Ελλάδα: Κάθε πόσα km υπάρχει ΣΕΑ στις εθνικές οδούς - Αναλυτικά τα σημεία

Η Ελλάδα έχει αποκτήσει πολλούς και σύγχρονους αυτοκινητόδρομους τα τελευταία χρόνια. Μία από τις βασικές παροχές των αυτοκινητοδρόμων είναι τα ΣΕΑ, όμως πόσο συχνά τα συναντάμε όταν ταξιδεύουμε;

  • -
  • -

Η ύπαρξη των Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών σε όλους (σχεδόν) τους αυτοκινητόδρομους της Ελλάδας έχει βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες ταξιδιών, καθώς δίνουν τη δυνατότητα για ανεφοδιασμό των αυτοκινήτων, ξεκούραση, αλλά και στάση για ένα σύντομο γεύμα.

Η δημιουργία ΣΕΑ είναι μία από τις βασικές υποχρεώσεις των παραχωρησιούχων, ώστε όσοι ταξιδεύουν να μπορούν να κάνουν εκεί σύντομες στάσεις. Άλλωστε συστήνεται το πολύ κάθε 2 ώρες να κάνουμε στάση, αλλιώς μειώνονται σημαντικά τα αντανακλαστικά μας

Πόσο απέχουν τα ΣΕΑ μεταξύ τους;

Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που τα ΣΕΑ δεν απέχουν πολύ μεταξύ τους. Βέβαια, η απόσταση που χωρίζει ένα ΣΕΑ από ένα άλλο δεν είναι πάντα ίδια, δηλαδή δεν είναι σαφώς καθορισμένες. Υπάρχουν σταθμοί εξυπηρέτησης που απέχουν μόλις 20 km μεταξύ τους, ενώ άλλα μπορεί να τα χωρίζουν ακόμα και 70 ή περισσότερα km.

Δείτε ακόμα: Κάνουμε 3 ταξίδια 1.000 km με ηλεκτρικό αυτοκίνητο!

Πού έχει ΣΕΑ η Εγνατία Οδός;

Οι διάφοροι αυτοκινητόδρομοι της Ελλάδας έχουν διαφορετικό αριθμό από ΣΕΑ, κάτι που οφείλεται εν μέρει στην έκταση που έχει ο καθένας, αλλά και σε πιο ιδιαίτερες συνθήκες. Ξεκινώντας από την Βόρεια Ελλάδα, η Εγνατία είναι ο μεγάλος ασθενής καθώς έχει μόλις ένα ΣΕΑ, το οποίο όμως είναι διπλό (δηλαδή έχει σταθμό και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας). Η διαχείριση της Εγνατίας Οδού μέχρι πρόσφατα γινόταν από το ελληνικό δημόσιο. Πλέον παραχωρήθηκε σε ιδιώτη και μία από τις δεσμεύσεις του παραχωρησιούχου είναι η δημιουργία ΣΕΑ.

sea-platanou-olympus-plaza

Αθήνα – Θεσσαλονίκη: Τα ΣΕΑ σε αυτοκινητόδρομο Αιγαίου και Α.Θ.Ε.

Ο αυτοκινητόδρομος Αιγαίου είναι εκείνος που μαζί με τον Αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε. συγκεντρώνουν την περισσότερη κίνηση, καθώς ο ένας αποτελεί συνέχεια του άλλου και μαζί αποτελούν τον δρόμο που ενώνει την Αθήνα με την Θεσσαλονίκη. Ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου έχει ΣΕΑ σε πέντε σημεία, τα οποία είναι όλα διπλά. Ο αυτοκινητόδρομος Α.Θ.Ε. έχει επίσης πέντε ΣΕΑ, όμως μόνο τα τρία είναι διπλά. Ένα είναι μόνο προς Αθήνα και ένα μόνο προς Θεσσαλονίκη.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/6bb4e7e9220008696590a3a9f57423ba.jpg

Πού έχει ΣΕΑ ο Ε65;

Ο Ε65 έφτασε πρόσφατα μέχρι την Καλαμπάκα, ενώ απομένει να κατασκευαστεί το βόρειο κομμάτι που θα τον συνδέσει με την Εγνατία. Ο νεότερος αυτοκινητόδρομος της χώρας έχει μόνο ένα ΣΕΑ, το οποίο είναι διπλό.

sea-sofadon

Πού έχει ΣΕΑ η Ιόνια Οδός;

Η Ιόνια Οδός έχει ΣΕΑ σε πέντε σημεία. Τα τρία από αυτά είναι διπλά και ένα είναι μόνο στο ρεύμα προς Ιωάννινα. Το πέμπτο είναι κάπως ιδιαίτερο καθώς βρίσκεται στο ρεύμα προς Αντίρριο, όμως υπάρχει πρόσβαση και για όσους ταξιδεύουν προς Ιωάννινα μέσω παράκαμψης.

sea-filippiadas

Πού έχει ΣΕΑ η Ολυμπία Οδός;

Η Ολυμπία Οδός είναι ο αυτοκινητόδρομος με τα περισσότερα ΣΕΑ, καθώς φτάνουν τα 6 σε αριθμό. Όλα εκτός από εκείνο στο Ζευγολατιό είναι διπλά, με τον εν λόγω σταθμό να είναι από τους πιο παλιούς καθώς υπήρχε ήδη από την προηγούμενη χάραξη του δρόμου.

sea-megaron

Πού έχει ΣΕΑ ο Μορέας;

