diodia-malgaron

Σε τρία διόδια οι τιμές μειώθηκαν

Από την αύξηση εξαιρέθηκαν τρεις σταθμοί στους οποίους όχι μόνο δεν ανέβηκαν οι τιμές, αλλά τελικά μειώθηκαν κιόλας. Με αυτόν τον τρόπο η διέλευση των οδηγών κάθε είδους οχημάτων από τα συγκεκριμένα σημεία έγινε πιο οικονομική.

Οι σταθμοί στους οποίους μειώθηκε το αντίτιμο που πρέπει να πληρώσουν τα διερχόμενα οχήματα είναι τρεις. Τα μετωπικά διόδια Μαλγάρων, τα μετωπικά διόδια Προμαχώνα και τα πλευρικά διόδια Λαγκαδά. Στους πίνακες που ακολουθούν μπορείτε να δείτε πόσο μειώθηκαν οι τιμές, ποιες ήταν οι προηγούμενες και ποιο είναι το αντίτιμο σήμερα.

  Διόδια Μαλγάρων
  Παλιές τιμές Νέες τιμές
Δίκυκλα, Τρίκυκλα 0,80 1,65
Αυτοκίνητα 1,20 0,90
Μικρά φορτηγά-λεωφορεία 3,00 2,35
Μεγάλα φορτηγά-λεωφορεία 4,20 3,30

 

  Διόδια Προμαχώνα
  Παλιές τιμές Νέες τιμές
Δίκυκλα, Τρίκυκλα 1,40 1,30
Αυτοκίνητα 2,00 1,90
Μικρά φορτηγά-λεωφορεία 5,00 4,80
Μεγάλα φορτηγά-λεωφορεία 7,00 6,70

 

  Διόδια Λαγκαδά
  Παλιές τιμές Νέες τιμές
Δίκυκλα, Τρίκυκλα 0,20 0,20
Αυτοκίνητα 0,30 0,30
Μικρά φορτηγά-λεωφορεία 0,80 0,75
Μεγάλα φορτηγά-λεωφορεία 1,10 1,05
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...