Ευρώπη: 6 στους 10 θέλουν να αγοράσουν ηλεκτρικό - Γιατί δεν το κάνουν;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε επίσημη έρευνα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αν θέλει το κοινό να τα αγοράσει και για ποιους λόγους δεν το κάνει. Αυτά είναι τα αποτελέσματα.

  • -
  • -

Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Εναλλακτικών Καυσίμων δημοσίευσε την ετήσια αναφορά του, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων και τη στάση που τηρούν οι ευρωπαίοι απέναντι στην ηλεκτροκίνηση.

Τα ευρήματα είναι άκρως ενδιαφέροντα καθώς δείχνουν τι πρέπει να κάνουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, αλλά και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, προκειμένου να γίνει ακόμα πιο γρήγορα η στροφή προς τα αυτοκίνητα μηδενικών εκπομπών ρύπων.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/b42b8cf93cf7a19d6d0cfea8ffa7393a.jpg

Πάνω από τους μισούς ευρωπαίους θέλουν να πάρουν ηλεκτρικό

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Εναλλακτικών Καυσίμων (EAFO), το 57% των Ευρωπαίων οδηγών που δεν έχουν ακόμα ηλεκτρικό αυτοκίνητο (BEV) εξετάζουν το ενδεχόμενο να αγοράσουν ένα στο εγγύς, μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο μέλλον. Αντίθετα, το 18% δεν είναι σίγουροι αν θα προχωρήσουν σε μια τέτοια αγορά, ενώ το 25% δηλώνει ότι δεν θα αγόραζε ένα ηλεκτρικό όχημα.

Δείτε ακόμα: Πόσα σπίτια έχουν δικό τους parking στην Ελλάδα; – Πόσα μπορούν να βάλουν φορτιστή;

Τι πιστεύουν οι ευρωπαίοι για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Η έρευνα εξέτασε επίσης τις αντιλήψεις των οδηγών, τόσο αυτών που διαθέτουν ηλεκτρικά οχήματα όσο και αυτών που δεν διαθέτουν, σχετικά με διάφορα κυβερνητικά κίνητρα για την υποστήριξη της ηλεκτροκίνησης. Το κίνητρο που θεωρήθηκε ότι έχει τη μεγαλύτερη επίδραση ήταν η επιδότηση για την αγορά ενός νέου ηλεκτρικού οχήματος.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/a667996935c7cd53bd82865c1e464d4f.jpg

Παράλληλα, οι επιλογές της αγοράς μεταχειρισμένων και της μίσθωσης ηλεκτρικών οχημάτων σε προσιτή τιμή φαίνεται ότι χρειάζονται περαιτέρω προσοχή. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 26% των Ευρωπαίων οδηγών που διαθέτουν ηλεκτρικά οχήματα έχουν αγοράσει ένα μεταχειρισμένο ηλεκτρικό όχημα, ενώ το 20% αναφέρει ότι μισθώνει ένα αυτοκίνητο (ιδιωτικά ή για επαγγελματικούς σκοπούς), με το 59% να πληρώνει λιγότερο από 500 € τον μήνα για τη μίσθωση.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/7cee8c40a8a0e9db64fcebfbfbda2c06.jpg

Αφού οι ευρωπαίοι θέλουν, γιατί δεν αγοράζουν ακόμα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Αν και το ενδιαφέρον για τα ηλεκτρικά οχήματα αυξάνεται, το κύριο εμπόδιο που αποτρέπει τους Ευρωπαίους από την αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι το κόστος. Η τιμή των ηλεκτρικών οχημάτων εξακολουθεί να είναι υψηλή, καθιστώντας τα λιγότερο προσιτά για πολλούς καταναλωτές. Ως αποτέλεσμα, η μείωση του κόστους μέσω κυβερνητικών επιδοτήσεων και προγραμμάτων χρηματοδότησης μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την αύξηση της υιοθέτησης των ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...