Τι θα πάθουν στην Ευρώπη όσοι έχουν diesel αυτοκίνητο - Ποια είναι τα νέα μέτρα;

Όσοι οδηγούν αυτοκίνητο με diesel κινητήρα στην ΕΕ θα πληρώσουν έως και 54 σεντς ακριβότερα το λίτρο, προκειμένου… να σώσουν τον πλανήτη.

  • -
  • -

Ένας ακόμη «βαρύ» μέτρο έρχεται να προστεθεί στις πλάτες των κατόχων diesel οχημάτων στην ΕΕ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στην ήδη υψηλή μέση τιμής πώλησης του πετρελαίου κίνησης, θα προστεθεί ένας επιπλέον φόρος της τάξεως των 0,54 σεντς ανά λίτρο, ούτως ώστε να καλυφθεί το κόστος του άνθρακα από τις εκπομπές διοξειδίου.

Πιστωτικά μόρια άνθρακα

Τα πιστωτικά μόρια άνθρακα (carbon credits) είναι ένα είδος αγοραίου μέσου που επιτρέπει σε εταιρείες, κυβερνήσεις και άλλους οργανισμούς να αντιμετωπίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου χρηματοδοτώντας έργα που μειώνουν ή απομακρύνουν από την ατμόσφαιρα το διοξείδιο του άνθρακα ή άλλες επιβλαβείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG).

Στόχος των πιστώσεων άνθρακα είναι να δημιουργηθεί ένα οικονομικό κίνητρο για τις επιχειρήσεις και τα κράτη ώστε να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα και να επενδύσουν σε καθαρότερες, πιο βιώσιμες πρακτικές.

Όπως αντιλαμβάνεστε, οι πετρελαϊκές εταιρείες που προμηθεύουν το πετρέλαιο κίνησης για τα αυτοκίνητα μας θα κληθούν να αγοράσουν αυτές τις «πιστώσεις άνθρακα» από το 2027 για να καλύψουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, με το κόστος βέβαια αυτό, να «περνά», που αλλού, στο καταναλωτικό κοινό!

Η Veyt, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στην ανάλυση και αγορά «πιστώσεων άνθρακα» αναμένει ότι ο νέος αυτός «φόρος» θα επιβαρύνει σε πρώτη φάση την τιμή του πετρελαίου κίνησης κατά 14 σεντς το λίτρο από το 2027, με το ασφάλιστρο να φτάνει τα 54 σεντς ανά λίτρο το 2031!

Οι «πιστώσεις άνθρακα» δεν θα επηρεάσουν όμως μόνο τους κατόχους diesel αυτοκινήτων αλλά και όλους όσους χρησιμοποιούν ακόμα πετρέλαιο θέρμανσης στα σπίτια τους! Σε αυτήν την περίπτωση μάλιστα η επιβάρυνση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη και θα φθάνει τα 68 σεντς έως το 2031.

Η ΕΕ είχε ήδη «προειδοποιήσει» για όλα όσα θα ακολουθήσουν ήδη από το 2022 όταν και δημιούργησε ένα δεύτερο, πιο αυστηρό σύστημα εμπορίας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (ETS2) που περιελάβανε τόσο τις μεταφορές όσο και τις κτηριακές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν για την κίνηση ή τη θέρμανση τους πετρέλαιο.

Η δέσμη αυτών των μεταρρυθμίσεων έχει ως στόχο τη μείωση των βλαβερών εκπομπών που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κατά 55%, έως το 2030. Επειδή όμως τα νέα αυτά μέτρα πλήττουν και πάλι μεγάλη μερίδα των πολιτών στην ΕΕ, υψηλά ιστάμενα πρόσωπα στις Βρυξέλλες, έχουν προτείνει και αναμένεται να τεθεί άμεσα προς ψήφιση ένα νέο νομοσχέδιο που θα βοηθήσει τα νοικοκυριά και τους πολίτες με χαμηλό εισόδημα να ανταπεξέλθουν αυτών των νέων αυξήσεων.

Το «Ταμείο Κοινωνικού Κλίματος» όπως φημολογείται ότι θα ονομάζεται, θεωρητικά, θα στηρίζει αυτά τα νοικοκυριά, ωστόσο παραμένει θολό το τοπίο ως προς το ποια θα είναι η αυτή η στήριξη, ποιο θα είναι ενδεχομένως το ποσό της επιδότησης και φυσικά με ποια εισοδηματικά κριτήρια θα γίνει η κατανομή αυτών των πόρων.

Οι πρώτες ωστόσο αντιδράσεις είναι έντονες. Ο Πασκάλ Κανφίν, ο Γάλλος πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προειδοποίησε τους εταίρους, ότι εάν η τιμή του άνθρακα αυξηθεί τόσο πολύ «θα είναι απαράδεκτο και καταστροφικό για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες».

Δείτε ακόμα: Πως η Tesla έβγαλε 1,8 δις από τις πιστώσεις άνθρακα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στις δηλώσεις του και ο Γιόχαν Ματάρτ, επικεφαλής της Βελγικής Ομοσπονδίας Διανομέων Καυσίμων, ο οποίος τόνισε με τη σειρά του ότι «αποφάσεις όπως αυτή μόνο επιπλέον πίεση θα ασκήσει στα ήδη επιβαρυμένα νοικοκυριά».

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...