Τέλος, όσοι ταξιδεύουν στον Μορέα μπορούν να σταματήσουν σε πέντε σημεία, με τον αυτοκινητόδρομο που διασχίζει την Πελοπόννησο να έχει την ιδιαιτερότητα ότι διαθέτει διπλό κλάδο στο τέλος. Μέχρι τη Μεγαλόπολη η διαδρομή είναι μία και έχει τρία ΣΕΑ. Ένα διπλό, ένα στο ρεύμα προς νότο και ένα στο ρεύμα προς βορρά. Στη Μεγαλόπολη όσοι επιθυμούν να πάνε Καλαμάτα συνεχίζουν ευθεία και συναντάνε λίγο πριν φτάσουν το ΣΕΑ Αρφαρών. Όσοι θέλουν να πάνε Σπάρτη βγαίνουν στον εναλλακτικό κλάδο και λίγο πριν φτάσουν συναντάνε το ΣΕΑ Πελλάνας. Αμφότερα είναι διπλά.

sea-spathovouniou

Πού έχει ΣΕΑ η Αττική Οδός;

Για το τέλος κρατήσαμε την Αττική Οδό, η οποία μπορεί να είναι αστικός αυτοκινητόδρομος, όμως έχει ΣΕΑ και μάλιστα δύο, με αμφότερα να είναι διπλά. Μπορεί να είναι μικρή σε απόσταση και να περνάει από αστικές περιοχές, όμως η ύπαρξη ΣΕΑ σημαίνει ότι κάποιο αυτοκίνητο που πρέπει να ανεφοδιαστεί δεν χρειάζεται να βγει και να πληρώσει εκ νέου διόδια, ενώ λειτουργούν και ως σημείο ξεκούρασης – στάσης σε έκτακτη ανάγκη.

sea-aspropirgou

Δείτε συγκεντρωτικά όλα τα ΣΕΑ της Ελλάδας, στους ακόλουθους πίνακες.

Εγνατία Οδός
Όνομα ΣΕΑ Χ.Θ. Ρεύμα
ΣΕΑ Πλατάνου 283,5 Διπλό

 

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου
Όνομα ΣΕΑ Χ.Θ. Ρεύμα
ΣΕΑ Αλμυρού 271 Διπλό
ΣΕΑ Νίκαιας 345 Διπλό
ΣΕΑ Ευαγγελισμού 376 Διπλό
ΣΕΑ Σκοτίνας 408 Διπλό
ΣΕΑ Κορινού 445 ΔΙπλό

 

Αυτοκινητόδρομος Α.Θ.Ε.
Όνομα ΣΕΑ Χ.Θ. Ρεύμα
ΣΕΑ Βαρυμπόμπης 24,355 Προς Αθήνα
ΣΕΑ Καπανδριτίου 36,455 Προς Λαμία
ΣΕΑ Μαλακάσας 47,875 ΔΙπλό
ΣΕΑ Σχηματαρίου 70,7 Διπλό
ΣΕΑ Αταλάντης 144,2 Διπλό

 

Κεντρικής Οδός (Ε65)
Όνομα ΣΕΑ Χ.Θ. Ρεύμα
ΣΕΑ Σοφάδων 70,3 Διπλό

 

Ιόνια Οδός
Όνομα ΣΕΑ Χ.Θ. Ρεύμα
ΣΕΑ Ευηνοχωρίου 27,182 Διπλό
ΣΕΑ Αμβρακίας 86,215 Προς Ιωάννινα
ΣΕΑ Αμφιλοχίας 100,56 Προς Αντίρριο*
ΣΕΑ Φιλιππιάδας 154,13 Διπλό
ΣΕΑ Επισκοπικού 194,87 Διπλό

*Το ΣΕΑ Αμφιλοχίας είναι στο ρεύμα προς Αντίρριο, όμως υπάρχει πρόβλεψη και κατάλληλη σήμανση ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμο και από τα οχήματα που ταξιδεύουν προς Ιωάννινα. 

Ολυμπία Οδός
Όνομα ΣΕΑ Χ.Θ. Ρεύμα
ΣΕΑ Μεγάρων 39,7 Διπλό
ΣΕΑ Ζευγολατιού 92,6 Προς Αθήνα
ΣΕΑ Βέλου 101,9 Διπλό
ΣΕΑ Ακράτας 151 Διπλό
ΣΕΑ Αιγίου 172,8 Διπλό
ΣΕΑ Ψαθόπυργου 196 Διπλό

 

Μορέας
Όνομα ΣΕΑ Χ.Θ. Ρεύμα
ΣΕΑ Σπαθοβουνίου 95,5 Διπλό
ΣΕΑ Αλέα 139,9 Προς νότο
(Καλαμάτα/Σπάρτη)
ΣΕΑ Νεστάνης 149,4 Προς Αθήνα
ΣΕΑ Αγ. Φλώρος/Αρφαρά* 219,2 Διπλό
ΣΕΑ  Πελλάνας** 30 Διπλό

*Το ΣΕΑ Αρφαρών βρίσκεται μετά τη Μεγαλόπολη, στον κύριο κλάδο του Μορέα και το συναντάνε μόνο όσοι πηγαίνουν/επιστρέφουν προς/από Καλαμάτα.

**Το ΣΕΑ Πελλάνας βρίσκεται μετά τη Μεγαλόπολη, στον κλάδο προς Σπάρτη, οπότε το συναντάνε μόνο όσοι πηγαίνουν/επιστρέφουν προς/από την πρωτεύουσα της Λακωνίας. 

Αττική Οδός
Όνομα ΣΕΑ Χ.Θ. Ρεύμα
ΣΕΑ Ασπροπύργου 10,2 Διπλό
ΣΕΑ Μεσογείων 40,2 Διπλό
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...