Σε ποια χώρα η νέα BMW M5 είναι 15.000 ευρώ φθηνότερη από τη Μ3

Δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος. Η νέα BMW M5 είναι φθηνότερη από την BMW M3 σε μια συγκεκριμένη ευρωπαϊκή αγορά και ο λόγος, είναι αυτός που μάλλον… φαντάζεστε.

  • -
  • -

Οι υψηλοί φόροι στα οχήματα που εκπέμπουν «μεγάλες» ποσότητες ρύπων εκτοξεύουν στα ύψη τις τιμές πώλησης τους. Οι τακτικοί αναγνώστες μας ενδεχομένως να θυμούνται το άρθρο που είχαμε δημοσιεύσει πριν από λίγο καιρό με τις τιμές του νέου Toyota GR Yaris στη Γαλλία.

Το «αγωνιστικό» ιαπωνικό χατς ξεκινά από 46.300 € στη Γαλλία με το χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων και ανεβαίνει στα 48.800 € στην έκδοση με το αυτόματο σασμάν. Λόγω όμως του κινητήρα υψηλής απόδοσης που εφοδιάζεται, στην έκδοση με το χειροκίνητο κιβώτιο οι εκπομπές ρύπων ανέρχονται σε 190 γραμμάρια, ενώ η version με το αυτόματο σασμάν εκπέμπει περισσότερο, φθάνοντας τα 210 gr/km CO2.

Αυτό σημαίνει ότι το GR Yaris επιβαρύνεται με τον υψηλότερο δυνατό φόρο στη Γαλλία που σημαίνει κοντά στα 45.000 € επιπλέον για τη χειροκίνητη έκδοση και 60.000 € περίπου έξτρα για την αυτόματη!

Με ένα plug-in hybrid σύστημα… καθάρισες

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην αγορά της Ιρλανδίας, αυτή τη φορά με θύμα… τη BMW. Η BMW M3 κοστίζει στην ιρλανδική αγορά 151.675 € ωστόσο, η νέα BMW M5 αποδεικνύεται σημαντικά φθηνότερη από το μικρότερο αδελφάκι της! Η τιμή εκκίνησης είναι στα 137.055 € ή σχεδόν 15.000 ευρώ λιγότερα.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι είναι ένα πολύ μεγαλύτερο και βαρύτερο αυτοκίνητο με έναν δυνατό κινητήρα V8 κάτω από το καπό του. Ο λόγος που υπάρχει αυτή η διαφορά στην τιμή έχει να κάνει με τις εκπομπές CO2 και τη φορολογία που τους συνοδεύει.

Χάρη στην plug-in hybrid τεχνολογία που χρησιμοποιεί η τελευταία γενιά της M5 οι εκπομπές ρύπων ανέρχονται στα 37 g/km στον κύκλο WLTP. Αυτή η τιμή τοποθετεί το πανίσχυρο βαυαρικό σεντάν στη χαμηλότερη φορολογική κλίμακα στην αγορά της Ιρλανδίας (έως 50 g/km) που σημαίνει ότι η επιβάρυνση είναι μόνο 7% της αξίας του αυτοκινήτου.

Το M3 που εκπέμπει 228 g/km εμπίπτει στο υψηλότερο φορολογικό κλιμάκιο (πάνω από 190 g/km), επομένως ο φόρος είναι ένα τεράστιο 41% της αξίας του αυτοκινήτου! Αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και γιατί οι αυτοκινητοβιομηχανίες επιθυμούν να λανσάρουν περισσότερα plug-in υβριδικά μοντέλα.

Εκτός όμως από τις εκπομπές ρύπων, υπάρχουν διαφορές και σε ότι αφορά την κατανάλωση. Τουλάχιστον στα χαρτιά… Σύμφωνα με τη BMW η νέα M5 θεωρητικά χρειάζεται μόλις 1,7 lt/100 km, σε αντίθεση με τη M3 που απαιτεί σχεδόν 10 lt/100 km.  

Δείτε ακόμα: Αυτή είναι η νέα BMW M5 με V8 4.4 lt και Plug-In Hybrid τεχνολογία

Επιπλέον, η νέα M5 των 727 ίππων με τα 1.000 Nm ροπής, δύναται να κινηθεί αμιγώς ηλεκτρικά, με ταχύτητες κίνησης έως 140 km/h και για αποστάσεις της τάξεως των 69 km.  Αρκεί βέβαια να είναι πάντα στο φουλ φορτισμένη η μπαταρία. Θεωρητικά πάντα, για να μην ξεχνιόμαστε…

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...