Κινούμαι Ηλεκτρικά 3: Οι 3 μεγάλες αδυναμίες που πρέπει να ξέρεις

Η Ελλάδα δίνει την μεγαλύτερη επιδότηση σε όλη την Ευρώπη όσον αφορά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όμως το Κινούμαι Ηλεκτρικά 3 έχει τρεις σοβαρές αδυναμίες.

  • -
  • -

Το Κινούμαι Ηλεκτρικά 3 άνοιξε επίσημα και μαζί του έφερε αναθέρμανση της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα, ενισχυμένο κίνητρο για απόσυρση, απλοποιημένες/ταχύτερες διαδικασίες, αλλά και ακόμα μεγαλύτερη επιδότηση για τους ιδιώτες.

Οι μεγαλύτερες επιδοτήσεις οδηγούν σε πιο φθηνά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα αρκετά να είναι ευθέως ανταγωνιστικά ή και φθηνότερα από τις προτάσεις με κινητήρες βενζίνης, diesel ή κάποιο άλλο από τα συνηθισμένα καύσιμα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/cb67177ad3048ae8bfdb7b4363805716.jpg

Όμως δεν είναι όλα ρόδινα. Ναι, το Κινούμαι Ηλεκτρικά 3 είναι σαφώς καλύτερο από τα προηγούμενα δύο, όμως έχει τρεις αδυναμίες που το κρατάνε μακριά από την τελειότητα. Και είναι κρίμα.

Δείτε ακόμα: Κινούμαι Ηλεκτρικά 3: Πώς κάνεις αίτηση - Η διαδικασία βήμα προς βήμα

Πρώτο ζήτημα: Επάρκεια/διαθεσιμότητα χρημάτων

Στο ΚΗ3 αγοράζεις το αυτοκίνητο, εξοφλείς (άμεσα, leasing ή δανεισμός, δεν έχει σημασία), παραλαμβάνεις και τότε κάνεις αίτηση. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει το πρόγραμμα να έχει χρήματα εκείνη την στιγμή. Αν το αυτοκίνητο είναι ετοιμοπαράδοτο, το πρόβλημα είναι μικρό. Κάνεις έναν έλεγχο λίγο πιο πριν και κινείσαι ανάλογα. Αν το αυτοκίνητο έρθει μετά από μήνες, όμως, τι γίνεται; Θα υπάρχουν τότε διαθέσιμα κεφάλαια;

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/2ace9fe75d1edecae98befe4250d4753.jpg

Θεωρητικά η κυβέρνηση δεν θα αφήσει ακάλυπτους τους δικαιούχους και θα ανεβάσει το budget εφόσον προκύψει ανάγκη, όπως είπε πρόσφατα ο Υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός που να εγγυάται γι’ αυτό. Ψίθυροι στην αγορά θέλουν τα 33 εκατομμύρια να είναι πολύ λίγα. Σε κάθε περίπτωση, ελπίζουμε για το καλύτερο.

Δείτε ακόμα: Κινούμαι Ηλεκτρικά 3 – Αυτοκίνητα: Όλα τα δικαιολογητικά για ιδιώτες

Η λύση θα ήταν ένα voucher περιορισμένης χρονικής διάρκειας. Το παίρνει ο ενδιαφερόμενος, πάει στην αντιπροσωπεία, το δίνει και αυτόματα αφαιρούνται από την τιμή 9.000 ευρώ ή όποιο άλλο ποσό δικαιούται ως επιδότηση. Έληξε το voucher και δεν έχεις παραγγείλει αυτοκίνητο; Επόμενος! Η γνώση υπάρχει ήδη από το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή».

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/efbe3cdad74b8e11327047e4020a0e09.jpg

Δεύτερο ζήτημα: Όριο τιμής

Στο ΚΗ1 έπαιρναν επιδότηση τα ηλεκτρικά που είχαν ΛΤΠΦ μέχρι 50.000 ευρώ. Δηλαδή η λιανική τους ήταν μέχρι 62.000 ευρώ. Η απόφαση ήταν απόλυτα σωστή, όμως τότε τα ηλεκτρικά με κόστος μέχρι 62.000 ευρώ ήταν σαφώς λιγότερα ή/και λιγότερο αξιόλογα. Στο ΚΗ2 και στο ΚΗ3 δεν υπάρχει όριο τιμής. Όσο κι αν κοστίζει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, δικαιούται επιδότηση.

