Τεράστια επένδυση από τη Volkswagen – Σε ποια μάρκα «ρίχνει» δισ ευρώ για ηλεκτρικά;

Επένδυση 5 δισεκατομμυρίων ανακοίνωσε η Volkswagen, με τα λεφτά να πηγαίνουν σε εταιρεία η οποία ασχολείται αποκλειστικά με ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

  • -
  • -

Η Volkswagen ανακοίνωσε την Τρίτη 25 Ιουνίου ότι θα επενδύσει έως και 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην Rivian, μια εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών pick up και SUV, με τις δύο εταιρείες να συνεργάζονται στην ανάπτυξη λογισμικού για ηλεκτρικά οχήματα.

Η συμφωνία δημιουργεί μια ασυνήθιστη συμμαχία μεταξύ της δεύτερης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο βάσει πωλήσεων και μιας start up ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που έχει δυσκολευτεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των επενδυτών ότι θα επαναλάβει την επιτυχία που έκανε την Tesla την πιο πολύτιμη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/b18869ba7194dbf8ce4e0399b44e38ab.jpg

Τι οφέλη θα αποκομίσουν οι Volkswagen και Rivian από τη συνεργασία τους;

Εάν η συνεργασία είναι επιτυχής, θα αντιμετωπίσει τις αδυναμίες και των δύο εταιρειών. Θα παρέχει στη Volkswagen την εξειδίκευση στο λογισμικό που, σύμφωνα με αναλυτές, της λείπει. Η Rivian από την πλευρά της, εκτός από μετρητά, θα επωφεληθεί από την κατασκευαστική εμπειρία μιας αυτοκινητοβιομηχανίας που παράγει σχεδόν 10 εκατομμύρια οχήματα ετησίως, καθιστώντας τη δεύτερη μόλις πίσω από την Toyota στον παγκόσμιο κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Δείτε ακόμα: Volkswagen Τ-Cross: Θα αντικατασταθεί από ηλεκτρικό SUV με τιμή 25.000 €

Η Volkswagen δήλωσε ότι αρχικά θα επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια στη Rivian και με την πάροδο του χρόνου θα αυξήσει αυτό το ποσό έως και τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Εάν οι ρυθμιστικές αρχές εγκρίνουν τη συναλλαγή, η Volkswagen θα μπορούσε να γίνει σημαντικός μέτοχος. Η επένδυση αυτή αποτελεί μεγάλη ψήφο εμπιστοσύνης για τη Rivian, η οποία χάνει δεκάδες χιλιάδες δολάρια για κάθε όχημα που πουλάει.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/7bfafea70dc7614385728719b45d6870.jpg

Τα προβλήματα της Rivian

Τα pick ups και τα SUV της Rivian έχουν λάβει εξαιρετικές κριτικές από τον αυτοκινητιστικό τύπο, αλλά η εταιρεία έχει δυσκολευτεί να αυξήσει την παραγωγή στο εργοστάσιό της στο Normal, Ill. Τους τελευταίους μήνες, πολλοί επενδυτές έχουν ανησυχήσει ότι η εταιρεία ενδέχεται να μην επιβιώσει αρκετά για να γίνει κερδοφόρα.

Ο R.J. Scaringe, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Rivian, δήλωσε ότι τα χρήματα από τη Volkswagen θα βοηθήσουν τη Rivian να λανσάρει ένα μεσαίου μεγέθους SUV που θα πωλείται περίπου στα 45.000 δολάρια και να ολοκληρώσει ένα εργοστάσιο στην πολιτεία της Georgia. Η Rivian ανέστειλε την κατασκευή του εν λόγω εργοστασίου τον Μάρτιο για να εξοικονομήσει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/029eaad9107fe8b0aabdee714a0f4eec.jpg

Το φθηνότερο μοντέλο που διαθέτει στην γκάμα της σήμερα η Rivian, το R1T pick up, ξεκινά από περίπου 70.000 δολάρια, τιμή που έχει περιορίσει τις πωλήσεις του σε εύπορους early adopters. Το SUV της R1S ξεκινά από τα 75.000 δολάρια. Ακόμη και σε αυτές τις τιμές, η Rivian έχανε περίπου 39.000 δολάρια για κάθε όχημα που πούλαγε τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

Πότε θα δούμε τα πρώτα αποτελέσματα της συνεργασίας Volkswagen – Rivian;

Η συνεργασία της Volkswagen και της Rivian θα μπορούσε να ενθαρρύνει άλλες καθιερωμένες αυτοκινητοβιομηχανίες να εξετάσουν επενδύσεις ή συνεργασίες με νεοφυείς επιχειρήσεις ηλεκτρικών οχημάτων. Τα οχήματα που θα χρησιμοποιούν το λογισμικό που θα αναπτυχθεί από τη νέα κοινοπραξία θα κυκλοφορήσουν στην αγορά κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας, δηλαδή από το 2026 και μετά.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...