Τι είναι οι πορτοκαλί πινακίδες κυκλοφορίας - Τα αυτοκίνητα που μπορούν να τις βάλουν

Στα αυτοκίνητα που βλέπουμε γύρω μας, παρατηρούμε διαφορετικές πινακίδες κυκλοφορίας. Ποια είναι εκείνα που χρησιμοποιούν το έντονο πορτοκαλί χρώμα;

  • -
  • -

Οι πινακίδες αυτοκινήτων χρησιμοποιούνται ώστε κάθε όχημα να έχει μια «ταυτότητα», εμφανή στους άλλους χρήστες του δρόμου. Ακολουθούν ένα συγκεκριμένο μοτίβο, ενώ ανάλογα τη χρονολογία και τον νομό που ταξινομήθηκε το όχημα στην αρχή της «ζωής» του, αλλάζουν τα γράμματα αλλά και τα νούμερα. Συνήθως η διάταξη είναι τρία γράμματα και τέσσερις αριθμοί στα αυτοκίνητα. Όμως, υπάρχουν και πολλές κατηγορίες που διαθέτουν άλλου είδους διακριτικά. Για παράδειγμα, βλέπουμε οχήματα με κόκκινες πινακίδες, με κίτρινες πινακίδες, αλλά και με πορτοκαλί πινακίδες. Με τις τελευταίες θα… ασχοληθούμε σε αυτό το άρθρο.

Ποια αυτοκίνητα παίρνουν πορτοκαλί πινακίδες;

Τα αυτοκίνητα που βλέπουμε συχνά-πυκνά με πορτοκαλί πινακίδες, είναι εκείνα που ανήκουν στο κράτος. Τα λεγόμενα Κρατικών Υπηρεσιών ή Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως Δήμος, Περιφέρεια κλπ. Συνήθως τα βλέπουμε σε ειδικά μηχανήματα, όπως απορριμματοφόρα, μηχανήματα καθαρισμού και άλλα εργαλεία που χρησιμοποιεί η εκάστοτε Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τις συναντάμε όμως και σε συμβατικά αυτοκίνητα, τα οποία βρίσκονται στον στόλο του Δήμου και εξυπηρετούν τις ανάγκες του, αλλά και εκείνες των εργαζόμενων, σε κάποιες περιπτώσεις.

Δείτε ακόμη: Μπορώ να αλλάξω αριθμό πινακίδας στο αυτοκίνητο;

Αυτό σημαίνει ότι τα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης που μπορεί να αγοράσει ο καθένας, δεν έχουν ποτέ πορτοκαλί πινακίδες. Αυτές παραμένουν για αποκλειστική χρήση από τις Κρατικές Υπηρεσίες, για τα Κρατικά Οχήματα. Προφανώς όμως, δεν χρησιμοποιούν όλα τα Κρατικά Οχήματα τις πορτοκαλί πινακίδες. Υπάρχουν πολλές, διαφορετικές «ειδικές» κατηγορίες στα οχήματα του κράτους που έχουν άλλο τύπο πινακίδων, όπως και κάποια που χρησιμοποιούν τις συμβατικές πινακίδες που οι περισσότεροι γνωρίζουμε από τα προσωπικά μας οχήματα. Για παράδειγμα, άλλο τύπο χρησιμοποιεί η πυροσβεστική, άλλο ο στρατός, άλλο η αστυνομία και άλλο το λιμενικό. Οι πορτοκαλί, αφορούν κυρίως δήμους και περιφέρειες.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...