Δείτε ακόμα: Κινούμαι Ηλεκτρικά 3 - Αυτοκίνητα: Μάθετε τα πάντα για τους ιδιώτες

Τα πιο ακριβά ηλεκτρικά είναι έτσι κι αλλιώς φθηνότερα από τα θερμικά, επειδή δεν έχουν Τέλος Ταξινόμησης. Δεν χρειάζεται να επιδοτούνται κιόλας. Αν υπήρχε όριο τιμής, τα χρήματα που απορροφούν τα πιο ακριβά θα μπορούσαν να πάνε στις φθηνότερες προτάσεις. Είτε αυξάνοντας το ποσοστό πάνω από το 30% της ΛΤΠΦ που είναι σήμερα, είτε απλά με την επάρκεια του υπάρχοντος budget για περισσότερα αυτοκίνητα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/63c89f3dde5551cf38f1c76020c5ad74.jpg

Τρίτο ζήτημα: Απόσυρση

Στο ΚΗ3 αυξήθηκε η επιδότηση για απόσυρση, φτάνοντας στα 2.000 ευρώ (στα προηγούμενα ήταν 1.000 ευρώ). Ωστόσο, για να πάρει κάποιος αυτό το ποσό πρέπει το αυτοκίνητο που θα αποσύρει να έχει αγοραστεί το αργότερο μέχρι 31/12/2022, ενώ η ημερομηνία πρώτης άδειας του παλαιού αυτοκινήτου πρέπει να είναι προγενέστερη της 01/01/2010. Κοινώς, αν απέκτησες ένα μεταχειρισμένο το 2023 ή το 2024, δεν δικαιούσαι επιδότηση, όσο παλιό κι αν είναι.

Δείτε ακόμα: Τα 10 φθηνότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα - Κάτω από 18.000 ευρώ! Πόσα είναι SUV;

Κατά κανόνα (πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις), ο άνθρωπος που έχει ένα παλιό αυτοκίνητο το κρατάει επειδή δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον, δεν θα μπορέσει να πάρει ούτε ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ακόμα κι αν κοστίζει ακριβώς όσο ένα θερμικό. Άρα ελάχιστοι θα αποσύρουν, κάτι που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η τραγική εικόνα της Ελλάδας με τον πιο γηρασμένο στόλο της Ευρώπης.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/1700db3574f67c0a99691d0e07615c2d.jpg

Γιατί να μην επιτρέπεται κάποιος να αγοράσει ένα «ρημάδι» που θα το βρει ακόμα και κάτω από 500 ευρώ, το οποίο θα αποσύρει για να κερδίσει από την επιπλέον επιδότηση; Φυσικά το προς απόσυρση αυτοκίνητο θα πρέπει να έχει πληρωμένα Τέλη κυκλοφορίας, να είναι ασφαλισμένο την στιγμή της αίτησης στο ΚΗ3 και γενικά να μπουν όποιες προϋποθέσεις κρίνονται αναγκαίες, ώστε να εξασφαλιστεί ότι πρόκειται για όχημα που σήμερα κυκλοφορεί συστηματικά στον δρόμο και προκαλεί ζητήματα ρύπανσης και ασφάλειας.

Αφού ο σκοπός είναι να πέσει ο μέσος όρος ηλικίας των αυτοκινήτων στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να μειωθούν οι ρύποι, γιατί πρέπει να μας νοιάζει πότε αγοράστηκε το προς απόσυρση αυτοκίνητο;

Το τέλειο Κινούμαι Ηλεκτρικά 3, είναι 3 βήματα μακριά

Τρία πράγματα, λοιπόν. Διαθέσιμο budget/εξασφάλιση επάρκειας χρημάτων, όριο τιμής, και απόσυρση. Σήμερα η Ελλάδα έχει το πιο γενναίο πρόγραμμα για επιδότηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Αν δεν υπήρχαν τα τρία «αγκάθια» θα μιλούσαμε για το καλύτερο πρόγραμμα της Ευρώπης. Ξεκάθαρα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...