Ο νέος δρόμος που ξεκινά από Θεσσαλονίκη – Έχει μήκος 80 km και την ενώνει με μεγάλη πόλη

Η κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου στη Β. Ελλάδα θα ξεκινήσει σε λίγους μήνες. Με αυτόν τον δρόμο μήκους 80 km, η οδική ασφάλεια θα βελτιωθεί σημαντικά και οι χρόνοι θα μειωθούν από και προς Θεσσαλονίκη.

  • -
  • -

Έπειτα από πολλές καθυστερήσεις και αναμονές, «μια μεγάλη πληγή» της Β. Ελλάδας και συγκεκριμένα της Κεντρικής Μακεδονίας κλείνει, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας. Η κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου Θεσσαλονίκης-Έδεσσας θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες, καθώς είναι θέμα χρόνου να αναδειχθεί ο προσωρινός ανάδοχος.

Το έργο θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και σύμφωνα με τη σύμβαση η διάρκεια κατασκευής του υπολογίζεται στα 3 χρόνια. Το πλεονέκτημα της χρηματοδότησης και της υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου είναι ότι για 26 χρόνια θα το συντηρεί και θα το λειτουργεί ο ανάδοχος του έργου με ό,τι αυτό σημαίνει για την οδική ασφάλεια των πολιτών του νομού και των διερχομένων, όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, Πάρις Μπίλλιας.

dromos

«Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Σε πολύ λίγους μήνες θα ξεκινήσει το έργο ως αποτέλεσμα μιας σημαντικής πρωτοβουλίας που πήρε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», είπε ο Περιφερειάρχης και σχολίασε ότι το πρώτο έγγραφο που έστειλε προς τον τότε πρωθυπουργό όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας ήταν σχετικό με το συγκεκριμένο έργο. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις λόγω της κρίσης, της πανδημίας και των προβλημάτων που υπήρξαν ωστόσο τόνισε ότι «η δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού και της σημερινής κυβέρνησης ότι το έργο θα προχωρήσει με ΣΔΙΤ έγινε πράξη». «Έτσι κλείνει μια μεγάλη πληγή» είπε και τόνισε ότι η Περιφέρεια θα πιέζει τα συναρμόδια υπουργεία ώστε να προχωρούν οι διαδικασίες. «Είμαι σίγουρος ότι πολύ σύντομα θα έχουμε και τις επίσημες ανακοινώσεις» πρόσθεσε.

Δείτε ακόμη: Ο τεράστιος δρόμος της Ελλάδας με τις 177 γέφυρες – Έχει 18 διόδια

Τι περιλαμβάνει ο νέος αυτοκινητόδρομος

Ο νέος οδικός άξονας συνολικού μήκους 80 km περιλαμβάνει πέντε τμήματα, μεταξύ των οποίων και τη νέα χάραξη της οδού Θεσσαλονίκης–Έδεσσας.

dromos

Αναλυτικότερα:

  • Τμήμα παράκαμψης Χαλκηδόνας: νέα χάραξη της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας από την αρχή της οδού (που ορίζεται στο τέλος του υφιστάμενου τεχνικού γεφύρωσης του Αξιού ποταμού και των παραποτάμων του) έως το κατασκευασμένο τμήμα παράκαμψης Πελλαίας χώρας της οδού.
  • Τμήμα παράκαμψης Πελλαίας χώρας: το τμήμα αυτό αποτελεί τμήμα της νέας Εθνικής Οδού αρ. 2 και έχει ήδη κατασκευασθεί με διατομή πλάτους (11 μ.) συμπεριλαμβανομένης ΛΕΑ και (13 μ.) με τα ερείσματα. Υπάρχει πρόβλεψη αργότερα να αποκτήσει το τυπικό πλάτος της διατομής β4νσ όπως και τα νέα τμήματα που θα κατασκευασθούν με την παρούσα σύμπραξη.
  • Τμήμα παράκαμψης Γιαννιτσών: το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή παράπλευρων οδών συνολικού μήκους 14.078,33 μ., κάθετων οδών συνολικού μήκους 254,19 μ., 14 γεφυρών (και κάτω ή άνω διαβάσεων) συνολικού μήκους περίπου 363,41 μ., 23 κιβωτοειδών ή σωληνωτών οχετών, ένα τοίχο αντιστήριξης 110 μ. περίπου, 2 ανισόπεδων κόμβων, 60 ισόπεδων κόμβων (οι περισσότεροι στις διασταυρώσεις των παράπλευρων οδών) , 25 ιρλανδικών διαβάσεων.
  • Τμήμα Μελίσσι – Μαυροβούνι: το τμήμα αυτό αποτελεί τμήμα της νέας Εθνικής Οδού αρ. 2 και έχει ήδη κατασκευασθεί με διατομή πλάτους (11 μ.) συμπεριλαμβανομένης ΛΕΑ και (13 μ.) με τα ερείσματα. Υπάρχει πρόβλεψη αργότερα να αποκτήσει το τυπικό πλάτος της διατομής β4νσ όπως και τα νέα τμήματα που θα κατασκευασθούν με την παρούσα σύμπραξη.
  • Τμήμα Μαυροβούνι – Έδεσσα: το προς κατασκευή οδικό έργο, αφορά την βελτίωσης της Ε.Ο.2 στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Έδεσσα και συγκεκριμένα στο οδικό υποτμήμα Μαυροβούνι – Έδεσσα. Ειδικότερα το προς μελέτη τμήμα «Μαυροβούνι – Έδεσσα», ανήκει στο νομό Πέλλας και αποτελεί νέα χάραξη της οδού με παράπλευρες οδούς (service road), για την εξυπηρέτηση των τοπικών μετακινήσεων.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...