Κινέζικη βόμβα μεγατόνων – Μπαταρίες με διάρκεια ζωής 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα

Η νέα μπαταρία για ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Geely υπόσχεται διάρκεια ζωής ενός εκατομμυρίου χιλιομέτρων και 3.500 κύκλους φόρτισης.

  • -
  • -

H Geely είναι έτοιμη να αλλάξει τα δεδομένα στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η νέα μπαταρία του κινεζικού ομίλου είναι 40% μικρότερη από την παραδοσιακή σειρά Blade, μπορεί να διατηρήσει ακόμη και το 90,54% της χωρητικότητάς της σε θερμοκρασίες -30°C, δύναται να προσφέρει 3.500 κύκλους φόρτισης και το κυριότερο, εγγυάται την εύρυθμη λειτουργία της για 1.000.000 χιλιόμετρα!

Νέα τάξη πραγμάτων στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η νέα μπαταρία φωσφορικού σιδήρου λιθίου της Geely θα έχει διάρκεια ζωής έως και 50 χρόνια ή 1.000.000 χιλιόμετρα. Τουλάχιστον, αυτό υποστηρίζουν οι άνθρωποι του κινεζικού ομίλου. Φορτίζει επίσης πιο γρήγορα, σε σχέση με την υπάρχουσα γενιά Blade και λειτουργεί καλύτερα σε ψυχρά κλίματα, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (έως -30 βαθμούς Κελσίου).

Πέραν του πολύ μικρότερου μεγέθους της (40% για την ακρίβεια), διαθέτει επίσης καλύτερη ενεργειακή πυκνότητα (192 Wh/kg), ενώ είναι και λιγότερο εύφλεκτη. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών εξέλιξης, η μπαταρία «τρυπήθηκε» από οκτώ χαλύβδινες «βελόνες» των 5 mm συγχρόνως και αφέθηκε να παραμείνει για 1 ώρα σε αυτήν την κατάσταση δίχως να προκληθεί η παραμικρή ανάφλεξη. Η Geely… πυροβόλησε επίσης την μπαταρία με σφαίρα 5,8 mm δίχως και πάλι να δημιουργηθούν φαινόμενα θερμικής ανάφλεξης.

Η νέα μπαταρία βυθίστηκε και σε θαλασσινό νερό, ρίχτηκε στη φωτιά, τοποθετήθηκε σε εξαιρετικά κρύο περιβάλλον και συμπιέστηκε με βάρος 26 τόνων περνώντας όλα τα τεστ με εξαιρετικό βαθμό απόδοσης.

Χρησιμοποιεί επίσης «πολυστοιχειακά» ηλεκτρόδια για να μειώσει αισθητά τον εσωτερικό ρυθμό χημικής αντίδρασης, κάτι που η εταιρεία ισχυρίζεται ότι είναι ένας από τους κύριους λόγους που αυτός ο νέος τύπος μπαταρίας μπορεί να προσφέρει εκτεταμένη διάρκεια ζωής.

Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία αναφέρει στην ανακοίνωση της ότι η νέα μπαταρία μπορεί να φορτιστεί 3.500 φορές, κάτι που ισοδυναμεί με 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα οδήγησης, και το κυριότερο, δίχως να υπάρχει σημαντική επίδραση στην αυτονομία της.

Δείτε ακόμα: Πόσα km κάνουν με 0% μπαταρία τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Επιπλέον, φορτίζει και πιο γρήγορα, καθώς χρειάζεται μόλις 17’ και 4’’ για ανακτήσει τις δυνάμεις της από το 10 έως το 80%, τη στιγμή που η σειρά Blade απαιτεί για το αντίστοιχο διάστημα κάτι περισσότερο από 26’.  

Η Geely παρότι έχει έτοιμη τη νέα αυτή γενιά μπαταριών της δεν ανακοίνωσε προς ώρας τουλάχιστον, πότε θα ξεκινήσει να εφοδιάζει τα ηλεκτρικά της μοντέλα με αυτήν τη νέα μπαταρία.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...